Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Smink: "Steeds meer horecaklanten zijn een paar dagen per week gesloten omdat ze geen personeel hebben"

Veel uitdagingen voor 100-jarige Harderwijkse AGF-groothandel

Tholen - Dit jaar viert Horecagroothandel Smink uit Harderwijk haar 100-jarig jubileum. Opgericht als traditionele groothandel heeft het bedrijf zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het leveren van het totaalpakket aardappelen, groenten en fruit aan horeca, instellingen en grootverbruik. Vanaf 2011 worden de activiteiten uitgevoerd vanuit een modern pand met een complete snijkeuken.

Een jubileumfeestje is voor de horecagroothandel dit jaar echter niet aan de orde. "We hebben natuurlijk door Corona knap lastige jaren achter de rug. Bovendien hebben wij net als veel bedrijven problemen om aan personeel te komen. Daarom zijn we blij dat we met ons huidige team alle orders wegkrijgen", vertelt Gert Smink.

Bij de horecaklanten die Smink in een straal van zo'n 50 kilometer rond Harderwijk voorziet, zijn de personeelsproblemen niet anders. "Veel horecazaken zijn één, twee of drie dagen per week gesloten, puur omdat ze niet aan voldoende personeel kunnen komen. Dat raakt ons als groothandel natuurlijk ook. Alle dagen dat ze niet geopend zijn, hoeven we ook niet te leveren."

Met de zomervakantie in het vooruitzicht is de drukte bij Smink weer aardig losgebarsten. "Eigenlijk waren we na de coronamaatregelen weer vrij snel op het oude niveau. Het is niet drukker dan andere jaren, wat dat betreft is de afzet wel redelijk stabiel gebleven. Wel leveren we een groter panklaar assortiment. We snijden alles zelf en daarmee ontzorgen we de koks."

Smink betrekt het totaalassortiment aan aardappelen, groenten en fruit volledig bij de groothandel. Lukassen en Van Walderveen uit Nieuwegein en Bakker in Grootebroek zijn de vaste leveranciers. De aardappelen worden betrokken bij ASN en ook de champignons komen van een vaste leverancier. Gevraagd naar de producten in opkomst, zijn volgens Gert de verpakte slasoorten als mesclun en rucola fors in opkomst. "Die verkopen we veel meer dan de lollo rossa en bionda tegenwoordig."

Over de toekomstverwachtingen, is Gert gereserveerd. "Het zal er voor kleinere bedrijven niet makkelijker op worden. De markt gaat steeds meer naar panklaar en sousvide gegaarde producten. Grote bedrijven kunnen dat makkelijk zelf oppakken en kunnen hierdoor het totaalpakket goedkoper aanbieden. Wij als kleinere leveranciers kunnen dat niet allemaal zelf doen en hebben hierdoor meer schakels nodig, wat het duurder en de levertijd langer maakt."

Het onderscheid probeert de 100-jarige groothandel te maken met flexibiliteit. "Dat doen we zowel in de producten die we leveren als in onze service. Alle rauwkost en salades kunnen gemaakt worden volgens de receptuur van de klanten. Ook kan het in iedere gewenste hoeveelheid worden verpakt. Alles is mogelijk. Iedere ochtend krijgen wij onze producten vers aangeleverd en diezelfde dag nog bezorgen we de bestelling. Bestellingen die 's avonds worden gedaan, worden altijd de volgende dag bezorgd."

Voor meer informatie:
Gert Smink
Smink groenten en fruit 
Nobelstraat 12
3846 CG Harderwijk
Tel: 0341-351294
[email protected]
www.smink-agf.nl