Ecuador is één van de belangrijkste landen ter wereld op het gebied van de bananenteelt. "Circa 20 procent van de teelt werd tot nu toe aan Rusland verkocht, wat overeenkomt met ongeveer 1,5 miljoen ton," vertelt Ursula Schockemöhle (rechts) van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI). Nog eens 330.000 ton ging op zijn beurt naar Oekraïne. Het compenseren van deze ontbrekende markten is echter niet zomaar mogelijk. "Verkoop in de EU is vanwege het ontbreken van certificaten niet mogelijk. Er worden weliswaar ook geringe aantallen in andere Oost-Europese landen verkocht, maar dit is lang niet vergelijkbaar met de Russische markt", aldus Ursula.
Rederijen mijden de Zwarte Zee en St. Petersburg
"De Russische markt wordt bevoorraad via de havens aan de Zwarte Zee of via St. Petersburg. De haven van St. Petersburg is weliswaar nog toegankelijk, maar de meeste rederijen sanctioneren de Russische havens. Ecuador blijft dus met grote volumes zitten." De toch al hoge vrachtkosten stijgen bovendien door de noodzakelijke bunkertoeslagen, die moeten worden gezien als een ander gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne.
"Het gebrek aan beschikbare containers is een aanhoudend probleem. Daarbij komen nog langere transittijden en onregelmatigheden in het transport. Schepen liggen dagenlang in de havens in de Caraïben of Midden-Amerika en wachten op de goederen. In Europa hebben we te maken met vertragingen, omdat laad- en losslots plotseling niet meer nageleefd kunnen worden, vooral in Rotterdam en Antwerpen. Dat maakt de situatie ingewikkelder, vooral omdat de goederen ook nog precies op tijd moeten rijpen", stelt Ursula vast.
Bananenprijzen op de lange termijn, 7.000 euro voor een container
Zowel in de conventionele alsook in de biologische sector verandert er in de loop van het jaar nog maar weinig aan de prijzen, afgezien van de spotmarkt. "Vroeger was de bananenmarkt veel volatieler wat de prijzen betreft. Dit komt doordat biologische bananen zich in de loop der tijd op de markt hebben gevestigd, die gekenmerkt worden door contracten voor de langere termijn. Dit heeft inmiddels ook gevolgen gehad voor de conventionele markt. Wekelijkse prijssprongen bij de levering aan de retail zijn er al lang niet meer."
De onderhandelingen begonnen steeds in de herfst- en wintermaanden. "In het afgelopen jaar werd overeengekomen dat de leveranciers hogere kostprijzen krijgen om de hogere kosten enigszins te kunnen dekken, maar dat is nu weer vervallen." Zo ligt de prijs voor een container op de spotmarkt momenteel op 7.000 euro.
Er worden echter geen tekorten op de Duitse bananenmarkt verwacht. "Er is weliswaar nog geen sprake geweest van tekorten op de markt, maar wel van schaarste. Het hoofdprobleem hierbij zijn de vele vertragingen bij het transport. Schaarste die daardoor ontstaat kan niet simpelweg gecompenseerd worden door extra aankopen, aangezien alle bananen in de Latijns-Amerikaanse pakstations al meermaals geëtiketteerd zijn afhankelijk van de bestemming. Andersom kan het ook zo zijn dat een schip vertraging heeft en de volgende op tijd aankomt, waardoor ineens de dubbele hoeveelheid ter beschikking staat. Dat vormt vooral een uitdaging voor de rijpmeesters, die de rijping precies moeten timen voor het geval er een keer vertragingen optreden", aldus de deskundige. "Voor de Duitse markt zijn de belangrijkste leveringslanden nog steeds de hoofdlanden Ecuador en Costa Rica, gevolgd door Colombia, de Dominicaanse Republiek en Peru voor biologische bananen."
De bio-markt
"Vooral bananen spelen een belangrijke rol in de biologische sector," zegt Ursula. "Als je kijkt naar de top 10 van de fruitverkoop in Duitsland, dan staat de appel op de eerste plaats, op de voet gevolgd door bananen. Als het gaat om biologisch fruit zijn deze plaatsen precies omgedraaid. Bio-bananen zijn simpelweg in iedere winkel verkrijgbaar, onafhankelijk van de grootte van het bio-assortiment. Omgerekend per kilo zijn bananen zelfs goedkoper dan aardbeien of frambozen. Daarom zijn er veel spontane kopers in deze categorie. Bananen hebben in de biologische sector een aandeel van naar schatting 16 procent. Ook hierbij is er sprake van een dalende vraag, maar de prijzen blijven stabiel."
Voor meer informatie:Ursula Schockemöhle
Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH
Dreizehnmorgenweg 10
D-53175 Bonn, Duitsland
Tel: +49 (0)228 33805 0
info@AMI-informiert.de
www.ami-informiert.de/ami-maerkte