Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: CMK-Kruiningen boekt successen met nieuwe pootaardappelrassen

Een onderneming die bij de ontwikkeling, teelt en begeleiding van nieuwe aardappelrassen de laatste jaren een steeds vooraanstaande rol speelt is het in het Zeeuwse Kruiningen gevestigde aardappelen- en uienbedrijf C. Meijer B.V., in vakkringen kortweg bekend als C.M.K. Ingenieur Jan Rozendaal is behalve verkoper van CMK ook nauw betrokken bij het introduceren, beproeven en telen van nieuwe aardappelrassen. Als zodanig is hij voortdurend onderweg naar gebieden in binnen- en buitenland, waar de nieuwe soorten worden verbouwd, vaak onder zeer uiteenlopende klimaatomstandigheden.

Gepalletiseerd worden de kisten aardappelen door het allernieuwste transportmaterieel van C. Meijer B.V. naar alle windstreken vervoerd.

Het aardappelproefstation Oosthof te Rilland krijgt vaak bezoek uit het buitenland. Op de foto bewonderen twee bezoekers uit het Afrikaanse Mali een collectie van enkele nieuwe aardappelrassen, waarbij ing. Rozendaal uitleg geeft.

De heer Jan Rozendaal op één van de proefvelden

CMK beschikt over een areaal van 600 ha voor de teelt van pootaardappelen. Daarnaast wordt een groot kwantum van dit product van andere telers betrokken. Een zeer belangrijke aanwinst is de exploitatie sinds 1983 van het eigen aardappelkweekbedrijf Oosthof in Rilland, waar nieuwe rassen worden gekweekt en beproefd op hun specifieke eigenschappen.

Het sorteren van de nieuwe aardappeloogst bij C. Meijer B.V. komt al goed op gang.

Zo is uit kweek het nieuwe ras Lady Rosetta, een rode, midden vroege aardappel met een hoge opbrengst en een goede kookkwaliteit ontstaan. Een echte primeur is het ras Arkula, oorspronkelijk in Oost-Duitsland gekweekt en op grote schaal en door CMK tot ontwikkeling gebracht. Maar CMK timmert met meer eigen nieuwe rassen aan de weg. Een aardappel die voor meerdere doeleinden geschikt is, is het ras Fambo. Een midden vroege aardappel met een zeer hoge opbrengst die eveneens zeer geschikt is voor de verwerking tot chips en frites.

Het hoofdkantoor van CMK te Kruiningen

Bron: Primeur 14 - Jaargang 1 - 31 oktober 1986

Publicatiedatum: