Farmie: Berlijnse pioniers van het 'vertical farm to table' concept in Europa

Het telen en aanbieden van trendy Aziatische mosterdgroenten, bijzondere kruiden, eetbare bloemen of zeldzame slasoorten onafhankelijk van het seizoen en de locatie: dat is de droom van innovatieve bedrijven, en niet alleen in de horecasector.  

Maar wanneer de selectie en gewenste oogst de mogelijkheden van een gemiddeld balkon of een gemiddelde tuin te boven gaan, is deze droom voor restaurants, bars, hotels en kantines zonder aangrenzend grondstuk weer snel voorbij. Maar met de plug’n play hardwareoplossing voor vertical farming Farmie hebben de groententelers van vandaag slechts één vierkante meter ruimte nodig, en één stopcontact. Het resultaat: vijftig verschillende plantensoorten, waarvan er in totaal tot wel 720 per maand geoogst kunnen worden. Met Farmie zetten gebruikers een stap vooruit wat betreft de omgang met voedsel.


Een blik op het unieke Farmie-systeem / Foto: Farmie GmbH

Zaailingenlade
Farmie combineert tuinbouw met technologie: een cloud-gebaseerd, energie-efficiënt en intuïtief systeem dat de totale bedrijfstijd terugbrengt tot minder dan één uur per week. Met de geïntegreerde zaailingenlade, die uniek is op de markt, is een succesvolle oogst ook zonder groene vingers gegarandeerd. En dat bij een energieverbruik van minder dan 200 kW/h per maand. Farmie is een geautomatiseerd hydroponisch plug’n play kweeksysteem. Dat betekent dat Farmie automatisch voor de benodigde voedingstoffen, licht en ventilatie zorgt. 

Alleen water moet handmatig worden gegeven, om kostbare en tijdrovende aansluitingen te besparen. Wanneer de gieter wordt gebruikt, bepaalt Farmie echter weer zelf. Dankzij monitoring via de cloud houdt de gebruiker via camera's op betrouwbare wijze de toestand van de planten in de gaten en Farmie waarschuwt bij mogelijk verstorende factoren. Welke groene planten gezaaid worden kunnen de vertical farmers daarbij individueel beslissen.

Aantrekkelijk gebruiksoppervlak met meerwaarde
Farmie Technologies werd in 2021 door Ema Simurda en Leandro Vergani opgericht. De twee worden beschouwd als pioniers van het 'vertical farm to table' concept in Europa en openden met GOOD BANK in 2017 het eerste restaurant in zijn soort in Berlijn. Het meermaals bekroonde oprichtersteam werkt in verschillende horeca- en foodprojecten en geeft daarbij actief vorm aan de trend richting duurzamere en bewustere voeding: "Met farmie streven we de visie na om mensen, bedrijven en organisaties in staat te stellen om zichzelf in de stad op zelfvoorzienende en eenvoudige wijze van voedzame levensmiddelen te voorzien. Of het nu gaat om groenten die niet meer geïmporteerd kunnen worden, of dat een creatief keukenteam een aromatische kruidenspecialiteit wil telen die via de groothandel & co niet verkrijgbaar is", zegt oprichtster Ema.

De CEO heeft het niet alleen over klassieke horeca-inrichtingen. Ook in supermarkten, universiteiten en kantoorgebouwen kan op één enkele vierkante meter een aantrekkelijk gebruiksoppervlak met meerwaarde ontstaan. Tot de Farmie-telers horen diverse restaurants, kantoorexploitanten zoals Edge Workspaces of grote bedrijven zoals Mercedes Benz. Farmie Technologies is gevestigd in Berlijn.

Voor meer informatie:
Farmie Technologies GmbH
Rankestraße 32
D-10789 Berlin, Duitsland
contact@farmie.eu 
www.farmie.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven