Mensen in North Dakota woedend om overname van aardappelteeltbedrijf door Bill Gates

Miljardair Bill Gates is Amerika's grootste landbouwgrondbezitter. Nu heeft hij blijkbaar een aardappelteeltbedrijf gekocht in North Dakota en de lokale bewoners zijn er niet zo enthousiast over. De aankoop in november van vorig jaar van ongeveer 850 hectare in de noordoostelijke hoek van de staat voor $ 13,5 miljoen werd eerder deze maand voor het eerst gemeld en opgespoord door Mikkel Pates van AgWeek.

"Vanuit de hele staat is mij protest ter ore gekomen. Veel mensen zijn boos en sommigen zijn ronduit woedend", zegt Doug Goehring, commissaris van Landbouw van North Dakota.

Vorige week dinsdag stuurde de procureur-generaal van North Dakota een brief naar de Red River Trust, een beheerfonds gelinkt aan Bill Gates, waarin de trustee Peter Headley werd geïnformeerd over een regel uit het tijdperk van de crisis van de jaren 1930 die bedrijven, BV's en trusts verbiedt zich toe te leggen op tuinbouw- en veeteeltactiviteiten in de staat.

"Het Openbaar Ministerie wil zich informeren over hoe uw bedrijf deze grond gebruikt en of dit gebruik voldoet aan een van de wettelijke uitzonderingen", aldus de brief.

Vertegenwoordigers van Gates reageerden niet onmiddellijk op berichten van nieuwsportaal Insider die om commentaar vroegen.

Met ongeveer $ 14.800 per hectare kostte het aardappelteeltbedrijf ongeveer de helft van wat Gates naar verluidt uitgaf voor een felbegeerd stuk grond dichter bij zijn huis in Washington. Dat is natuurlijk slechts een deeltje van de enorme bezittingen die Gates en zijn ex-vrouw Melinda hebben van de oostkust tot de westkust.

Volgens het Land Report 2021 had Gates vorig jaar 98.000 hectare landbouwgrond, 500 hectare recreatief land en 10.400 hectare land in de omschakeling van landbouwgrond naar grond voor residentieel en commercieel gebruik (bijvoorbeeld voorstedelijk gebied).

De aankoop in North Dakota zou het totale eigendom op bijna 110.000 hectare brengen, hoewel het niet duidelijk is hoe het eigendom wordt verdeeld na de scheiding van Bill en Melinda vorig jaar.

bron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven