Een niet-giftig, biologisch afbreekbaar, antimicrobieel voedselverpakkingssysteem waarmee de houdbaarheid van voedsel kan worden verlengd en de voedselveiligheid wordt verhoogd, is gepresenteerd in een pilot studie, die werd gepubliceerd in Nature Food. Tijdens de proof of concept, waarvoor gebruik werd gemaakt van avocado's, heeft het systeem bewezen schaalbaar te zijn voor de productie van goedkope, milieuvriendelijke, antimicrobiële voedselverpakkingen.
Bestaande antimicrobiële voedselfolies vereisen vaak grote hoeveelheden actieve ingrediënten. Coatings op basis van vezels zijn een voordelig alternatief omdat vezelachtige materialen hoge oppervlakte-volumeverhoudingen hebben, wat een efficiënter gebruik van antimicrobiële middelen mogelijk maakt. Productiesystemen met een geringe doorvoercapaciteit en de afhankelijkheid van potentieel schadelijke stoffen en chemische processen belemmerden tot nu toe het gebruik van microvezels voor voedselverpakkingen.
Kevin Parker, Philip Demokritou en hun collega's presenteren een vezelspinsysteem met een hoge doorvoercapaciteit dat eenstaps-synthese en directe coating van antimicrobiële vezels op verse voedingsmiddelen mogelijk maakt. De vezels zijn gemaakt van pullulan, een natuurlijke polysacharide, die door de FDA het predicaat 'veilig' heeft gekregen, en antimicrobiële stoffen van natuurlijke oorsprong, zoals tijmolie en citroenzuur.
De auteurs laten ook de schaalbaarheid van het systeem zien, dat sneller vezels kan produceren (0,2 gr per minuut) dan populaire elektrische spintechnieken (0,1 gr per minuut). De antimicrobiële pullalan-vezels bleken daarnaast biologisch afbreekbaar te zijn in zowel water als aarde. Bij gebruik als coating voor avocado's gingen zij tevens bederf, gewichtsverlies en verkleuring van het fruit tegen.
De auteurs suggereren dat het op water gebaseerde syntheseproces in combinatie met de eigenschappen van pullulan (eetbaar en afwasbaar) en de hoge doorvoercapaciteit van deze verzeltechnologie veelbelovende vooruitzichten biedt voor het goedkoop verpakken van AGF-producten.
Voor meer informatie:
harvard.edu