Fruitmarkt China: Zuid-Afrikaanse appelen verkopen goed

De omstandigheden op de fruitmarkt van Guangzhou zijn deze week min of meer dezelfde als in de voorgaande twee weken. Zaterdag 18 juni was een online shopping feestdag en ook nog eens vlak voor Vaderdag en het effect op de fruitverkoop was duidelijk merkbaar.

Zuid-Afrikaanse appelen en sinaasappelen komen geleidelijk aan op de markt van Guangzhou. Volgens een appelhandelaar zijn de best verkochte Zuid-Afrikaanse importappelen de Fuji-appelen. Hun verkoopvoorwaarden zijn vrij goed en zij hebben de leidende marktpositie van de Nieuw-Zeelandse appelen overgenomen. De prijs en de productkwaliteit van de Zuid-Afrikaanse importappelen zijn dezelfde als vorig jaar, ongeveer € 28,37 per karton en de smaak is niet slecht. Ondertussen daalt het aanbod van Nieuw-Zeelandse appelen en stijgt de prijs tot bijna € 56,73 per karton. Hoewel de appelrassen, de grootte en de kenmerken allemaal verschillend zijn, hebben de uit Zuid-Afrika geïmporteerde appelen een duidelijk prijsvoordeel en zijn ze daarom populairder.

Zuid-Afrikaanse sinaasappelen (links) en Zuid-Afrikaanse appelen (rechts)

Importappelen

De citrusmarkt is ingewikkelder: handelaren die Zuid-Afrikaanse zoete sinaasappelen en Navelsinaasappelen verkopen, zeggen dat de verkoopcijfers geweldig zijn, maar handelaren die Amerikaanse sinaasappelen en Zuid-Afrikaanse grapefruit verkopen, zien niet veel verschil met eerder. De productbeweging is enigszins vertraagd. Wat de importdruiven betreft, wordt de markt gedomineerd door Australische importdruiven, maar hun verkoopseizoen loopt ten einde. Het totale aanbod wordt kleiner. Ondertussen groeit de binnenlandse druivenmarkt. Binnenlandse Shine Muscat druiven zijn in elke kraam te vinden.

Blauwe bessen (links) en Shandong-kersen (rechts)

De prijs van binnenlandse blauwe bessen daalt met 10%-20%. De koopkracht van de markt verzwakt licht. Het aanbod van verpakte blauwe bessen, in tegenstelling tot dat van losse blauwe bessen, neemt toe. Binnenlandse Shine Muscat-druiven zijn erg populair. Een handelaar legde uit dat het areaal voor Shine Muscat-druiven sinds vorig jaar is toegenomen en dat ook het aantal handelaren dat deze druiven verkoopt toeneemt. Als gevolg daarvan neemt de concurrentie op de markt toe. De handelaren zijn niet tevreden met de slechte productbewegingen en winstmarges.

Gele perziken (links) en honingperziken (rechts)

Dit is het seizoen voor perziken in China, waaronder honingperziken en gele perziken. De verkoopvoorwaarden schommelen enigszins. Een handelaar die verschillende soorten perziken verkoopt, zei dat de productbeweging onlangs is vertraagd. De honingperzik uit Yangshan, bijvoorbeeld, was vorig jaar heel populair, maar wordt nu minder goed verkocht. De reden hiervoor is dat de koopkracht is afgenomen. Een andere reden is dat de smaak van de perziken vorig jaar beter was.

Hainan Black Iron wasappelen

Het aanbodseizoen van de wasappelen uit Hainan is lang. De huidige favoriet is de variëteit Black Iron wasappelen. De kwaliteit en de smaak van het product zijn uitstekend en nu is het hoogtepunt van hun verkoopseizoen. Shandong kersen zijn in juni op de markt gekomen, maar het aanbodseizoen loopt ten einde wanneer de maand voorbij is. De prijs is lager dan in voorgaande jaren en de smaak is beter, maar het productverloop is nog steeds vertraagd. Handelaren schatten in dat een verminderde koopkracht de oorzaak is van deze situatie.

Binnenlandse gele dragonfruit verkoopt niet zo goed als de handelaren hadden verwacht. Kartons met 6 stuks gele dragonfruit van normale grootte zijn duurder, maar ook populairder, dan kartons met 8 stuks gele dragonfruit van normale grootte. Er is nog steeds een marktvoorkeur voor iets grotere gele dragonfruit.

De markt biedt ook een verscheidenheid aan lychees, waaronder een kleine hoeveelheid Rice Cake lychee, die onlangs op de markt is gekomen. Het aanbod is klein en de kwaliteit van het product is hoog, zodat er snel beweging in het aanbod zit.

Ander fruit dat goed verkoopt is ananas uit de Filipijnen, appelen uit Thailand, sinaasappelen uit Chongqing en abrikozen uit Xinjiang. De handelaren geven aan dat de verkoopvoorwaarden stabiel zijn en dat de producten regelmatig worden verhandeld. Een handelaar in Zuidoost-Aziatisch fruit vermeldde ook dat de Thaise mangosteen zeer populair is op de Guangzhou Fruit Market.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven