40% van de lagere schoolkinderen in Murcia heeft nog nooit een nectarine geproefd

Tussen 6 en 17 juni zal de Spaanse telersvereniging Proexport meer dan 500.000 porties groenten en fruit hebben uitgedeeld aan bijna 90.000 lagere schoolkinderen in de regio Murcia, in het kader van het Programma voor de Consumptie van Groenten, Fruit en Melk op School. In slechts 10 dagen zal Proexport aan 420 scholen in Murcia groenten en fruit geleverd hebben die door het gewestelijke ministerie van Landbouw zijn geselecteerd: cherrytomaat, abrikoos, nectarine, banaan van de Canarische Eilanden, meloen en watermeloen.

Daarnaast heeft de vereniging een evaluatierapport voorgesteld over hetzelfde programma in het schooljaar 2020-2021. Er kwamen enkele resultaten naar voren die tot nadenken stemmen.

Watermeloen en cherrytomaat zijn de favorieten
Uit het rapport blijkt dat watermeloen (79,7%) het meest gewaardeerd wordt door schoolgaande kinderen in Murcia, gevolgd door aardbei (73,3%), banaan (73,2%) en meloen (67,4%). Van de weinige verse groenten die het programma de schoolkinderen kan laten proeven – ze kunnen niet gekookt worden aangevoerd –, zijn cherrytomaat (67,7%) en sla (59,5%) de winnaars. 

Uit de enquête blijkt dat 40% van de schoolkinderen nog nooit een nectarine heeft geproefd en 30% nog nooit abrikoos, pruim en cherrytomaat heeft gegeten.

Groenten, fruit en sport
Uit het onderzoek van Proexport blijkt dat er een direct verband bestaat tussen hoe vaak de ouders sporten en hoeveel groenten en fruit de kinderen consumeren. Waar de kinderen elke dag groenten en fruit eten, doet 72,4% van de ouders elke dag of meerdere keren per week aan sport. Waar niet elke dag groenten en fruit wordt gegeten, trekt 48,3% van de ouders niet of slechts zelden de sportschoenen aan. Sportieve vaders of moeders betekent ook een gezonder dieet in het gezin.

Bron: proexport.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven