Servië kampt met aardappeltekorten

De prijs van aardappelen in Servië is sinds 2021 met 193% gestegen als gevolg van de droogte van vorig jaar en de grootschalige invoer, die de binnenlandse teelt heeft ontmoedigd. Volgens Agro-Mobile bedrijfsdirecteur Ratko Vukićević had de aardappeloogst in 2020 een nieuw record gevestigd en gebruikten telers aardappelen om vee te voeren, of ze gooiden ze weg. De droogte van vorig jaar zorgde voor een aanzienlijke daling van het aanbod, omdat enorme hoeveelheden aardappelen werden ingevoerd, voegde Vukićević eraan toe.

Hij zei dat groothandelaren in 2020 een kilo aardappelen verkochten voor 15 tot 20 RSD (€ 0,12 tot € 0,17) en dat ze niet konden worden verkocht, dus gooiden de producenten ze weg, en dat vorig jaar een kilo aardappelen ongeveer 50 RSD (€ 0,42) kostte. Hij voegde eraan toe dat in 2021 ongeveer 50.000 ton aardappelen werd ingevoerd, voornamelijk uit Frankrijk, en dat dit voorjaar maandelijks ongeveer 10.000 ton werd ingevoerd, waardoor velen de teelt hebben opgegeven.

Volgens Vukićević was het erg moeilijk om aardappelen te verkopen aan grote buitenlandse winkelketens in Servië en was de verkoop van de groente in deze winkels doordrenkt van corruptie, terwijl kwaliteit geen rol speelde in hun beslissingen.

Bron: euractiv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven