Groot aanbod Amerikaanse zoete aardappelen drukt prijs

"Er zijn te veel zoete aardappelen," zegt Kristi Hocutt van Triple J Produce in Sims, North Carolina, die opmerkt dat er vooral in North Carolina te veel zoete aardappelen zijn. "Het is een verschil van dag en nacht met vorig jaar rond deze tijd. Als je van het areaal in 2020 naar het areaal in 2021 gaat, is het met 8.093 of meer ha toegenomen." 

Andere teeltgebieden voor zoete aardappelen zijn Mississippi, Arkansas, Louisiana en Californië. Hocutt merkt ook op dat de Afrikaanse export van zoete aardappelen dit jaar sterk is, wat ook van invloed is op de exportmogelijkheden voor North Carolina.

Wat de vraag betreft? Ze zou willen dat die sterker was, hoewel hij er ongeveer hetzelfde uitziet als vorig jaar rond deze tijd. "Je probeert ze gewoon voor een fatsoenlijke prijs af te zetten, maar de prijs is niet goed," zegt Hocutt.

Prijszetting om te huilen
Ze merkt op dat de prijsstelling voor zoete aardappelen aan het begin van het seizoen sterker was, maar dat vervolgens tijdens de piek van de vraag, het vakantieseizoen, de prijs werd verlaagd. "Die prijs was al iets lager dan vorig jaar en is niet veel omhoog gekropen ten opzichte van de vakantieprijzen," zegt Hocutt. "De teeltkosten zijn gestegen, op sommige punten verdubbeld of verdrievoudigd, en de arbeidskosten zijn dit seizoen opnieuw gestegen."

Op haar beurt denkt ze dat de prijzen vanaf nu zullen aanhouden of nog verder zullen dalen. "Vooral omdat de telers nu aan het planten zijn en plaats moeten maken voor de nieuwe oogst."

Wat betekent dit voor het plantseizoen voor 2022-2023? "Wij krimpen het areaal in en al onze telers snijden ook in het areaal in de hoop dat de prijs omhoog gaat," zegt Hocutt. "Het moet wel, anders gaan er veel mensen failliet, verkopen ze of stoppen ze met telen."

Voor meer informatie:
Kristi Hocutt
Triple J Produce
+1 252 289 8326
kristi@triplejproduce.com  
www.triplejproduce.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven