Kruiden koel houden is een delicate klus

Het intact houden van de koelketen is altijd van cruciaal belang bij het vervoer van producten. Maar het kan nog belangrijker zijn bij het vervoer van kruiden. "Kruiden zijn zeer beperkt houdbare producten met een zeer korte levensduur. De manier waarop je de koelketen beheert, heeft een directe invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van het kruid," zegt Grego Berliavsky van het in Miami, Florida gevestigde Infinite Herbs & Specialties.

Daarom heeft Infinite Herbs in februari een koelsysteem geïnstalleerd in zijn vestiging in Miami, nadat het had gezien hoe succesvol het vacuümkoelsysteem bleek te zijn bij het Colombiaanse Agroaromas, dat het merendeel van zijn kruiden levert.

Voor Infinite Herbs werd het nieuwe systeem ingevoerd om het vocht van verdampende de kruiden te verwijderen zodra ze geoogst zijn. De kruiden gaan het koelsysteem in en vervolgens wordt de temperatuur verlaagd, evenals de atmosferische druk. Op dat moment verdampt het water rond het kruid en daalt de temperatuur van 12°C tot 1,6°C , waardoor de kruiden gaan "slapen". "Als je ze eruit haalt, heb je de kruiden niet alleen gekoeld, maar ook gedroogd en dat is de sleutel. Dat is wat je de houdbaarheid laat verlengen," zegt Berliavsky.

De druk aanpassen
Het systeem is ook een volledig natuurlijk systeem. "Je injecteert geen gas of iets dergelijks in de verpakking. Dit is gewoon een natuurlijk proces waarbij de atmosferische druk in de kamer wordt gewijzigd," aldus Berliavsky. Maar het is een evenwicht, want hoewel vocht moet worden verwijderd, is het systeem zo gekalibreerd dat het kruidenproduct niet uitdroogt.

En hoewel het al zijn kruiden op deze manier behandelt... is er basilicum. "Basilicum is een heel ander product in die zin dat het niet van kou houdt. Als de temperatuur onder de 7,2°C komt, kan het verbranden. De ideale temperatuur voor basilicum ligt dus tussen de 12°C ," aldus Berliavsky, die opmerkt dat basilicum zelfs tot 15,5°C kan worden bewaard en dan nog niet begint te "zweten".

Op zijn beurt vereist basilicum zijn eigen instellingen dat de machine slechts tot 10°C koelt en dan stopt. "Het koelt, maar het haalt echt zoveel mogelijk van de condensatie eruit. Het is een echt zorgenkind voor onze sector, omdat het een kruid is dat het meest wordt geconsumeerd, maar het is ook het meest delicate en het moeilijkst te beheren," zegt hij.

Intussen is bieslook het meest delicate kruid van het stel, omdat er geen blaadjes of stelen zijn. "Dus als het boven de 3,8°C komt, wordt het geel en papperig," zegt Berliavsky. Infinite Herbs gebruikt het vacuüm koelsysteem in feite twee keer voor zijn kruiden; één keer in Colombia, waar 60% van de kruiden in een aantal verschillende klimaten en hoogtes wordt geteeld. En dan nog een keer wanneer de kruiden aankomen in Miami, de hub waar al haar kruidenimport wordt ontvangen.

Schommelingen beheersen
Dat is grotendeels te wijten aan de temperatuurschommelingen die de kruiden tijdens hun reis kunnen ondergaan. "Omdat de kruiden door de lucht worden aangevoerd en ook al hebben vrachtvliegtuigen een goede temperatuur tijdens de reis, alleen al de behandeling en het verplaatsen van de kruiden van een koelruimte naar een landingsbaan en dan naar Miami waar het 10 maanden per jaar 29°C is; die temperatuurveranderingen hebben een grote invloed op de kruiden," zegt Berliavsky.

Hij merkt op dat idealiter een dergelijk vacuüm koelsysteem in elke stopplaats zou worden geïmplementeerd, maar de kosten staan een dergelijke stap in de weg, dus Infinite Herbs blijft erop vertrouwen dat de twee vacuüm koeltops vooralsnog goed werken.

En wat betreft het succes? Berliavsky schat dat de houdbaarheid van de kruidenproducten van Infinite Herbs met drie tot vijf dagen wordt verlengd dankzij dit nieuw geïmplementeerde systeem. Het is zo succesvol gebleken dat het systeem nu ook voor bloemen wordt gebruikt.

Berliavsky: "Het is allemaal heel eenvoudig te gebruiken en op te zetten en we zagen meteen het verschil. Nu probeer ik het 24 uur per dag te gebruiken om er het maximale uit te halen."

Voor meer informatie:
Grego Berliavsky
Infinite Herbs
+1 (305) 599 9255 ext 147
gregob@infiniteherbs.com 
www.infiniteherbs.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven