Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chili heeft dit seizoen minder sinaasappelen, maar van goede kwaliteit"

Deze week begint de Chileense sinaasappelexport van het nieuwe seizoen. Er treedt daarbij een lichte vertraging op ten opzichte van vorig jaar. "We verwachten een ingewikkeld seizoen voor alle citrusrassen", zegt Monserrat Valenzuela, manager van het Chileens Citruscomité. "De vrachtprijzen zijn veel hoger, maar eigenlijk alles rond de logistiek is ingewikkeld. Bovendien blijft de hele wereld lijden onder de pandemie en de gevolgen ervan. Toch kunnen we dit seizoen weer een beroep doen op meer arbeidskrachten, zowel bij de oogst als in de pakstations."

"Dit jaar zullen we ongeveer 13% minder sinaasappelen hebben dan vorig seizoen. We verwachten 90.000 ton te exporteren. Het fruit ziet er zeer goed uit. De maatvoering is prima en de Brix-waarden zijn op niveau voor de tijd van het jaar."

"De belangrijkste bestemmingsmarkt voor Chileense sinaasappelen is de Verenigde Staten. Ook in Europa kunnen we in bepaalde periodes fruit kwijt, maar Azië is voorlopig nog niet zo'n sterke markt voor sinaasappelen. China is relatief nieuw als markt. Chili kan er pas sinds een paar seizoenen citrus naartoe zenden en dit jaar richten we onze promotie-inspanningen in China op citroen. Maar we sluiten niet uit dat later, wanneer de logistieke problemen zijn opgelost, ook sinaasappelen in de promoties worden meegenomen", vertelt Monserrat.

"Ook de Noord-Amerikaanse markt wordt traditioneel vanuit het zuidelijk halfrond beleverd met sinaasappelen uit Zuid-Afrika en Australië. Toch staat Australië wegens de nabijheid vooral sterk in Zuidoost-Azië en China. Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe het seizoen zal verlopen en wat de vraag zal zijn. De voorbije twee seizoenen was de vraag naar citrus hoog omwille van het vitamine C-gehalte in tijden van Covid, maar het wordt afwachten hoe de consument dit jaar zal reageren."

De Chileense citrusteelt en -export is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, zo blijkt ook uit statistieken van het Citruscomité. In slechts 6 jaar, tussen 2015 en 2021, ging de export van Chileense sinaasappelen van 66.611 ton naar 103.161 ton, een stijging van 54,9%. Bij clementines was er een toename van 136% en de export van mandarijnen steeg zelfs met 164% in de geanalyseerde periode.

De totale citrusexport steeg met 93,12%, van 205.852 ton in 2015 naar 397.569 ton vorig jaar, zo berekende het Citruscomité.

"Easy peelers zijn de afgelopen jaren wereldwijd sterk opgekomen. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk door hun smaak en hoeveelheid vitamine C, ze zijn ook een gemakkelijk te consumeren snack door hun kleine maat en het pelgemak."

"Sinaasappel blijft anderzijds standhouden en momenteel beslaat het areaal in Chili ongeveer 6.300 hectare, hoofdzakelijk in de regio’s Coquimbo en O’Higgins. Onze exportrassen zijn van het type Navel, hoewel we in Chili ook Cara Cara telen op zo’n 500 hectare, een redelijk succesvol ras met roze vruchtvlees", vertelt Monserrat.

Voor meer informatie:
Comité de Cítricos de Chile
Cruz del Sur 133, of. 703
Las Condes (Santiago) - Chili
www.comitedecitricos.cl

Publicatiedatum: