Seizoen Turkse appelen is beëindigd, terwijl het kersenseizoen net is begonnen

Redelijk Turks kersenseizoen verwacht, ondanks verliezen door vorstschade

De vroege Turkse kersenrassen zijn geplukt en nu is het wachten tot het seizoen van het ras Ziraat 0900 aanvangt. Het appelseizoen is onlangs geëindigd en het lijkt erop dat Aziatische markten dit jaar even belangrijk zullen zijn voor Turkse appelen als voor Turkse kersen. 

Volgens Mehmet Cakmak, verkoop- en marketingmanager bij Ani Tarim Fresh Fruits, zit het appelseizoen er voor het bedrijf inmiddels op. Het was een tevredenstellend seizoen. "In week 19 eindigde voor ons het appelexportseizoen 2021-2022. Ik moet toegeven dat het een uitdagend seizoen was omdat het het eerste seizoen was dat we na onze investeringen in koelopslag en een nieuwe verpakkingslijn weer op volle capaciteit draaiden. We hebben onze doelstellingen echter bereikt en verlaadden in totaal 224 containers en verwerkten zo'n 7.100 ton appelen voor zowel de binnenlandse als overzeese markt."

Naarmate het appelseizoen vorderde, werden markten in Azië steeds belangrijker voor de export, zo legt Cakmak uit. "De laatste negen maanden van het appelexportseizoen ontwikkelden India, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten zich tot onze grootste exportmarkten. Iedere markt kent zo haar eigen consumptiepatronen, maar we waren in staat om aan deze individuele wensen te voldoen in termen van verpakkingen, rassen en maten. Terwijl ons klantenbestand steeds verder groeide, kregen we opbouwende feedback van onze klanten, hetgeen ook in komende seizoenen bij zal dragen aan een verdere verbetering van onze activiteiten."

Ani Tarim is een bedrijf dat zes verschillende fruitsoorten exporteert, waardoor het jaarrond actief is. Nu breekt het kersenseizoen aan. Cakmak: "Het Turkse kersenseizoen is al begonnen met de pluk van een aantal vroege rassen. We wachten echter op de oogst van het ras Ziraat 0900, waarna het seizoen pas echt van start kan gaan. We verwachten in week 22 de eerste zendingen te verladen. Gedurende het seizoen leveren we de kersenrassen Ziraat 0900, Regina en Sweet Heart. Naast de 500 ton fruit uit onze eigen kersenboomgaarden kopen we kersen in bij gecertificeerde lokale telers. Deze kersen verwerken en verpakken we in ons pakstation in Eğirdir-Isparta, dat is uitgerust met hoogwaardige sorteer- en verpakkingslijnen. Het nieuwe seizoen ziet er veelbelovend uit wat betreft de kwaliteit, maten en aantallen. In sommige teeltgebieden is echter wel sprake van forse verliezen als gevolg van de vorst in april. Desondanks rekenen we op een goed seizoen voor telers en leveranciers."

Hoewel de voornaamste markten voor Turkse kersen zich in Europa bevinden, verwacht Cakmak dat ook Aziatische markten dit kersenseizoen een belangrijke plaats in zullen nemen. "Net zoals voor veel andere Turkse kersenexporteurs is Duitsland ook voor ons de grootste exportmarkt. We leveren hier rechtstreeks aan de retail. Anderzijds kijken we uit naar het feit dat er dit seizoen nieuwe Aziatische markten opengaan voor Turkse kersen. De technische aanvragen van leveranciers, inclusief die van ons bedrijf, zijn nog in behandeling in China, Zuid-Korea en Taiwan. Zodra de import van Turkse kersen hier officieel is toegestaan door de autoriteiten dan zullen we onze kersen ook per luchtvracht naar deze markten verzenden. We verwachten dat het seizoen nog ongeveer tot eind juli zal duren," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Mehmet Çakmak
Anı Tarım Fresh Fruits Ltd.Co.
+90 539 850 30 32
marketing@anitarim.com.tr    
www.anitarim.com.tr    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven