Jaarrond dragonfruit uit Vietnam

Het potentieel van Vietnamees dragonfruit op de Europese markt is groot. Vietnam teelt drie dragonfruitsoorten: witvlezig, rozevlezig en roodvlezig dragonfruit. De rassen met roze en rood vruchtvlees zijn iets zoeter van smaak dan de witvlezige rassen. Onder de juiste omstandigheden kan het fruit een maand worden bewaard. 


Witvlezig dragonfruit


Rozevlezig dragon fruit

De drie voornaamste gebieden waar in Vietnam dragonfruit wordt geteeld bevinden zich in het zuiden en de Mekongdelta, inclusief de provincies Long an en Tien Giang, en de bergachtige regio in het noorden, in de provincie Son La. Binh Thuan staat bekend om haar zonnige en droge klimaat en nabijheid tot de oceaan. De hooggelegen regio's zijn erg geschikt voor de fruitteelt. De Mekongdelta profiteert op haar beurt van de vruchtbare alluviale bodem. 


Het oogsten van dragonfruit

Teelt
Mandy Bui is exportmanager bij Moc Chau Highland, een Vietnamese teler en exporteur van exotische fruitsoorten, waaronder dragonfruit en passiefruit. Mandy: "In het zuiden van Vietnam bevinden zich twee grote teeltgebieden. Het ene seizoen loopt van mei tot september, een periode waarin de plant van nature vruchten draagt. De periode van de bloei tot aan de pluk duurt zo'n 64 dagen. De overige maanden belichten telers de dragonfruitbomen met felle lampen, waardoor de plant in bloei komt en het mogelijk is om jaarrond dragonfruit te oogsten. Tussen september en mei duurt het 84 dagen van het moment van bloei tot aan de pluk. Daarnaast ziet het fruit er fraaier uit en is de verzorging eenvoudiger." 


Bloeiende dragonfruitbomen

"Vietnam staat bekend om haar grote aantal kleinschalige teeltbedrijven. Doorgaans beschikt een teler in het land over een areaal van een halve tot een hele hectare. Sommige gezinnen bezitten 2 tot 5 hectare grond. De opbrengsten liggen meestal rond de 36 ton per hectare per jaar. Premium maten hebben een gewicht tussen de 550 en 750gr per stuk."

De dragonfruitteelt heeft als voordeel voor lokale telers dat de bomen 20 tot 30 jaar lang fruit geven. Het is alleen nodig om de stam te snoeien. De sector biedt lokale werknemers werkgelegenheid tegen goede inkomsten. 

Een nadeel is echter dat de afzetmarkt niet stabiel is. Een groot deel van de oogst, zo'n 80%-90%, wordt over land naar China geëxporteerd. China is een volatiele markt, waar vaak sprake is van grensafsluitingen en andere uitdagingen. Er zijn maar weinig telers die kunnen investeren in de belichtings-, snoei- en post harvest-technologieën die nodig zijn om te kunnen leveren aan overzeese markten, zoals Europa en Noord-Amerika.  

Post-harvest en consumptie
Volgens Mandy letten consumenten bij aankoop van dragonfruit op de maat. "Ik raad consumenten aan om te kiezen voor de grotere maten omdat deze rijper, zoeter en sappiger zijn. Kijk ook naar de stekels op schil. Hier geldt: hoe groener, hoe jonger. Na de oogst wordt het fruit twee dagen lang gekoeld bij 3 tot 5 graden. Hierna wordt het in kartons verpakt om geëxporteerd te worden. Het fruit is ongeveer een maand houdbaar. Wij exporteren alle drie de rassen naar Europa. Europese consumenten lijken vaak wel een voorkeur voor roze en rood dragonfruit te hebben."


Een pakstation voor dragonfruit

Internationale markten
Het bedrijf exporteert zowel naar overzeese als regionale markten, zoals Japan, Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. 20% van haar fruit wordt naar Europa en Noord-Amerika verladen. Mandy zegt tot slot nog het volgende: "Ons fruit is GlobaGAP-gecertificeerd en we voeren MRL-testen uit voor verlading. Momenteel worden de rechtstreekse vluchten van Vietnam naar Europa weer hervat en zijn de vrachttarieven gunstiger. We hopen dit jaar dan ook meer fruit op de Europese markt af te kunnen zetten."

Voor meer informatie:
Mandy Bui Mrs
Moc Chau Highland JSC.
WhatsApp: +84 945 265 708
sales.mocchauhighland@gmail.com 
www.mocchauhighland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven