Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afscheid van voorzitter Kees Wantenaar

Fotoreportage ALV GroentenFruit Huis op Floriade

Tholen - De Floriade Expo in Almere was gisteren het toneel van de Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis. Naast de formaliteiten stond de dag met name in het teken van het afscheid van voorzitter Kees Wantenaar, die alle lof kreeg toebedeeld over de wijze waarop hij de voorzittersrol vervuld had.


Kees Wantenaar wordt namens GroentenFruit Huis bedankt door Cinthia Laarhoven 

De nieuwe voorzitter, Cathy van Beek, heeft zich de afgelopen tijd verdiept in de groente- en fruitsector. Zo heeft ze reeds diverse leden bezocht. Van Beek was als bestuurder meer dan 20 jaar verantwoordelijk voor Kwaliteit en Veiligheid in de zorg bij diverse ziekenhuizen en vicevoorzitter van de Nederlandse zorgautoriteit. De laatste tien jaar maakte ze naam op het terrein van duurzaamheid en preventie en leefstijl.

Jantine Star-Heemskerk (W. Heemskerk) en Kees de Kat (Fruitmasters) werden herkozen tijdens de ALV van GroentenFruit Huis. Kees Wantenaar richtte woorden van dank aan aftredende bestuursleden Roland Gels (Levarht) en Gerard Pronk (The Greenery). Mark-Jan Terwindt (The Greenery Growers) werd door de ALV verwelkomd als nieuw bestuurslid.

Als spreker was Hans Steenbergen uitgenodigd, die de aanwezigen meenam in de wereld van de trends op het gebied van voeding en gezondheid. De uitgever van het Food Inspiration Magazine koppelt foodtrends aan maatschappelijke, demografische en technologische ontwikkelingen. Hij startte zijn presentatie met een quizvraag of het aantal mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft is toegenomen, afgenomen of hetzelfde is gebleven. Het juiste antwoord was dat dit aantal bijna is gehalveerd. "We kunnen dus met z'n allen de wereld een stukje beter maken."


Hans Steenbergen met Maarten van Hamburg van Bakker Barendrecht

Steenbergen constateerde wereldwijd een groeiend bewustzijn rond eten en drinken. "Het verhaal rond het bord wordt steeds belangrijker en dat is dus goed voor voedselproducenten om rekening mee te houden. Daarbij is er een enorme belangstelling voor de plantaardige keuken. Voor de AGF-sector biedt dat enorme kansen. U bent onderdeel van de oplossing. Vers is een geweldig verkoopargument, maar de consument eist wel radicale transparantie."

Na een inleiding van Jelte van Kammen namens de Taskforce Gezondheid lichtte Nina Meijer de beweging toe die in gang wordt gezet om de consumptie van groenten en fruit te verhogen. De ambitie is dat iedereen over tien jaar voldoende groenten en fruit eet. In het eerste driejarenplan wordt gericht op de ouders van kinderen tussen de 12 en 18 jaar, met als secundaire doelgroep de kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de ouders een centrale rol vervullen in de keuze welke maaltijd wordt geserveerd.


Edwin Noordermeer, Gerard Pronk, Roland Gels, Joop Vernooij en Kees de Kat

Omdat veel consumenten denken dat ze al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit zitten, wordt er in de campagne niet gefocust op gezondheid, maar staan vooral de woorden lekker en leuk centraal. Er wordt de komende jaren vooral ingezet op de lunch. De beweging wil met een overkoepelend merk vooral nieuwe eetgewoontes stimuleren door te inspireren en te faciliteren.

Na de introductie van de nieuwe voorzitter Cathy van Beek was het dan echt tijd voor het afscheid van Kees Wantenaar, die na twee termijnen afscheid neemt. Kees kreeg alle lof toegezwaaid, onder meer over zijn rol bij de totstandkoming van GroentenFruit Huis vanuit Frugi Venta en DPA. Zijn voormalig secretaris Ad Klassen prees zijn bestuurlijke kennis en coöperatieve achtergrond en de wijze waarop hij de vergaderingen leidde. "Soms liet je de teugels iets lopen, om ze vervolgens weer aan te halen. Maar uiteindelijk is het je wel gelukt het traditionele wantrouwen over en weer tussen handel en telers te overwinnen."


Kees Wantenaar, omringd door familie

Ook Fred van Heyningen prees Wantenaar om zijn bescheiden woorden en grote daden. "Als zoon van een tuinder was de prijs van de sla bij ons thuis het gesprek van de dag. Dat bepaalde namelijk of je een nieuwe broek of een nieuwe fiets kreeg. Altijd was er wel discussie over de rol van de handel. Wijlen Willem Baljeu voorspelde al dat er een samenwerking zou komen tussen de handel en de teelt en hij heeft gelijk gehad. Jij hebt daar een bepalende rol ingespeeld, Ik heb veel respect voor de wijze hoe je dat hebt gedaan. Vaak door te luisteren, soms door gas te geven, met oog voor het bestuurlijk proces."

Na een emotioneel dankwoord van Kees kreeg hij vervolgens een bijdrage voor een racefiets aangeboden, waarna hij een muzikale ode kreeg van het publiek dat luidkeels de vers ontworpen hit 'Kees Wantenaar, nu is het klaar' meezong.

Klik hier voor de fotoreportage van de ALV