Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorjaars Inspiratiedag Postuma AGF

Kijkje in de keten bij Van Vugt Kruiden en Purple Pride

Tholen – Hoogste tijd voor een uitje, vond Postuma AGF het. Gisteren nam ze twee bussen vol AGF-specialisten mee naar twee van hun leveranciers Van Vugt Kruiden en Purple Pride. Daar kregen de specialisten een kijkje in de keten. Beide bedrijven verzorgen zowel de teelt als de verpakkingslogistiek tot en met de expeditie. Er was dus veel te ontdekken, natuurlijk ook onder het genot van een inspirerend hapje en drankje.

Klik hier voor de fotoreportage

Eetbare bloemen
Postuma AGF belevert specialisten in zowel Nederland als België en had twee buslijnen met opstappunten georganiseerd om zo veel mogelijk mensen op te halen. Het eerste doel was een bezoek aan Van Vugt Kruiden waar ze hartelijk welkom werden geheten door de familie Van Vugt en medewerkers in de proeftuin annex kantine van het bedrijf. Daarin worden allerlei soorten teelttechnieken uitgeprobeerd voor het kweken van eetbare bloemen, een “niet meer weg te denken” segment.

Eetbare bloemen worden wereldwijd afgezet. Het is een kostbare teelt, dagelijks worden de kwetsbare bloempjes handmatig geplukt en voorzichtig getransporteerd naar de eindverpakking. Het is een exclusief product, vooral in trek bij horeca, maar de bloemen zijn ook steeds vaker te vinden in supermarkten, tot aan Dubai aan toe.


Piet van Vugt leidt de AGF-specialisten rond in de kas

Van Vugt: van soepgroenten naar 25 soorten kruiden
Het is exemplarisch voor de ontwikkelingen van het bedrijf dat in 1995 startte. Toen teelde de vader van de huidige eigenaar Piet van Vugt nog ‘soepgroenten’: selderij en krulpeterselie. “Ik wist niet eens dat dat kruiden waren”, vertelde Piet. Op de vraag uit de markt naar meer aromatische kruiden werd ingespeeld door zich te specialiseren in meerdere soorten vers gesneden kruiden. Inmiddels is het bedrijf in staat om 25 soorten kruiden, eetbare bloemen, baby leafs en diverse specialties in kruiden te leveren. Van Vugt Kruiden werkt hierbij nauw samen met telers in andere klimaatzones om het complete assortiment ook in de wintermaanden te kunnen garanderen en misoogsten op te vangen.

Van Vugt produceert en verpakt klantgericht en verzorgt in overleg de logistiek voor klanten in Europa. Afzet buiten Europa gaat via exporteurs. De route van veld tot klant is zo efficiënt mogelijk geregeld. Postuma AGF is al jaren klant bij Van Vugt en door de nauwe samenwerking kunnen specialisten beschikken over dagvers product. Van Vugt Kruiden oogst zes dagen per week en Postuma AGF haalt de bestelling nog dezelfde dag op. De logistieke processen zijn dus zo op elkaar afgestemd dat de kruiden een dag na de oogst in de winkels van de specialisten liggen. Na een rondleiding en lunch stapte het gezelschap weer in de bussen voor een bezoek aan een tweede teeltlocatie van Van Vugt waar ingegaan werd op de teelt van baby leafs.

Van Duijn goed voor 50 mln aubergines per jaar
De volgende stop was de teeltlocatie van Van Duijn, onderdeel van Purple Pride die drie teeltlocaties heeft in het zuidwesten van Nederland. Daar worden jaarlijks zo’n 50.000.000 aubergines geteeld op 27,5 hectare onder glas. De AGF-specialisten bezochten de locatie in Oosterland van 6,6 hectare.

Aubergines zijn een gestaag groeiend segment. Om daarop in te spelen heeft het bedrijf in de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van schaalvergroting, organisatie, verkoop en automatisering. Toch zit er in het oogsten en verwerken van aubergines nog altijd heel veel handwerk. Een aubergine gaat minstens driemaal door de handen voordat deze in de eindverpakking ligt.


Team van Purple Pride en telers Van Duijn

Bijna biologisch
Purple Pride levert van maart t/m oktober aubergines uit Nederland. Is een plant eenmaal in productie dan stopt die niet meer. Het is een zeer gecontroleerd proces en maximaal biologisch, maar niet geheel. Voorwaarde voor biologisch is dat de planten in de grond staan en de aubergines van Van Duijn groeien op steenwol waardoor voedingsstoffen gereguleerd kunnen worden toegediend en al het water wordt gerecycled, wat de teelt heel duurzaam maakt.

Aubergines houden van warmte en bij lage temperaturen worden kassen verwarmd met duurzame energie, zoals via een biomassacentrale. Ook is er wel eens sprake van overproductie van warmte, dan kan die energie geleverd worden aan het net wat ook deel uit maakt van het verdienmodel.

De teelt van bloem tot oogstbare aubergine is ongeveer 4 weken waarbij ze het optimale gewicht van 300 gram bereikt hebben. Zes dagen per week worden de aubergines handmatig geoogst en via automatisch gestuurde karren naar de sorteerlijn getransporteerd waarna ze op gewicht worden uitgesorteerd en vervolgens in de juiste verpakking gelegd.

De aubergines gaan vervolgens dagvers de deur uit of anders de volgende dag. Naast de reguliere aubergines worden in Oosterland ook een aantal specialties geteeld zoals de Graffiti Aubergine, met steviger vruchtvlees dat minder vocht opneemt dan de reguliere, Mini Graffiti Aubergine, zeer geschikt om te roerbakken, en de Japanse aubergine of Nasu, die een volle, romige, zachte structuur en smaak heeft en vaak in deel wordt gefrituurd (tempura). De AGF-specialisten werden ter afsluiting van de dag geïnspireerd met een proeverij van gerechten van al deze soorten.

Postuma AGF kijkt met genoegen terug op de dag. "We wilden onze klanten wilden inspireren om er weer tegenaan te gaan. Met frisse energie het mooie voorjaarsseizoen tegemoet!"

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Postuma AGF
+31 (0)38 33 700 99 
[email protected]
www.postuma.nl 

Piet van Vugt
Van Vugt Kruiden
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
+31 (0)180 625 660
[email protected] 
www.vanvugtkruiden.nl

Purple Pride
www.purplepride.nl