Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fossa Eugenia viert zilveren jubileum

Tholen - Afgelopen vrijdag werd het 25-jarig jubileum van Fossa Eugenia groots gevierd. Boegbeeld van de telersvereniging Ton Holthuijsen droeg het voorzitterschap over aan Peter van Dijck en werd zelf die dag gekroond tot erevoorzitter. De vereniging is Ton Holthuijsen dankbaar voor al het werk dat hij de afgelopen 25 jaar heeft gedaan en samen met vele anderen Fossa Eugenia hebben gemaakt tot wat het nu is. Fossa Eugenia staat op de kaart! Ton blijft als adviseur verbonden aan de vereniging.

Dat behalve Fossa Eugenia, maar ook anderen Ton erkentelijk zijn, mocht blijken uit het feit dat hij vorige week werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau. De rol die Ton speelde binnen de coöperatie, maar ook voor de tuinbouw in de regio Venlo bleef niet onopgemerkt. Daarnaast heeft Ton zich de afgelopen jaren ingezet voor andere maatschappelijke belangen waarbij hij meestal de voorzittershamer hanteerde.

Simone van Trier als dagvoorzitter presenteerde de diverse sprekers. Verschillende sprekers memoreerden in hun toespraken over de afgelopen jaren. Onder hen waren Léon Faase van De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de belangenbehartiger van agrariërs in Limburg. Richard Schouten directeur van GroentenFruit Huis, Addy Lutgenau van Rabobank regio Venlo, Ron de Greeff voormalig vestigingsdirecteur van de Staay Food Group in Venlo en Peter van Dijck de nieuwe voorzitter van Fossa Eugenia en directeur van Van Dijck Groenteproducties.

Allen benadrukten de positieve instelling en werkwijze van Holthuijsen. Sommigen van de sprekers kennen elkaar al 40 jaar en hebben samen veel meegemaakt rond de ontwikkelingen bij de veilingen in de jaren ’90 en de uiteindelijke totstandkoming van Fossa Eugenia. Ron de Greeff benoemde dat Limburg vroeger wel 10 veilingen had. In 1990 fuseerden VGV (Coöperatieve Venlose Groenteveiling) en CVV (Coöperatieve Venlos(ch)e Veilingvereniging) tot de Zuid-Oost-Nederlandse Veiling (ZON). In de grote fusieronde van de jaren ‘90 ging veiling Zon niet mee.

Ton koos ervoor om verder te kijken. Handel en teelt zijn twee disciplines. Hij stelde de belangen van kleine en grote telers op 1 lijn. Dit resulteerde in 1997 in de oprichting van Fossa Eugenia. In de memoires kwam naar voren dat onder leiding van Ton de verkoop geprofessionaliseerd werd, contacten met de retail tot stand kwamen en een weg in de GMO materie werd gezocht. Ton werd een wandelende encyclopedie en belezen wereldburger genoemd. Erik Gipmans vond Ton heel duidelijk en toekomstgericht: “Je weet wat je aan hem hebt.” Hij is vaak de olie tussen de radertjes tussen verschillende partijen.

Je zou er een boek over kunnen schrijven. Dat is inmiddels ook gebeurd en de bezoekers kregen een fraai hardcover ingebonden boekwerk mee naar huis.

Jan Rotmans hield een lezing over hoe je moet leren leven met de chaos. Dat er vaak eerst chaos moet ontstaan voor er stappen gezet worden. Na het officiële gedeelte konden de genodigden genieten van een uitgekiend diner met bijpassende wijnen. Of Ton Holthuijsen als wijnkenner en culinair specialist de wijnen er zelf bij gekozen heeft, laten we in het midden. Het was een gezellige avond met veel ontmoeting en livemuziek.

Bekijk de fotoreportage om een indruk te krijgen van de avond.

Voor meer informatie:
Fossa Eugenia
Venrayseweg 136c
5928 RH Venlo
+31 (0)88 3210210
[email protected] 
www.fossaeugenia.com