Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anuga Foodtec 2022: "Minder bezoekers, betere gesprekken"

Fotoreportage: Automatisering in de foodsector loopt op volle toeren

Na bijna vier jaar afwezigheid opende de Anuga Foodtec in Keulen afgelopen week haar deuren. Vier dagen lang stond het 'Kölner Messezentrum' in het teken van automatisering en techniek in de foodsector. Ondanks de beduidend lagere bezoekersaantallen vergeleken met vorige edities waren zowel bezoekers als exposanten over het algemeen zeer te spreken over de beurs. AGF.nl toog eveneens naar Keulen en bundelde de Nederlandse en internationale AGF-standhouders. 

Klik hier voor de volledige fotoreportage.

Innovatie op het gebied van sorteer-, verpakkings- en verwerkingstechniek vormt traditioneel de hoofdmoot tijdens de Anuga Foodtec. De internationaal georienteerde beurs verwelkomde dit jaar meer dan 1000 exposanten uit een kleine 50 landen die op ca. 115,000 m² hun noviteiten presenteerden. Met name de eerste twee dagen (dinsdag en woensdag) kwam het event traag op gang, meldden meerdere exposanten, mede door de festiviteiten rondom Koningsdag in Nederland. Op donderdag was het echter in diverse hallen weer ouderwets druk, met name bezoekers uit de Duitstalige landen, Benelux, Frankrijk en Italië togen massaal richting Keulen.

In vergelijking met vorige edities en het aandeel uit andere segmenten (bijv. vlees, brood en zuivel) was het aantal exposanten uit de AGF-sector relatief bescheiden. Dit heeft wellicht ook met de datum, kort na de Fruit Logistica, te maken. Niettemin was de stemming ook onder de AGF-ers grotendeels positief. De bezoekersaantallen waren met name op de eerste en deels ook tweede dag aan de lage kant, de kwaliteit van de gesprekken was daarentegen wel hoog. De veelal Europese bezoekers komen over het algemeen met gerichte vragen en interesse naar bepaalde stands waardoor het rendement na afloop van de beurs weleens hoger zou kunnen uitpakken, zo vermoedt men.

Wat vele leveranciers momenteel zorgen baart is de situatie in Oekraïne en geheel Oost-Europa en de effecten daarvan op de afzetmarkt. Daarnaast heeft men de nodige problemen om aan grondstoffen, bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, maar ook machine-onderdelen te komen. Met name goederen die per zeevracht worden aangeleverd laten door verlengde transittijden en de precaire situatie in de grote zeehavens, onder meer Shanghai, lang op zich wachten. Men probeert dan ook waar mogelijk op andere aanvoerroutes terug te vallen. 

Klik hier voor de volledige fotoreportage.

Daarnaast lijkt de langetermijninvloed van Corona op de liquiditeit en daarmee de innovatie- en investeringsdrang binnen de foodsector vooralsnog mee te vallen. Ook binnen de AGF-sector is er veel aandacht en gerichte interesse voor noviteiten en daarmee voor automatisering in zijn algemeenheid. Leveranciers spelen bijgevolg gretig op dit momentum in, waardoor duurzame en toekomstgerichte alternatieven voor bestaande technologie als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze trend zal zich naar verwachting ook in de komende jaren voortzetten. 

Meer informatie:
https://www.anugafoodtec.com/