Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Javier Lopez: "Babybananen zijn niet zoals normale bananen, niet aangetast door oorlog en verscheping"

Markten gunstiger voor babybananen uit Colombia

Volgens de Colombiaanse telers en exporteurs van babybananen, Nativa Produce, doorstaat dit premium product de oorlog, de wereldwijde scheepvaart en de exportcrises goed. Javier López, algemeen directeur van Nativa Produce, gevestigd in Cota, Colombia, zegt dat hun producten door de lucht naar Frankrijk worden verladen.

"Wij telen in de hooglanden van de Colombiaanse bergen. Ons fruit wordt door de lucht verzonden. Op die manier blijven de smaak en het aroma zeer goed bewaard, net alsof het per schip wordt vervoerd. Onze babybananen worden voornamelijk naar Frankrijk geëxporteerd, waar we zo'n 10-15 ton per week per luchtvracht transporteren," zegt López.

Ze werden echter getroffen door stijgende kosten, omdat luchtvracht duurder werd na de wereldwijde sluiting van de luchtvaartsector als gevolg van Covid-19-lockdowns. "De prijzen voor luchtvracht zijn met 50% gestegen en liggen rond de € 2,37 per kg. Een karton heeft een nettogewicht van 3 kg, met een brutogewicht van 3,5 kg. De vrachtkostenoverschrijding is aanzienlijk en beperkt de afzet."

"Helaas is zeevracht voor ons niet te doen. Van de oogst tot de verpakking duurt het drie dagen om de babybananen in Parijs te krijgen, waar ze goed worden ontvangen, maar per schip zou het meer dan 18 dagen duren. De kosten van dit vervoer over zee zijn bovendien met 100% gestegen, wat te veel is. De markt bestaat hoofdzakelijk uit supermarkten en je moet grote containers doen als je conventionele bananen levert. We hebben geen alternatief, we moeten het fruit per vliegtuig verzenden," legt López uit.

Nativa Produce heeft een vereniging van kleine bananentelers verspreid over het Cundinamarca en Tolima gebied in Colombia. De individuele telers variëren van kleine telers, met slechts één en twee ha, tot telers die tussen de 10 en 15 ha babybananen leveren.

"Het centrale verpakkingscentrum, dat GlobalGAP gecertificeerd is, bevindt zich op ongeveer 150 km van de telers. Nativa Produce ondersteunt alle telers met de hulp van twee landbouwdeskundigen. Zij zullen permanent werken aan de controle van de kwaliteit en alles wat nodig is op de teeltbedrijven om met succes babybananen te telen voor de export," besluit López.

Voor meer informatie:
Javier Lopez
Nativa Produce
+57 3108674037
Javier.lopez@nativaproduce.com
www.nativaproduce.com.co

Publicatiedatum: