Sergio Pinto, manager van Neofungi:

"De Portobello-paddenstoel heeft nog groeimarge op de Spaanse markt"

Sinds het begin van de champignonteelt in La Manchuela, een streek in de Spaanse regio Castilla-La Mancha, aan het einde van de jaren vijftig, is de sector er flink op vooruitgegaan qua oogstopbrengst en teelttechnieken. De regio is inmiddels het belangrijkste teeltgebied van champignons en andere paddenstoelen in Spanje. Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw teelt Castilla-La Mancha meer dan de helft van de champignons in Spanje en 61% van de rest van de paddenstoelen. In dit gewest bevindt zich ook Neofungi, de grootste teler van paddenstoelen op het Iberisch schiereiland.

"Neofungi is een tweedegraadscoöperatie die bestaat uit de telersverenigingen Champinter en Mercajucar. We telen champignons, portobello, oesterzwam, Shiitake en koningsoesterzwam. Onze jaarlijkse productie bedraagt meer dan 30 miljoen kilo", zegt Sergio Pinto, manager van de coöperatie uit de provincie Albacete.

"Ons productiemodel is circulair: we produceren het mycelium in ons eigen laboratorium en het substraat in onze eigen compostfabriek. We hebben de modernste fabriek op het Iberisch schiereiland en een van de meest geavanceerde in Europa. De compost gebruiken we in onze teeltfaciliteiten waar we continu de vochtigheid, temperatuur en CO₂ controleren. Zodra de teeltcyclus voorbij is en de compost is uitgeput, verwerken we deze in onze recyclingfaciliteit om er meststoffen van te maken voor de tuinbouw. We geven wat het land ons geschonken heeft in de vorm van stro – de belangrijkste grondstof voor de productie van compost – dus terug in de vorm van meststoffen. Daarnaast hebben we ook een verwerkingsfaciliteit waar we de verschillende paddenstoelensoorten verwerken tot conserven."

Consumptie van Portobello neemt toe
Champignon blijft de meest geconsumeerde teeltpaddenstoel in Spanje, gevolgd door de oesterzwam. Maar het is portobello die de laatste jaren de interessantste toename van de vraag heeft gekend, merkt Sergio op. "Ongeveer 10 jaar geleden was de verhouding van de consumptie van portobello in vergelijking met champignon 1 op 100, nu is dat aandeel 15%."

"In de Verenigde Staten wordt er de helft zoveel portobello’s geconsumeerd in vergelijking met champignons, in Europa ligt het percentage op 30%. Deze cijfers tonen aan dat dit product nog een mooi groeipotentieel heeft op de Spaanse markt."

"De crisis heeft bepaalde variëteiten zoals koningsoesterzwam en shiitake niet echt vooruitgeholpen, maar toch zijn het belangrijke paddenstoelen omwille van de culinaire eigenschappen, smaak en gezondheidsvoordelen", benadrukt Sergio. "Shiitake is echt een 'medicijn' en is als zodanig fundamenteel in de oosterse keuken. Het is feitelijk de meest geconsumeerde paddenstoel ter wereld, behalve in de mediterrane landen."

Productiekosten
De technologie maakt het mogelijk om de belangrijkste factoren in de paddenstoelenteelt te beheersen, en dus ook de consument jaarrond te voorzien van een breed assortiment gezonde en hoogwaardige producten. De paddenstoel is ook heel veelzijdig in de keuken, zoals onlangs nog te zien was op de Neofungi showcooking in Fruit Attraction, waar een bekende Spaanse chef-kok onder meer champignons gevuld met kersenlikeur in chocolade doopte. Daarnaast zijn paddenstoelen een interessante bron van plantaardige eiwitten. 

De afgelopen maanden heeft de teelt van paddenstoelen echter te lijden onder de enorme toename van de energiekosten. "Het is een van de gewassen die het hardst worden getroffen door de stijging van de kosten van elektriciteit en diesel", vertelt Sergio Pinto. "De klimaatbeheersing in de teeltfaciliteiten en de compostfabriek vereist een constant energieverbruik, zodat de productiekosten de voorbije maanden enorm zijn gestegen. Een deel van de meerkost hebben de telers kunnen doorrekenen in de verkoopprijs, maar het andere deel moeten ze zelf dragen."

"Dit maakt het moeilijk om uitbreidingen door te voeren en nieuwe projecten op te starten. Het wordt nu afwachten wat er de komende maanden zal gebeuren als we er niet in slagen de totale prijsstijging te recupereren. In dit gebied van La Mancha levert de paddenstoelenteelt namelijk een forse bijdrage aan het creëren van werkgelegenheid en aan het behoud van de plattelandsbevolking. Dankzij onze sector is de werkloosheid hier zeer laag en zelfs onbestaande in bepaalde dorpen. Hier kunnen de mensen in hun dorp blijven wonen en moeten ze niet noodgedwongen verhuizen op zoek naar werk."

Portobello's met Michelin-ster
Neofungi werkt samen met chef-kok Martín Berasategui, houder van onder meer 12 Michelin-sterren en winnaar van de Chef Mentor-prijs in de Michelingids Spanje & Portugal 2022. Neofungi levert portobello’s aan de restaurants van deze wereldberoemde chef-kok.

"De consument kan onze portobello's ook kopen in de belangrijkste Spaanse supermarkten en bij de groenteboer. Eind april stellen we op de Gourmet-beurs in Madrid ons nieuwste project voor: gevulde champignons voor in de magnetron of oven", besluit Sergio.

Voor meer informatie:
Neofungi
Camino Quintanar s/n
02636 Villalgordo del Júcar (Albacete) - Spanje
Tel: +34 967 45 50 94
neofungi@neofungi.es
https://neofungi.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven