Vraag naar suikermaïs neemt toe naarmate het kwik stijgt

Suikermaïs is niet eenvoudig te telen in het VK, aangezien dit gewas veel zonneschijn nodig heeft en geen koude bodem verdraagt. Eén Brits bedrijf heeft echter een lange geschiedenis met de teelt van suikermaïs. 

Barfoots is de grootste teler en importeur van suikermaïs in het VK. Oprichter Peter Barfoot, Commander of the British Empire (CBE), vervulde in de jaren tachtig en negentig een voortrekkersrol met de grootschalige levering van suikermaïs aan Britse retailers. 

"Ondanks alle uitdagingen besefte Peter dat de regio's Hampshire, het Isle of Wight en West-Sussex geschikt zouden kunnen zijn voor de teelt van dit gewas," legt Kim Barfoot-Brace uit. "Ten eerste omdat deze gebieden het hoogste lichtniveau in het VK hebben. Wanneer ons bedrijf 30 km noordelijker zou liggen, dan zouden de kwaliteit en oogstopbrengsten aanzienlijk lager zijn. Ten tweede functioneert het Isle of Wight, dat zich ten zuidwesten van ons bevindt, als een soort windvanger tussen ons en de weerfronten die hier voornamelijk vanaf de Atlantische oceaan afkomen." 

Het unieke microklimaat waarin de bedrijven van Barfoots zijn gevestigd garandeert een vroege oogst. Het seizoen loopt van juli tot oktober. Het bedrijf teelt haar suikermaïs op een areaal van 1.500 ha. 

"We hebben in de loop der jaren veel werk verzet. Zo hebben we geëxperimenteerd met verschillende rassen en teelttechnieken om de zoete en sappige suikermaïs te krijgen die we nu leveren."

De kwaliteit van de bodem en biodiversiteit zijn enorm belangrijk om een gezond en smaakvol gewas te kunnen telen," vervolgt Kim. "Om succesvol te kunnen telen, moet je jezelf als een 'bewaker' van de natuur beschouwen. We bewerken ons land op zo'n manier dat we hier eeuwig mee door kunnen gaan. Ons pakstation wordt van energie voorzien door ons eigen afval. Binnenkort zal ons hele bedrijf de 'Net Zero'-certificering ontvangen. Onze oprichter Peter ontving een koninklijke onderscheiding (CBE) voor zijn bijdrage aan de verduurzaming van de tuinbouw."

Barfoots volgt de zon overal ter wereld om jaarrond een consistente aanvoer van zoete, verse maïskolven te kunnen garanderen, die per zeevracht en over de weg worden verladen om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.

"Als het Britse seizoen in het najaar voorbij is, schakelen we over op de aanvoer uit Europa. Tot begin december levert Barfoots Espana de suikermaïs, waarna we ons product uit Afrika halen. In samenwerking met SCL oogst Barfoots Senegal suikermaïs van eind november tot eind mei. Hierna verplaatst de teelt zich weer verder noordwaarts, naar Marokko, gevolgd door Spanje, Griekenland, Frankrijk en Duitsland, die product leveren tot de oogst in het VK in het voorjaar weer van start gaat."

De vraag naar suikermaïs is goed en neemt in deze tijd van het jaar toe. Naarmate het weer beter wordt, neemt ook de vraag toe.
"Op dit moment vormen de kostenstijgingen onze grootste uitdaging. Net zoals bij andere gewassen zijn ook voor ons de kosten voor de teelt, logistiek en import alleen maar toegenomen en ze stijgen nog steeds. Daarnaast zijn er problemen met het binnenlandse transport en de verstoring van de zeevracht."

Voor meer informatie:
Kim Barfoot-Brace
Barfoots
kim.barfoot-brace@barfoots.co.uk  
www.barfoots.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven