Tholen - Bij Hermans Suikermais is het Senegalese suikermaisseizoen nog in volle gang. "Daarmee gaan we de hele maand april door. Vanaf 15 april komt ook de eerste oogst vanuit Marokko op gang, dus we hebben een kleine overlap", vertelt Giel Hermans.
Senegalese maisHij is tevreden over het verloop van het Senegal-seizoen. "We hadden de beschikking over een goede kwaliteit en voldoende aanbod. We hebben in Senegal inmiddels drie leveranciers waar we de mais van betrekken, dus dat zorgt voor een constante stroom aan product. Ook voor Marokko zijn de vooruitzichten goed. Men staat in de startblokken om te gaan oogsten. De prijzen van transport en kunstmest etc liggen aanzienlijk hoger, maar daar heeft iedereen mee te maken. Hopelijk kunnen we concurrerend blijven opereren."
Hermans Suikermais sponsort voetbalclub Saint Louis Senegal
"Bovendien is de vraag de hele winter erg goed geweest en dat kan in de winterperiode nog weleens anders zijn", vervolgt Giel. "Wij hadden veel vraag uit Zwitserland, maar ook uit Spanje, waar de wintervraag opmerkelijk hoger lag dan normaal, want Spanje is niet zo'n groot maisconsumerend land. Ook de vraag vanuit Italië, dat we via de Nederlandse exporteurs voorzien, is goed doorgelopen."
Vandaag start Hermans ook alweer met het zaaien van de mais voor het Nederlandse seizoen. De eerste Hollandse suikermais zal vanaf half juli weer beschikbaar zijn en vanaf augustus in grotere volumes. Nieuw is dat de teler dit jaar ook biologische mais op 5 hectare zal gaan telen. "Dit zal vooral bestemd zijn voor het gekookte segment met de vacuümgegaarde maiskolven."
Vandaag wordt de eerste Nederlandse mais gezaaid voor oogst half juli
Ook de teelt in België heeft Hermans dit jaar uitgebreid. "De trend is steeds meer dat supermarkten hun producten uit eigen land willen betrekken. Nu hebben wij in Limburg het voordeel dat we vrij eenvoudig over de grens kunnen telen met links en rechts boeren van een andere nationaliteit. In Duitsland is men grotendeels zelfvoorzienend, maar in België liggen er mooie marktkansen voor de afzet naar de Belgische retail en voor telers is het een interessant gewas om erbij te hebben in het bouwplan."
Voor meer informatie:
Giel Hermans
Hermans Suikermais
Donk 1a
5995 PL Kessel (Limburg)
Tel: +31 (0)77 4629 325
+31 (0)6 54 75 77 64
giel@mielies.nl
www.mielies.nl