proef bij Rafkor leverde twee seizoenen lang indrukwekkende resultaten op

Save Foods vermindert uitval peren met 60%

Save Foods, een agri-foodbedrijf dat gespecialiseerd is in ecologische gewasbescherming, heeft bekendgemaakt dat een pilot heeft uitgewezen dat de Save Foods-behandeling verliezen in peren met 60% terug kan dringen. Deze bekendmaking volgt op een proef die gedurende twee seizoenen werd uitgevoerd in samenwerking met de Israëlische verpakker Rafkor, die inmiddels klant is geworden bij Save Foods. 

In de VS zijn peren een populair zomerfruit. Dankzij moderne post harvesttechnologieën, zoals chemische behandeling en koeling, kunnen consumenten jaarrond van deze fruitsoort genieten en kan het fruit tot wel 12 maanden worden bewaard. Ziekten die optreden na de oogst vormen echter een beperkende factor voor de langdurige bewaring van peren. De verliezen bij bewaring in opslagkisten kunnen oplopen tot wel 50%-60% en ook verpakt fruit is gevoelig voor bederf. Productverliezen en het om moeten pakken van fruit vanwege bederf kosten de sector jaarlijks miljoenen euro's. De verliezen binnen de perencategorie, zowel tijdens de bewaring als in de retail en bij de consument thuis, hebben impact op de voedselzekerheid, winstgevendheid en het vermogen van telers om hun natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren. 

Rafkor, dat gevestigd is in Rosh Pina, in het noorden van Israël, is een grootschalig pakstation, waar ongeveer 40% van alle in Israël geteelde peren worden verwerkt. Het pakstation verwerkt ook andere fruitsoorten, zoals steenfruit, citrus, granaatappelen en kiwi's. In de  twee seizoenen dat de milieuvriendelijke behandeling van Save Foods werd toegepast, zag Rafkor de verliezen van twee perenrassen (Kostua en Spadona) na langdurige bewaring gemiddeld met 60% dalen. Naar verwachting zal de wereldwijde perenmarkt in 2027 een waarde van €33,7 mld bereiken.

Dan Sztybel, CEO van Save Foods Israëlische dochteronderneming: "We tonen keer op keer aan dat onze behandeling doeltreffend is en een positieve bijdrage levert aan het terugdringen van verliezen en het verhogen van het rendement voor verpakkers en retailers. Tot dusver konden we alle bedrijven die meewerkten aan onze pilots toevoegen aan ons klantenbestand, wat de waarde en effectiviteit van onze milieuvriendelijke producten bewijst. Wij zijn van mening dat het verminderen van voedselverspilling nu nog belangrijker is dan ooit tevoren. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN verkeren er momenteel 44 mln mensen op de rand van hongersnood, tegenover 27 mln in 2019. Deskundigen vrezen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne het wereldwijde voedselsysteem, dat toch al gebukt gaat onder toeleveringsproblemen en klimaatverandering, nog verder onder druk zal zetten." 

Voor meer informatie: 
Mia Serra
Save Foods
IR@savefoods.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven