Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen en watermeloenen

Het gaat niet overal goed met de markt voor meloenen en watermeloenen, ook al is er enige verlichting in zicht nu de wereldwijde pandemie ten einde loopt. Op vele plaatsen hebben de hoge productiekosten geleid tot een daling van de productie ten voordele van meer rendabele teelten, zoals in Spanje is gebeurd. Naast de hoge productiekosten hebben ook de hoge transportkosten en het aanslepende conflict in Europa een negatief effect op de meloenmarkt. Alleen in Australië zijn er opmerkelijke positieve ontwikkelingen, aangezien de consumptie en de uitvoer weer beginnen aan te trekken na de inzinking als gevolg van Covid-19. Voor de meeste andere landen zal het seizoen zeker spannend zijn.

Nederland: Hoge prijzen en hoge kosten meloenen en watermeloenen
De containertekorten laten zich momenteel ook gelden in de meloenenaanvoer. "De kunst is momenteel om voldoende containers op de boot te krijgen", constateert een Hollandse importeur. "De kosten voor zeevracht zijn ongekend hoog, maar daar heeft iedereen last van. Wij importeren momenteel alleen vanuit Costa Rica, maar in Honduras is de logistieke situatie niet anders. Bovendien zijn vertragingen van enkele dagen al wekenlang aan de orde van de dag. Voor de afzet van de meloenen is het overigens niet zo'n probleem dat er geen overvloed aan meloenen binnenkomt. Prijzen liggen op een heel fatsoenlijk niveau, maar dat hebben we door de hoge kosten ook hard nodig.”

"Zo ligt de verkoopprijs van Cantaloupe-meloenen momenteel tussen de 8-8,50 euro, de Piel de Sapo, die wij nog vanuit Brazilië aanbieden worden voor 13,50 tot 14 euro verkocht (10 kg) en ook de gele meloenen liggen op dit prijsniveau. De prijs van Quetzalí -watermeloenen ligt rond de 85 cent en de pitloze zijn nog iets beperkter voorradig en liggen rond de 95 cent tot 1 euro", somt de importeur op. De oorlog in Oekraïne heeft volgens hem maar beperkte impact op de meloenenmarkt. "Je mist her en der een klant die je niet kunt bedienen, maar meloenen gingen traditiegetrouw niet al te veel die kant op, dat is met een artikel als peren uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld een heel ander verhaal. Ook kwalitatief verloopt het meloenenseizoen goed, zolang de vertragingen maar niet te veel gaan oplopen, want dat zie je wel in de kwaliteit terug."

Duitsland: Dalende vraag naar meloenen
Een groothandelaar uit Zuid-Duitsland zegt dat hij het hele jaar door meloenen in voorraad heeft. Maar momenteel is er geen bijzonder grote vraag. Hij merkt echter op dat meloenen populair zijn in de horeca, waar ze zowel geschikt worden geacht voor consumptie als voor decoratie. De water-, honing-, Cantaloupe- en Galiameloenen worden via Nederlandse importeurs uit Spanje en het buitenland betrokken. Gemiddeld ontvangt de groothandelaar 10 tot 20 kratten per dag met ongeveer 5 tot 20 kg, afhankelijk van het ras. Het ontvangen van de goederen met een goede rijpheid is op het ogenblik niet zo gemakkelijk, omdat de vraag naar meloenen over het algemeen afnam.

Italië: Meloenproductie zal naar verwachting dalen door stijgende kosten
Het Italiaanse areaal voor meloenen en watermeloenen zal naar verwachting krimpen. Een belangrijke speler, gevestigd in Noord-Italië, zegt dat er in 2022 minder hectaren zullen zijn als gevolg van de stijgende kosten en onrendabele prijzen.
Momenteel zijn er meloenen uit Senegal en Marokko verkrijgbaar op de Italiaanse markt, maar de verkoop verloopt zeer traag, vooral in winkelketens in het middensegment. Er is meer verkoop in de discountwinkels. De handelaar zegt dat er minder Italiaanse meloenen zullen zijn en dat hij de vaste klanten, met wie hij elk jaar plannen maakt, zal bevoordelen ten koste van de onregelmatige kopers.
De Italiaanse productie in Zuid-Italië lijkt achter te liggen op het schema, waarschijnlijk een dag of tien, zodat het onwaarschijnlijk is dat er met Pasen aanzienlijke hoeveelheden Italiaanse meloenen zullen zijn.

Wat de watermeloenen betreft, verwacht de handelaar een aanzienlijke daling van het aantal hectaren ten voordele van tarwe en zonnebloem, gewassen waarvoor de prijzen momenteel hoog liggen. Waarschijnlijk zal de teelt van het grote traditionele type watermeloen krimpen, terwijl de "midi"- en de zwarte variëteiten nagenoeg onveranderd zullen blijven.

Spanje: Vermindering van de productie van meloenen uit Almería met maximaal 40%
Spaanse handelaren zijn begonnen met de invoer van meloenen en watermeloenen uit Senegal voordat de eerste producties uit Almería op de markt komen. In deze provincie, de vroegste van Spanje, wordt een sterke inkrimping van het areaal meloenen en watermeloenen verwacht, die kan oplopen tot ongeveer 40% voor meloenen en 15 à 30% voor watermeloenen. De daling lijkt groter te zijn voor meloenen in het gebied Poniente; hoewel ook daar een daling van het areaal watermeloenen wordt verwacht. In het gebied Níjar wordt ook iets minder watermeloen verwacht (2-3%). Wat de plantdata in het gebied rond Nijar betreft, zijn er bedrijven die ongeveer 7-10 dagen vroeger wilden oogsten, hoewel het niet om een grote hoeveelheid gaat, aangezien degenen die van plan zijn watermeloen te planten, in de gebruikelijke maanden januari en februari blijven.
De reden voor deze initiële daling van de transplantaties zou kunnen worden verklaard door de verlengde najaarsproducties van paprika, tomaat, komkommer, aubergine of courgette, die sinds het begin van 2022 een laatste stuiptrekking hebben met goede prijzen. Dit heeft vele telers ertoe aangezet het planten van meloenen of watermeloenen uit te stellen of zelfs achterwege te laten, vooral gezien de slechte ervaringen van het afgelopen seizoen wat de winst betreft, en het feit dat het met de huidige kostensituatie niet de moeite loont om producten die momenteel zeer goed worden betaald, te oogsten.

De daling van de meloenproductie zal vooral in Almería aanzienlijk zijn en zou kunnen oplopen tot 40% ten opzichte van de prognoses van de vorige jaren, waarbij de Piel de Sapo zich duidelijk onderscheidt van andere producten zoals de Galia-, de Cantaloupe- en de gele meloen, mede als gevolg van de harde concurrentie uit Marokko.

Griekenland: Productiekosten stijgen tot 50% voor Griekse meloenentelers
Momenteel planten de Griekse telers hun watermeloenen in de vollegrond. In januari en februari werden de watermeloenen in kassen geplant. Wat de watermeloenen in kassen betreft, zou Griekenland ongeveer dezelfde hoeveelheden moeten hebben als vorig jaar. Wat de watermeloenen in de vollegrond betreft, zullen de volumes echter ongeveer 25 tot 30% lager liggen dan vorig jaar. Er zijn veel onzekerheden op de markt, vooral door de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende economische crisis. De productiekosten zijn met 40 tot 50 procent gestegen en ook de transportkosten zijn aanzienlijk gestegen. Dit betekent dat er veel onbeantwoorde vragen zijn voor de komende zomer, gezien alles wat er in Europa gebeurt.

Zuid-Afrika: Zuid-Afrikaanse meloentelers gaan seizoen van extremen tegemoet
Het lijkt een seizoen van uitersten te worden voor watermeloen- en meloentelers. "Voor fruit van hoge kwaliteit zijn de prijzen uitstekend," zegt een meloenhandelaar op de gemeentemarkt van Johannesburg, de grootste watermeloenenmarkt van het land, maar er is probleemfruit op de markt. "Het is geen normaal seizoen wat de regen betreft en het weer is slecht geweest", merkt een andere handelaar op de watermeloenmarkt op.

"De vroege watermeloenen uit Limpopo waren erg goed," merkt de handelaar op, "maar voortdurende zware regenval en veel bewolking in januari en februari hebben de suikers verdund en geleid tot ziekten zoals roest en uiteindelijk tot verval van de vruchten."
De meeste watermeloenen komen nog steeds uit het uiterste noorden van Limpopo's tweede oogst en uit de Westkaap.
Sommige producenten in de Oostkaap leveren momenteel de beste meloenen, volgens een handelaar, maar het is een seizoen van uitersten: andere producenten in de provincie hebben enorme kwaliteitsproblemen gehad als gevolg van ziekten en regenschade.

De prijzen zijn gedaald, de prijzen voor kleine watermeloenen R10 (0,6 euro) tot R30 (1,8 euro), middelgrote tot grote tot R50 (3 euro). "Er is absoluut geen vraag en er is een groot aanbod op de markt, een overschot zelfs. Na januari daalt de koopkracht toch."
Jaren geleden zouden in deze periode van het seizoen alleen watermeloenen uit Vrijstaat zijn aangevoerd, maar nu wordt deze periode gedeeld met de tweede oogst uit Limpopo; watermeloenen worden geplant als handelsgewas en daarom kan het aantal geplante hectares van seizoen tot seizoen sterk verschillen.
De ongerustheid bij de kopers heeft zich zelfs uitgebreid tot de watermeloenen die nu worden verwacht uit andere gebieden die ook ongewoon veel regen hebben gehad, zoals Vrijstaat, waar het watermeloenseizoen in de komende weken zal beginnen.

Noord-Amerika: Onzeker seizoen in het verschiet voor Noord-Amerikaanse meloenen
De voorraden watermeloenen op de Noord-Amerikaanse markt zijn momenteel geringer dan normaal.
Volgens een verlader komen er lichtere voorraden watermeloenen vanuit Centraal-Mexico naar McAllen, TX en beperktere voorraden naar Nogales, AZ. "De kwaliteit is in orde en de grootte is normaal. We zien een herhaling van vorig jaar. Ik zie het lichter worden als we Mexico verlaten en verder Californië in gaan", zegt hij. "De markt is momenteel erg krap en de prijzen liggen op $250-$300/bin."

Dat gezegd hebbende, voegt hij eraan toe dat nieuwe velden aan het eind van de maand en in het eerste deel van april zullen doorbreken. "En vorig jaar was de markt, in hetzelfde venster, ook $250-$300," zegt hij. Hij merkt echter op dat er dit jaar minder geïmporteerd product aan de westkust is, mogelijk als gevolg van achterstanden in de havens en hoge vrachtkosten.

Mexicaans product wordt verwacht tot eind mei en dan zal de aanvoer beginnen in Californië, Arizona en een beetje, mogelijk eerder in mei, uit Texas. Hij verwacht echter dat het binnenlandse areaal zal afnemen. "Dat komt door de droogte, de stijgende arbeids- en materiaalkosten, de onzekerheid op de markt na de Covid - alles", zegt hij.
Om aan die grotere voorjaarsvolumes te voldoen, zal de vraag in het voorjaar waarschijnlijk groter zijn. "Op dit moment is er een goede vraag, omdat er niet veel product is. We zien een goede vraag in warmere streken zoals Zuid-Californië. De vraag is gebaseerd op het klimaat," zegt hij. "Als er plotseling een hele hoop meloenen zou zijn, zou het te veel zijn."

Vooruitkijkend zegt hij dat de uitdaging zal zijn om de aanvoer consistent te houden. "Alles aan de horizon is onzeker, behalve dat we nu al weten dat de aanvoer aan de westkust minder zal zijn dan in voorgaande jaren," zegt hij. "En we moeten niet rekenen op een hoop aanbiedingen of goedkope vrachtwagens. Heb niet veel verwachtingen."
Ondertussen is de aanvoer van geïmporteerde honing- en Cantaloupe meloenen stabiel en het seizoen zou sterk moeten eindigen voordat de aanvoer terugschakelt naar binnenlands product.

Een verlader importeert beide soorten meloenen in constante volumes via Honduras naar verschillende havens in de VS, waaronder Delaware, Miami, enkele naar Houston en Hueneme in Californië
"Voor ons zijn de volumes gestegen ten opzichte van vorig jaar," zegt hij, erop wijzend dat hun Hondurese leverancier zijn producten wereldwijd verzendt, maar dat hij eerder in het jaar geen producten naar Europa heeft verzonden zoals hij normaal zou doen, waarschijnlijk als gevolg van een aantal Europese Covid-gerelateerde lockdowns. "Dus hebben ze een deel van dat volume naar de VS gestuurd en onze volumes zijn dit jaar gestegen - mogelijk met 300.000 eenheden of meer ten opzichte van vorig jaar, inclusief zowel Cantaloupe- als honingmeloenen."

Verwacht wordt dat het vervoer stabiel zal blijven tot 15 mei, wanneer het binnenlandse seizoen begint.
De vraag naar meloenen is sterk aan de westkust, waar de voorraden beperkter zijn, en matig tot goed aan de oostkust, waar meer volume te vervoeren is. "Aan de westkust is het vooral te wijten aan beschikbare containerruimtes die het volume flessenhalzen," zegt de verlader.
De prijzen zijn het hele invoerseizoen stabiel gebleven, met dubbele cijfers in vrijwel alle havens. De prijzen vanuit Californië liggen op $14 voor grotere Cantaloupe en $12-$13 voor 12-count Cantaloupe. Honingmeloenen doen ongeveer $12, terwijl de prijzen aan de oostkust over het algemeen tussen $10 en $12 liggen.
Verwacht wordt dat de prijzen tot het einde van het seizoen binnen die marge zullen blijven. "We hebben hier wat koelere temperaturen dus dat zal de start van het binnenlandse seizoen uitstellen tot ongeveer 15 mei," zegt de verlader, die opmerkt dat zijn binnenlandse areaal in Arizona aanzienlijk groter is voor de lente. "Die latere start zal helpen om de prijzen voor het latere offshore product op peil te houden."

Australië: Meloensector veert terug na coronacrisis
Hoewel het piekseizoen voor watermeloenen in Australië in de latere maanden van de zomer valt, zijn de kleinhandelsprijzen de voorbije twee weken licht gestegen, omdat verschillende lijnen voor verse producten te lijden hadden onder hevige regen en stormen, vooral in Zuid-Queensland en Noord-New South Wales. Volgens de cijfers werd 114.975 ton watermeloen geproduceerd, met een waarde van 64,9 miljoen dollar (AUD) voor het jaar eindigend in juni 2021. Het volume daalde met 13%, terwijl de waarde met 22% daalde.

Maar in een jaar dat werd beïnvloed door Covid-19 en de daaropvolgende problemen met de scheepvaart, daalde het exportvolume met 70% (2.084 ton) en de waarde met 59% (5,4 miljoen dollar). Australië importeert geen significante hoeveelheden watermeloen. Ondertussen blijkt uit de statistieken ook dat 67.598 ton muskmeloenen (steenmeloenen, honingmeloenen en andere nichemeloenen) zijn geproduceerd en dat de waarde daarvan op 84,1 miljoen dollar is geraamd. In tegenstelling tot watermeloenen is de productie in het in juni 2021 afgesloten jaar gestegen, met 16% in volume ten opzichte van het vorige jaar en 23% in waarde. De sector heeft al gemerkt dat beide meloencategorieën tegen het einde van 2021, na de Covid-gerelateerde gevolgen, een "opleving" vertonen en hoopt op meer consumptie als gevolg van de opening van overzeese vluchten, toerisme, hotels en cruiseschepen die allemaal beginnen te groeien en Australische meloen beginnen te kopen.

Volgende week: overzicht wereldmarkt suikermais