Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wordt Turkije één van de grootste blauwe bessenleveranciers ter wereld?"

Turkije beschikt over de potentie om één van de grootste blauwe bessentelers ter wereld te worden, zo meent een Turkse teler. Het bedrijf richt zich dit jaar op de lokale markt, maar aangezien het areaal en de productie dit jaar worden uitgebreid, zal Turkije in 2023 op een goed exportseizoen kunnen rekenen. 

Turgut Aysan, bestuursvoorzitter van het Turkse teeltbedrijf Safir Berry, vertelt dat de blauwe bessenteelt in opkomst is in Turkije. "Bij Safir Berry zijn we in 2020 met het 'Turkey Blueberry Project' begonnen en in 2021 plantten we onze boomgaarden in Antalya en Manisa aan. Dankzij de investeringen van onze collega-telers en investeerders is Turkije erin geslaagd om haar blauwe bessenareaal in 2021 te verdubbelen tot 200-250 ha. Gezien de groeiende belangstelling van grote teeltbedrijven en investeerders verwachten we dat Turkije de komende vijf tot tien jaar uit zal kunnen groeien tot één van de grotere spelers op de blauwe bessenmarkt, met een teeltareaal van ruim 5.000 hectare en een productie van zo'n 100.000 ton. Grote Europese retailketens tonen nu al interesse. Onze focus zal liggen op de uitbreiding van de Europese markt. Turkije heeft echter het logistieke voordeel dat ook de Golfstaten, Rusland en zelfs het Verre Oosten gemakkelijk bereikbaar zijn voor de export per luchtvracht."

Hoewel de productie nu nog vrij bescheiden is, ziet Aysan mogelijkheden voor Turkije om zich te ontwikkelen tot een belangrijke exporteur van blauwe bessen. "De teelt zal zich in Turkije niet beperken tot blauwe bessen alleen. We willen ons project aanvullen met de teelt van frambozen- en bramenrassen. In 2022 zullen de opbrengsten nog laag zijn. Safir Berry raamt haar oogst op 60-70 ton, wat alleen toereikend is om de lokale markt te bedienen. In de nabije toekomst zullen de productie en exportvolumes echter snel groeien. In 2023 hopen we als land 1.000 ton blauwe bessen te kunnen exporteren."

Klimaatverandering is een realiteit geworden voor Turkse fruittelers, zoals de recente sneeuwval in Antalya heeft bewezen. Aysam licht dit toe: "De winter verliep extreem koud en in Antalya, in het zuiden van Turkije, viel zelfs sneeuw. Het was de eerste sneeuwval in 25 jaar. Deze heeft ervoor gezorgd dat de oogst pas eind maart kan beginnen. Turkije heeft echter de mogelijkheid om van januari tot oktober fruit te oogsten. Bij Safir Berry zijn we erin geslaagd om in februari te starten met het plukken van fruit in onze tunnelkas in Antalya, waar gepatenteerde rassen bij wijze van proef worden geteeld. De verwachting is dat Turkije in de toekomst vaker te maken zal krijgen met extreme weersomstandigheden. We moeten ons dus snel aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Turkse telers zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen om verliezen tot een minimum te beperken. De meest blauwe bessen worden in stevige plastic tunnels of moderne kassen geteeld."

Dit jaar ligt de nadruk op de lokale markt. Aysan vertelt dat gezien het huidige niveau van de blauwe bessenproductie in Turkije er nauwelijks verschil is tussen de lokale en exportprijzen. "De vraag naar blauwe bessen neemt voortdurend toe onder invloed van de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort. Overal ter wereld nemen mensen blauwe bessen op in hun dagelijkse voedingspatroon. De lokale vraag is zwak in vergelijking tot traditionele gewassen, zoals kersen of steenfruit. Dit heeft te maken met de hoge prijzen. Toch neemt met name in grotere steden de consumptie van blauwe bessen steeds verder toe. Momenteel zijn de prijzen op de lokale markt even hoog als op de internationale markt. De meeste in Turkije geteelde bessen worden daarom op de lokale markt afgezet. Zodra de productie toeneemt, zullen de prijzen in Turkije dalen en zal de export naar internationale markten nog belangrijker worden."

Voor meer informatie: 
Turgut Aysan
Safir Berry
Tel: +90 532 3610 403
turguta@safirberry.com  
www.safirberry.com