Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse fruittelers vrezen terugkeer bruingemarmerde schildwantsen

In het Franse departement le Gard vrezen fruittelers de terugkeer van de Aziatische bruingemarmerde schildwants. De ook wel Halyomorpha Halys-wantsen genoemde insecten vreten het fruit aan en tasten op die manier de vorm aan.

Vorig jaar groeide het aantal bruingemarmerde schildwantsen in hoog tempo uit tot een plaag. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, vernietigt deze invasieve wants uiteindelijk niet alleen zowat alle fruitgewassen, maar ook een aantal groentegewassen. Drie telers uit le Gard weten er alles van.

Ze beginnen zich weer te laten zien. Afgelopen lente zijn de bruingemarmerde schildwantsen diverse huizen en tuinen binnengedrongen. Deze voor mensen volledig onschadelijke schildwantssoort veroorzaakt aanzienlijke schade aan de boomgaarden van onder andere dus de telers in le Gard.

Francine Jullien, fruitteler in Pont-Saint-Esprit vertelt hierover het volgende: “De bruingemarmerde schildwantsen tasten fruitbomen en sommige groentegewassen aan. Ze zitten echt overal! Op de gebouwen, in de bomen, echt overal. Ze tasten het fruit aan dat vervolgens volledig misvormd raakt."

Emmanuel en Maurine Jullien, fruittelers van een Exploitation Agricole à Responsabilité Limitée (EARL), een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, in Les Isles, en in Pont-Saint-Esprit ervaren hetzelfde. "We voelen ons echt machteloos. We proberen van de schildwantsen af te komen, maar ze blijven terugkomen. Nu de temperaturen weer aan het stijgen zijn, zullen ze zich weer laten zien."

"We weten niet wat we moeten doen"
Perziken, peren, appelen...De schildwantsen vallen bijna alle fruitgewassen aan, zitten in de boomgaarden waarin kiwi's en hazelnoten groeien en een deel van de groente, waaronder tomaten en aubergines. Europese stinkwantsen blijven hier van af. "We weten niet wat we moeten doen. Zelfs de medewerkers van de Landbouwkamer kunnen ons hierin geen advies geven," legt Francine Jullien uit.

De insecten vallen het rijpe fruit aan. Het is onmogelijk om de verspreiding ervan vooraf te reguleren. Het enige dat we vooraf kunnen doen, is een aantal beschermende netten ophangen. "Helaas kunnen we ons zo'n dure investering echter niet veroorloven. Van de bladluizen kunnen we afkomen met behulp van gewasbeschermings-middelen, maar dat geldt niet voor schildwantsen. Bruingemarmerde schildwantsen verzetten zich, vliegen weg, verstoppen zich in huizen en komen dan weer terug," legt Maurice Jullien uit.

Een verontrustend fenomeen
De Aziatische schildwantsen ‘liftten’ in 2012 mee naar Frankrijk, via auto's, vliegtuigen en boten. Daarna zijn ze 'geland' in verschillende Europese landen. Jean-Claude Streito, entomoloog in Montpellier en onderzoeker bij Inrae, houdt zich al enkele jaren bezig met onderzoeken rondom Aziatische schildwantsen. "Zoals dat geval is bij alle insecten varieert de populatiegrootte – afhankelijk van het klimaat – van jaar tot jaar, maar er is geen reden om te denken dat het aantal schildwantsen dit jaar minder groot zal zijn. De populatie vertoont momenteel juist eerder een stijgende dan een dalende tendens," vertelt de onderzoeker.

"Nadat we een grotere val hadden geplaatst, wisten we er zo’n 150 per dag en soms zelfs 200 per dag te vangen!"
Philippe Jullien, kiwiteler in Saint-Alexandre, heeft de toename van de populatiegrootte van de schildwantsen nauwlettend in de gaten gehouden. In het kader van een onderzoek van de Franse telersorganisatie BIK (Interprofessioneel Kiwibureau) houdt hij zich al 4 jaar bezig met het plaatsen van vallen om de verspreiding van Aziatische schildwantsen zo goed mogelijk te kunnen observeren.

"Drie jaar geleden wisten we 2 tot 3 Aziatische schildwantsen per week te vangen. Vorig jaar lukte het ons om er 70 tot 120 per week te vangen. Met behulp van de grotere val wisten we er tussen de 150 en de 200 per dag te vangen!"

"De grotere val, gemaakt van plastic golfplaten van twee meter lang en twee meter hoog, bedekt met lijm en feromonen, is bedoeld om de insecten te vangen en hun invloed op de gewassen te verminderen. Het is echter een hoop werk en we weten niet of het echt werkt," legt de kiwitkweker uit.

Bron: midilibre.fr

Publicatiedatum: