Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

FruitMasters opent het aardbeien- en aspergeseizoen

Het Hollandse aardbeienseizoen bij FruitMasters is gestart. Dat gebeurde traditiegetrouw met de veiling van het eerste kistje aardbeien, geteeld door Fruitbedrijf van Beusichem-de Waal in Eck en Wiel waarvan de opbrengst is geschonken aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. “Ook dit jaar betreft het een goed smakende aardbei waarmee de consument al vroeg in het jaar verwend kan worden. De vruchten hebben een heerlijk zoete smaak en een kenmerkend aroma”, vertelt Teeltspecialist Zachtfruit Harrie Jonker. Het eerste kistje aardbeien werd gekocht door Jesper Duwel uit Zundert. 

Innovatie als motor voor groei staat voorop bij FruitMasters. Daarom streeft de coöperatie altijd naar innovatieve ontwikkelingen binnen de teelt. Hoe bereiken we de beste smaak en kwaliteit, een langere houdbaarheid en betere productie? Dit vroege aardbeienras Zadira, dat in samenwerking met Fresh Forward is ontwikkeld, is daar een mooi voorbeeld van. "De aardbei is een zogenaamde low-chill selectie, gericht op de vroege substraatteelten onder glas. Vanwege de lage koudebehoefte van deze aardbei is het mogelijk om de planten rechtstreeks vanaf het trayveld te planten in de kas, zonder koelcelbewaring", vertelt Harrie Jonker. "Het planten kan vanaf begin december en door het karakter van deze selectie is het mogelijk om in de periode van maart tot juli een opbrengst van 10kg/m2 of meer te realiseren. De oogst van Zadira® sluit mooi aan op die van Sonata uit belichte teelt. Het ras heeft heel wat mooie eigenschappen en een breed oogstvenster."

Hoge productie en optimale kwaliteit
De aardbeien zijn afkomstig van Fruitbedrijf van Beusichem-de Waal in Eck en Wiel. Conetta, Wout en oudste dochter Louise zijn hier dag in, dag uit bezig met de teelt van de lekkerste aardbeien. "Deze aardbei ziet er niet alleen goed uit, hij smaakt ook nog eens heerlijk. Ze zijn zoet, hebben een lekker aroma en een kenmerkend kroontje waardoor ze makkelijk te consumeren zijn. Het is fijn om te zien dat de tijd die we in de teelt steken zich ook uitbetaalt in kwaliteit. We hebben een intensieve teelt en streven naar hoge productie en optimale kwaliteit. Deze aardbei past daar dus precies bij!", aldus Conetta. "Verder proberen we de kwaliteit van ons product altijd te verbeteren. Zo hebben we een poos geleden onder de weg door leidingen aangelegd naar de overkant van de weg. Daar staan onze trayplanten en stellingen. Tussen de leidingen staat een osmoseapparaat dat de kwaliteit van het water verbetert. Dat komt de smaak ten goede."

De veiling van het eerste kistje aardbeien bracht €1.016,- op en werd geschonken aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Ook heeft  FruitMasters op 7 maart het startsein gegeven voor het Nederlandse aspergeseizoen. Dat gebeurde met de veiling van het eerste kistje. Traditiegetrouw worden de opbrengsten van het eerste kistje geveild voor het goede doel. Dit keer gingen de opbrengsten naar de landelijke actiedag Samen in actie voor Oekraïne (giro 555).

Asperges uit Limburg
|Het eerste kistje asperges was ook dit jaar weer afkomstig van telers Peter en Angelique Jeuken de Swart uit het Limburgse Oostrum. Aan de Rosmolenweg hebben Peter en Angelique een teeltbedrijf met kassen en plastic tunnels. Daar telen zij specifiek vroege aspergerassen en aardbeien. Door de aanplant van diverse percelen, hebben Peter en Angelique veel ruimte en kunnen zij zo’n 5,5 ha. asperges telen vanaf begin maart.

Het kistje asperges werd dit keer geveild voor €310,-. FruitMasters verdubbelt dit bedrag en schenkt het totale bedrag van €610,- aan Giro 555, de landelijke actiedag Samen in actie voor Oekraïne.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven