Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sara Oliver, FHF (Spanje):

"Raming verlies broccoli-oogst door overstromingen en vorst zo'n 40%"

Spanje is de grootste producent en exporteur van bloemkool en broccoli in de Europese Unie. Volgens gegevens van FAOSTAT was de Spaanse oogst van beide groenten in 2020 dubbel zo groot als die van Italië en een drievoud van de Franse productie. Bij de export zijn de cijfers nog straffer: meer dan de helft van de in Spanje geteelde broccoli en bloemkool komt op de buitenlandse markten terecht en daarmee exporteert het land vier keer zoveel product als directe concurrent Frankrijk.


Een perceel broccoli van FHF; op de achtergrond de besneeuwde Moncayo.

De cijfers tonen de kracht van Spanje in dit groentesegment, maar dit jaar heeft de sector het door weersomstandigheden niet gemakkelijk in veel regio's. Ook Navarra ontspringt de dans niet.

"Broccoli is een groente die bestand is tegen plotse temperatuur-schommelingen, maar dit seizoen heeft het gewas last van aanhoudende vorst die de groei verlamt. Daarnaast zijn de gewassen op vele percelen ook verloren gegaan door het buiten z’n oevers treden van de rivier de Ebro. Het water bleef dagenlang staan en de planten stierven af. We ramen het oogstverlies in totaal op zo’n 40%”, vertelt Sara Oliver, manager van Frutas y Hortalizas de Fontellas (FHF). "Een deel van de bloemkolen is ook bevroren."

In Navarra is het wateroverlast en vorst, in de meer zuidelijke regio’s van Spanje is het dan weer droogte die de teelt teistert.

"Onze broccoli-oogst bedroeg vorig seizoen 2 miljoen kilo. Tussen oktober en februari brachten we 1,4 miljoen kilo op de markt, terwijl de resterende 600.000 kilo in mei en juni werden geoogst. In 2020/21 hadden we ook 2 miljoen kilo bloemkool, het merendeel in de maanden november tot en met februari."

"De resultaten van het voorbije seizoen zullen niet goed zijn, aangezien de prijzen in contracten waren vastgelegd en de productiekosten gestegen zijn als gevolg van de voortdurende toename van de prijzen voor grondstoffen", vertelt Sara, die er wel aan toevoegt dat de afzet van broccoli en bloemkool dynamisch blijft.

"Ons klantenbestand is ruim en breed. We leveren zowel aan de diepvriesindustrie als aan de groothandelsmarkten in Madrid, Barcelona en Bilbao en ook aan kleine bedrijven. We exporteren bovendien naar het Verenigd Koninkrijk, waar onze afzet dit jaar aanzienlijk is gestegen."

"We hebben broccoli eigenlijk altijd als een exportproduct gezien, maar de laatste jaren is de verkoop op de binnenlandse markt gestegen. We brengen de producten in verschillende formaten op de markt om verschillende consumententypes te bereiken", legt Sara uit.


Doos broccoli met het label "Soy Fan de Ti" ("Ik ben dol op jou")

Actieve deelname aan het stimuleren van de vraag naar broccoli
FHF heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Julio Orta, de grootvader van eigenaar Diego Orta, begon in de jaren 40 met de teelt en afzet van granen in Fontellas, maar vandaag de dag legt het bedrijf zich toe op de teelt van bloemkool, broccoli en artisjok van Tudela (met geografische aanduidingen en gecertificeerd met het Reyno Gourmet-kwaliteitslabel), alsook van appel, perzik, peer en nectarine.


Diego Orta

Broccoli neemt echter een zeer prominente plaats in binnen het bedrijf. "We telen al 15 jaar broccoli en op dit moment staat het qua volume op de tweede plaats. In onze streek wordt het ook steeds meer geconsumeerd, vooral door het jongere publiek. De trend is om jezelf goed te verzorgen en broccoli is heel gezond."

"Bovendien werken we al vijf jaar samen met de vereniging +Brócoli, waar we sinds vorig jaar actief lid van zijn. We hebben al verschillende activiteiten georganiseerd in scholen en openbare ruimtes tijdens het Groentefestival in Tudela en Ribera de Navarra, dat dit jaar aan zijn 28e editie toe is. Het evenement vindt plaats van 19 april tot en met 3 mei."

"Ook voor dit jaar hebben we meerdere activiteiten voorgesteld, zoals onder meer een kookworkshop, een online workshop in de scholen van de omgeving met La Pandi, een tekenfilmreeks die gezond eten promoot, en het bezoek van een voedingsdeskundige aan de scholen."


Sara Oliver met de mascotte Brocolín van de vereniging +Brócoli.

FHF ECO
Dit seizoen is het bedrijf met dochteronderneming FHF ECO begonnen met de biologische teelt. "We willen ons inzetten voor een gezond leven en het milieu", vertelt Sara. Maar dat is niet het enige project dat ze de afgelopen maanden hebben ondernomen.

"We hebben de afgelopen maanden een nieuwe verwerkingslijn in gebruik genomen, met nieuwe machines om broccoli per stuk met folie in te wikkelen. We hebben ook een nieuw elektronisch platform voor het wegen van trailers en we hebben zojuist een fotovoltaïsche installatie voor eigen gebruik op het dak van het magazijn geïnstalleerd. In de toekomst willen we bovendien onze kantoren nog uitbreiden. We zijn nu al enkele ontwerpen aan het bestuderen."


Doos artisjokken van Tudela

"We nemen altijd deel aan Fruit Attraction met een eigen stand, maar de afgelopen twee jaar waren we niet aanwezig door de pandemie. Maar met die goede gewoonte willen we zo gauw als kan weer aanknopen", zegt Sara.

Voor meer informatie:
FHF, Frutas y Hortalizas de Fontellas
Avda. Navarra 70

31512 Fontellas (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 825 916
[email protected]
https://fhfontellas.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer