Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One onthult dat wijzigende temperaturen door de klimaatverandering het in de toekomst moeilijk zullen maken om bepaalde gewassen te blijven telen waar dat nu gebeurt. Een voorbeeld is de avocadoteelt in Peru.
De studie analyseerde hoe de klimaatomstandigheden in de avocadoteeltgebieden tegen 2050 zullen veranderen. Volgens prognoses van verschillende klimaatmodellen zouden Peru, de Dominicaanse Republiek en Indonesië tussen 55 en 70% van hun areaal voor de avocadoteelt kunnen verliezen, aangezien deze teelt bepaalde gemiddelde minimumtemperaturen en een bepaalde jaarlijkse regenval nodig heeft. Zowel te natte als te droge klimaten zijn onverenigbaar met deze teelt. In Peru mag de temperatuur niet hoger klimmen dan 24 à 26°C en moet de intensiteit van de zonnestraling onder de 1.000 Watt/m2 blijven.
De onderzoekers voorspelden ook dat sommige regio's in het uiterste noorden en zuiden van de huidige teeltgebieden geschikter zouden worden voor de teelt van avocado's. "In sommige delen van de wereld, zoals in Sub-Saharaans Afrika, kan de avocadoteelt ook profiteren van meer regen", stellen ze.
Momenteel is avocado een van de belangrijkste producten van het Peruaanse exportaanbod. In 2021 bedroeg de Peruaanse export van Hass-avocado’s van januari tot en met september 470.000 ton, goed voor een waarde tussen de € 800 en € 900 miljoen euro. Vorig jaar werd het avocado-areaal in Peru met 5.000 hectare uitgebreid.
Bron: redagricola.com