Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NL Paviljoen stevent af naar 75% bezetting, andere verhouding vers en techniek

Wat verwachten de Hollandse en Belgische AGF'ers van Fruit Logistica 2022?

Tholen - De aankomende Fruit Logistica staat gepland van dinsdag 5 tot en met donderdag 7 april. We peilden de stemming bij eerdere Nederlandse en Belgische standhouders in aanloop naar de beurs. Hopen ze weer deel te nemen als exposant? Wat vinden ze van de alternatieve data en wat zijn de verwachtingen?

Holland Fresh Group stevent af op een 75% bezetting van het NL paviljoen ten opzichte van de laatste editie in 2020. "En daar zijn we heel erg blij mee", reageert Wilma van der Lely namens de organisatie. "We merken een enorm enthousiasme bij de deelnemers om fysiek aanwezig te zijn en hun relaties te ontvangen. Het mooie is ook dat we de hal niet opvullen met buitenlandse bedrijven, maar door middel van een scheiding kiezen voor een echt NL paviljoen, waarbij de hele uitstraling en het concept gelijk blijft en de hal nog beter bereikbaar is."

"De verhouding tussen versbedrijven en techniek hadden we graag wat anders gezien, maar dat heeft te maken met het feit dat de beurs verschoven is van februari naar april. Omdat enkele grote versbedrijven dan volop in hun teeltseizoen zitten, hebben zij, veelal met pijn in het hart, af moeten haken. Tegelijkertijd hebben we ook dankzij de verschuiving van februari naar april weer nieuwe aanmeldingen erbij gekregen van bedrijven die in het voorjaar meer mogelijkheden zien om een beurs te organiseren. Veel deelnemers die nu niet meedoen geven nu al aan graag in 2023 hun positie in het NL Paviljoen weer in te zullen nemen."

"Zoals ieder jaar zal VLAM deelnemen aan de beurs met een groepsstand, weliswaar iets kleiner dan de editie van 2020 wegens enkele afzeggingen", vertelt Nele van Avermaet. "Gezien de coronasituatie is het te begrijpen dat de beursorganisatie een nieuwe datum heeft geprikt en gelukkig hebben ze ook tijdig deze beslissing genomen. Maar voor de bedrijven op onze VLAM-stand is april geen ideale periode. Het is volop de opstart van het groente – en aardappelseizoen, dus is het heel erg druk in de bedrijven, waardoor het moeilijk is om voldoende personeel te kunnen afvaardigen op de beursstand. Daarnaast is het op hetzelfde ogenblik de CPMA-beurs waar toch ook enkele bedrijven aan wilden deelnemen, maar waar dat nu niet lukt." Gevraagd naar de verwachtingen voor de Fruit Logistica, antwoordt Nele: "Wij zijn hoopvol, maar ook wel realistisch. Wij namen deel met een aantal bedrijven aan de Fruit Attraction en waren toch wel tevreden van de opkomst en de kwaliteitsvolle contacten. Hopelijk kunnen we na de Fruit Logistica dezelfde evaluatie maken."

Namens Best Fresh geeft Henny van de Wetering aan niet te zullen deelnemen aan de beurs. "De alternatieve data zijn voor ons niet handig, gezien de drukte in de paasperiode. We zullen de beurs waarschijnlijk wel bezoeken."

BelOrta geeft aan dat het opnieuw als exposant hoopt deel te nemen, indien de Covid-situatie dit toelaat. "De data vallen wel moeilijker, gezien het seizoen volop is opgestart begin april", zegt Glenn Sebregts. "Maar Fruit Attraction was een goede terugkeer naar het beursleven, dankzij de nodige Covid-veiligheidsmaatregelen. We hopen op een voortzetting daarvan in Berlijn 2022."

Vruchtgroentencoöperatie Harvest House geeft aan dit jaar niet mee te doen met de Fruit Logistica.

Exsa Europe heeft zich wel ingeschreven en een plek gereserveerd op de beurs. "De alternatieve data vinden we prima, sowieso beter dan in februari. En wat de verwachtingen zijn? Dat is moeilijk te bepalen en hangt echt van de komende periode af", aldus Eddy Kreukniet.

Machinefabrikant Jasa geeft aan niet deel te nemen als exposant. "Het is de eerste week van de lente, dus dat betekent drukte voor een hoop bedrijven. En reistechnisch is het voor een hoop landen, vooral buiten de EU, ook nog onzeker", verklaart Denise Baths.

Namens Eqraft geeft Rutger Keurhorst aan dit jaar alleen als bezoeker deel te nemen. "De onzekerheid qua bezoekersaantal, toegankelijkheid (QR-beleid) en de hele rompslomp qua voorbereiding maakte dat we áls het doorgaat eerst eens willen zien hoe het gaat alvorens weer in te stappen. Februari is voor ons qua drukte beter, april zit verder in het seizoen en wordt daardoor qua verkoop voor ons laat, dan verschuift het echt naar netwerkbeurs. De beurzen waar we geweest zijn (Interpom, Anaheim Potato Expo, Pack Expo) waren erg tam en rustig en ook de klanten die we spreken kijken gemengd naar grote events. Onze verwachting is een erg rustige beurs met alleen bezoekers die er echt moeten zijn."

Oxin Growers heeft zich geregistreerd als standhouder van de beurs. "Je kunt er vooraf van alles van vinden, maar achteraf weten we pas of het zinvol is om drie dagen op de beurs te hebben gestaan", stelt commercieel directeur Ton van Dalen. "In het voorjaar zijn veel van de Europese teelten al opgestart, maar we zijn ook blij dat er weer een beurs gehouden kan worden en dat kan ook een bepaald enthousiasme op gang brengen. Het is toch een ontmoetingsplaats waar de hele AGF-wereld bij elkaar komt. Daar willen we als Oxin Growers ons laten zien."

Banken Champignons neemt geen deel aan deze editie. "We staan weliswaar ingetekend, maar hebben ons niet opgegeven, dus dat is een vergissing", aldus Rob Banken. "Wij verwachten dat in verband met de coronamaatregelen in de diverse landen en bij de diverse bedrijven er flink minder interessante exposanten en bezoekers zijn. De alternatieve data zijn voor ons prima, maar begin februari heeft onze voorkeur. Wel vinden we het verschuiven van de dagen een pluspunt, beter dinsdag-woensdag-donderdag dan woensdag- donderdag-vrijdag."

Bejo staat aangemeld voor de Fruit Logistica en zal er, zoals andere jaren met een volledige stand staan. "We denken dat veel mensen weer snakken naar een live event en contact, waar ze goed kunnen netwerken en zaken kunnen bespreken", zegt Danielle Bruin. "We verwachten minder bezoekers, maar wel kwalitatief goede bezoekers. Er zullen voornamelijk bezoekers uit West-Europa komen en minder intercontinentaal." De verandering van de dagen (dinsdag tot donderdag) vindt Danielle een plus. "Hiervoor pleitten we al geruimere tijd bij de Fruit Logistica- organisatie. De vrijdag is de laatste jaren niet echt om over naar huis te schrijven. Voor sommige doelgroepen die je op de Fruit Logistica zou verwachten kan april een lastigere datum zijn in verband met bijvoorbeeld werkzaamheden in de teelt."

Zoutewelle zal geen exposant zijn op de beurs. "Het is voor velen niet ideaal in verband met de overgang naar het Holland-seizoen", aldus Arjan Zoutewelle. "We zullen het zien en hopen met wat mensen aanwezig te zijn als bezoeker."

"Door de aanhoudende onzekerheden omtrent Covid hebben wij helaas moeten besluiten dit jaar niet deel te nemen. Dit vinden we ontzettend jammer en we hopen dan ook echt volgend jaar als vanouds in Berlijn als BerryWorld Group team met een mooie stand weer aanwezig te zijn", zo reageert Shirley van der Linden. "Wij snappen dat er in dit geval gekozen is voor een alternatieve datum met de hoop dat er in april/het voorjaar meer mogelijk zal zijn. Als we puur kijken naar de datum en niet naar de uitzonderlijke situatie waar Covid de wereld heeft gebracht, dan is de alternatieve datum voor ons als zachtfruitbedrijf niet per se ideaal, aangezien we ons dan vol in het Nederlandse zachtfruitseizoen bevinden. Dus in een situatie waarin Covid geen rol speelt, hebben de oorspronkelijke data in februari onze voorkeur."

"Wij verwachten dat er na de lange periode waarin weinig tot geen beurzen plaats hebben kunnen vinden, zeker behoefte is aan een beurs als Fruit Logistica. Het is immers een zeer toonaangevende beurs in de sector waar AGF- en foodprofessionals elkaar graag treffen. Wel denken we dat er, afhankelijk van hoe de Covid-situatie zich komende maanden zal ontwikkelen, wellicht nog enige terughoudendheid zou kunnen zijn vanuit zowel de deelnemer als de bezoeker. Zoals gezegd hopen wij in ieder geval in 2023 weer als BerryWorld deel te nemen en hebben we dit jaar in ieder geval de intentie om de beurs te bezoeken", besluit Shirley.

"Als Growers United zijnde hebben we besloten om dit jaar helaas weer niet deel te nemen aan de Fruit Logistica. We waren al volop bezig met het standontwerp en hadden er heel veel zin in, maar retailers en exporteurs zijn toch nog terughoudend in reizen", aldus Angelique Martens. "Voor ons is de Fruit Logistica een beurs waar we op een makkelijke manier met internationale klanten een afspraak kunnen inplannen, omdat zij dan ook aanwezig zijn. Het is goed dat ze het alsnog laten doorgaan, maar wij denken dat we er te weinig rendement uithalen met een stand van ons formaat. Met als hoofdreden dat niet iedereen aanwezig zal zijn. Wel zijn we nog aan het kijken om een ruimte te kunnen huren voor klantafspraken. Wellicht dat een aantal accountmanagers wel als bezoeker gaan."