Overzicht wereldmarkt aardbeien

De wereldmarkt voor aardbeien is op dit moment zeer gevarieerd, afhankelijk van het land. Het Europese aanbod is beperkt, omdat het koude winterweer in Spanje ervoor heeft gezorgd dat de productie daar lager is dan normaal, en de onlangs ingevoerde douaneregels in het Verenigd Koninkrijk dit jaar als gevolg van Brexit hebben geleid tot grote vertragingen voor zendingen die het land binnenkomen.

Een regenachtig groeiseizoen in China heeft ook de productie in dit land vertraagd, met momenteel lagere opbrengsten als gevolg, hoewel dit naar verwachting binnenkort zal resulteren in een overaanbod op de lokale markt wanneer de oogst een inhaalslag maakt. In Noord-Amerika is de vraag momenteel groter dan het aanbod, en verwacht wordt dat die vraag alleen maar zal toenemen in de aanloop naar Valentijnsdag volgende maand, aangezien aardbeien tijdens deze feestdag traditioneel uitzonderlijk populair zijn.

Nederland/België: Beperkt aanbod aardbeien van belichte teelt
Het aanbod Nederlandse en Belgische aardbeien uit de belichte teelt is momenteel beperkt, wat normaal is voor de tijd van het jaar. Afhankelijk van het dagelijks beschikbare volume wordt de prijs gemaakt. En aangezien die op een redelijk hoog niveau ligt, verdwijnen de aardbeien hoofdzakelijk naar de binnenlandse retail. De export is met deze prijzen nog redelijk rustig. Wel wordt er met een schuin oog naar het Spaanse product gekeken, maar dat aanbod is momenteel ook niet al te groot. De nieuwe teelt is wat vertraagd, zo laat een coöperatie weten.

Duitsland: Binnenlandse teelt in de lift
In Hamburg brachten de schaarse partijen uit Spanje aanzienlijk hogere prijzen op dan de overvloedige en blijkbaar onrijpe Egyptische vruchten. In Oost-Duitsland is de vraag na het vakantieseizoen merkbaar gedaald en is het aanbod uit Egypte, Griekenland, Nederland en Turkije daaraan aangepast. De kiloprijzen lagen tussen € 3,50 en € 16.

De binnenlandse teelt van kasaardbeien zit momenteel in de lift, wat blijkt uit de gestage toename van het teeltareaal. Zowel aan het begin van het seizoen als in het najaar zijn kasaardbeien prijstechnisch zeer lucratief, mede door de hogere productie per m2.

Verenigd Koninkrijk: Goede aanvoer uit buitenland, maar Brexit-douaneveranderingen zorgen voor vertragingen
Er is momenteel een goed aanbod van aardbeien in het Verenigd Koninkrijk met fruit uit Spanje en Marokko. Er is ook Egyptisch fruit, maar er zijn dit seizoen enkele kwaliteitsproblemen geweest vanuit deze locatie. Het Marokkaanse seizoen is in november traag op gang gekomen, maar is nu weer aangetrokken. Het Spaanse seizoen, dat half december is begonnen, is nu goed op gang en er is veel fruit. Het is momenteel vrij koud in Spanje met nachttemperaturen die dalen tot 1 of 2 graden, maar dit wordt gecompenseerd door veel zonneschijn overdag en een volle maan 's nachts die op dit moment voor een flush zorgt.

Het hoge lichtniveau zorgt voor een uitstekende kwaliteit en een goede beschikbaarheid die nog een paar weken zal aanhouden. Marokko zou tot midden februari een goede aanvoer moeten hebben. 

Op 1 januari heeft het VK nieuwe douaneregels ingevoerd in lijn met Brexit, waarbij alles wat het VK binnenkomt en uitgaat bij de douane moet worden ingeklaard, dit leidt tot grote vertragingen, terwijl de controles worden uitgevoerd.

Een importeur zei dat hij problemen heeft gehad met sommige groepageladingen uit Marokko. Er kunnen goederen van 3 of 4, soms zelfs 5, verschillende importeurs op een vrachtwagen zitten; elke importeur kan een ander inklaringsbedrijf gebruiken, zodat de vrachtwagen naar elke importeur moet gaan voordat het fruit kan worden vrijgegeven. De grootste vertraging die zij hebben gehad was 5 dagen en voor een lading zacht fruit is dat gewoon te lang.

Italië: Basilicata leidende regio voor areaal
Het Italiaanse aardbeienseizoen is meer dan een maand geleden van start gegaan, vooral voor de velden met bewortelde zaailingen en vroege cultivars. De regio Basilicata blijft koploper wat het aardbeienareaal betreft, met 1.162 hectare, tegenover 998 in het vorige seizoen. Enkele dagen geleden is ook begonnen met de oogst van de vruchten van verse planten, met variëteiten zoals Sabrosa-Candonga, Inspire en Rossetta. Op dit moment is het klimaat in de teeltgebieden gunstig, met zachte en overwegend zonnige dagen. Ook de bestellingen en de verkoopprijzen zijn uitstekend.

Volgens de statistieken behoren aardbeien tot de fruitsoorten waaraan de Italiaanse gezinnen de voorkeur geven: meer dan 19,2 miljoen gezinnen hebben ze ten minste eenmaal gekocht in het afgelopen jaar dat eindigde in november 2021, wat overeenkomt met 73,6% van de Italiaanse gezinnen. De aankoopfrequentie is belangrijk met een gemiddelde van 6,9 keer tijdens de 12 maanden, terwijl de gemiddelde uitgaven per aankoop bijna 3 euro per aankoop bedragen. Gemiddeld kopen Italiaanse gezinnen voor één enkele aankoop ongeveer 700 gram product.

Spanje: Lage productie door koud weer, maar goede kwaliteit
Januari is tot nu toe een koude maand geweest in Spanje, en het koude weer vertraagt de rijping van zacht fruit in Huelva, vooral van aardbeien, waarvan de volumes tot nu toe 20% onder het gebruikelijke gemiddelde liggen. De prijzen voor aardbeien zijn dan ook hoger dan vorig jaar als gevolg van het gebrek aan volumes, maar vraag en aanbod zijn in evenwicht, aangezien januari gewoonlijk niet een maand is met een grote vraag. De producenten ontvangen reeds bestellingen van Midden- en Noord-Europese importeurs voor de week vóór Valentijnsdag, waarin de consumptie van zachtfruit, en met name van aardbeien, de neiging heeft de hoogte in te schieten. Het is een koude winter dit jaar en de hoeveelheden zouden tegen die tijd nog steeds schaars kunnen zijn.

Volgens de vertegenwoordiger van de Spaanse vereniging die het grootste deel van de productie van zacht fruit in Spanje vertegenwoordigt, is het eerste deel van het seizoen zeer positief geweest wat de kwaliteit van het fruit betreft. De markten hebben de Spaanse exporteurs daarmee gecomplimenteerd, in tegenstelling tot andere jaren waarin er meer problemen waren. De telers hopen dat de ontwikkeling van het fruit nu niet zal worden beïnvloed door de plotselinge temperatuurdalingen, zodat zij ook vanaf februari een goede kwaliteit zullen kunnen verkrijgen.

Zuid-Afrika: Goede verkoop en prijzen in lokaal seizoen
Het plaatselijke aardbeienseizoen, dat van juni tot december loopt, is afgelopen, maar er worden nog steeds aardbeien geoogst in het koelere deel van de Zuidkaap. De meeste consumenten zullen nu echter geïmporteerde Egyptische aardbeien kopen. Op de markt van Johannesburg is de gemiddelde aardbeienprijs momenteel R65 (3,74 euro) per kilo.

Een aardbeienteler zegt dat de prijzen dit jaar stabiel waren, meer dan gewoonlijk, vooral tijdens de piek in oktober. De verkoop was constant goed.

De export van aardbeien uit Zuid-Afrika naar het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Europa is de afgelopen twee jaar aangetrokken.

"Onze leveranciers in de Westkaap en de Oostkaap zijn nog steeds sterk met lokaal fruit. Het tekort aan lokale aardbeien is in de loop der jaren steeds kleiner geworden en we hebben nu voor 12 maanden zo goed als lokale aanvoer", aldus een Zuid-Afrikaanse retailhandelaar, die opmerkt dat er momenteel aardbeien uit Ethiopië worden ingevoerd.

China: Hoge prijzen door vertraagde productie
Normaal ligt de prijs van aardbeien begin januari op een laag niveau, maar dit jaar is de prijs per kattenton (iets meer dan 600 gram) opgelopen tot ongeveer 20 yuan (€2,78). Deze hoge prijs is te wijten aan het regenachtige weer in 2021, waardoor de aardbeien laat rijpen en de productie daalt. Verwacht wordt dat de prijs van aardbeien over een week, ten laatste rond het Lentefeest, weer op een relatief normaal niveau zal komen te liggen wanneer grote hoeveelheden op de markt komen.

Onlangs bedroeg de gemiddelde marktprijs van roze aardbeien en romige aardbeien op de Xinfadi-markt in Beijing ongeveer 12 yuan (€1,67), terwijl de prijs van Jiujiu-aardbeien duurder is, met een gemiddelde prijs van 21 yuan (€2,92). In vergelijking met een halve maand geleden zijn de prijzen van deze drie rassen met 30% tot 40% gedaald. Maar in vergelijking met dezelfde periode van de vorige jaren zijn aardbeien helemaal niet goedkoop, vooral de Jiujiu-aardbeien uit Dandong, provincie Liaoning, waarvoor de prijs ongeveer 30% hoger ligt dan vorig jaar.

De belangrijkste aardbeien op de markt in Peking zijn roomaardbeien uit Shandong en Jiujiu-aardbeien uit Dandong, Liaoning. Het prijsverschil tussen deze twee is bijna dubbel zo groot. De laatste jaren zijn ook enkele nieuwe variëteiten op de markt gebracht, maar promotie is moeilijk, omdat de markt van Peking nog niet is opengesteld. Van de "Fengxiang"-aardbei, die in de beginjaren een groot marktaandeel had, tot de "Hongyan"-aardbei die vandaag goed verkoopt, bedraagt de vervangingscyclus van de best verkochte variëteiten over het algemeen ongeveer zeven of acht jaar.

Verwacht wordt dat wanneer de aardbeien die vertraging hebben opgelopen, op de markt komen, de prijs vrij normaal zal zijn en er nog steeds meer product zal zijn. Op dat moment zal de prijs dalen.

Noord-Amerika: Krappe voorraden door grote vraag
Het ziet ernaar uit dat de aardbeienvolumes in Noord-Amerika snel zullen toenemen. Een in Californië gevestigde teler-verzender zegt dat de huidige voorraden aardbeien krap zijn als gevolg van de grote vraag naar het fruit. "Verwacht wordt dat de volumes in Centraal-Mexico en Florida de komende weken voortdurend zullen toenemen. We verwachten dat de aardbeien in Mexico en Florida op tijd voor Valentijnsdag hun piek zullen bereiken."

De huidige volumes liggen ongeveer 15 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd, vooral dankzij de goede weersomstandigheden. Op dit moment oogst de teler-verzender aardbeien in Californië vanuit Oxnard en Santa Maria, maar ook vanuit Florida en Mexico. "Oxnard had zijn eerste oogst in de eerste week van het jaar en zal snel op weg zijn naar zijn piek in maart. De voorjaarsproductie in Santa Maria had zijn eerste oogst in de tweede week van januari en zal in volume week na week verdubbelen tot maart," zeggen ze. "Onze telers in Florida en Mexico zijn snel op weg naar hun piekperiodes, die zullen bijdragen aan een groot deel van onze Valentijnsdag-oogst.

Een andere in Florida gevestigde teler-verlader zegt dat het aardbeienvolume in Florida onlangs ook kleiner is geworden. "In december hadden we behoorlijke voorraden. Vorige week begonnen we te plukken door de kou, dus we staan allemaal een beetje op ons kop", zegt hij. "De koele nachten vertragen de oogst een beetje. We hebben nog steeds warmere dagen, maar het is een beetje bewolkt."

Hij voegt er wel aan toe dat de totale aardbeiopbrengst dit jaar naar verwachting hoger zal zijn. "Onze Brilliance plukt vrij goed en geeft goede, gestage opbrengsten. We hebben dit jaar meer areaal biologisch geteeld en ook dat levert betere oogsten op. De kwaliteit is erg goed en de grootte is voor ons erg goed geweest. We hebben gemiddeld 18-20 aardbeien geteld voor zowel onze Sensation als onze Brilliance."

Historisch gezien is de aanvoer van aardbeien in deze tijd van het jaar krapper. "De consumptie van aardbeien is sterk geweest na de pandemie," zegt de Californische teler-verzender. Het is natuurlijk ook de tijd waarin de nieuwjaarsvoornemens rond gezond eten aan de gang zijn, wat ook de vraag naar AGF-producten aanwakkert.

Om aan die krappe voorraden te voldoen, is er een "buitensporige vraag" naar aardbeien uit Florida, zegt de teler-verzender in Florida. "We kunnen de vraag niet eens bijbenen. Ook al krijgen we betere cijfers, het is nog steeds erg krap."

Hij voegt eraan toe dat de kleinere voorraden in Californië ook de vraag in Florida helpen stimuleren, maar dat problemen in de aanvoerketen ook van invloed zijn op de consistente verplaatsing van het product. "Mexico heeft kwaliteitsproblemen gehad en we hebben ook niet veel volume uit Mexico zien vertrekken. Ik denk dat het een combinatie van dat alles is," voegt hij eraan toe. 

Bovendien staat Valentijnsdag ook voor de deur, een feestdag die vaak met aardbeien wordt geassocieerd en retailhandelaars plannen momenteel ook hun inkopen voor de feestdagen. "We verwachten een groot volume aardbeien voor Valentijnsdag en normaal gezien is er rond deze tijd van het jaar veel vraag naar langstelige aardbeien. De meeste van onze productiegebieden voor de voorjaarsteelt zullen eind februari beginnen met het opvoeren van het aanbod tot een verkoopbaar volume," voegt de Californische teler-verzender toe.

Australië: Kansen voor Australische aardbeien op exportmarkten
Australië is bezig met de zomeraardbeienseizoen, maar de telers hebben gemengde berichten. Voor één teler is 2021-22 een seizoen waarin hij de aardbeienproductie heeft kunnen hervatten, nadat hij die enkele seizoenen geleden wegens de droogte had stopgezet. Wat de consument betreft, zijn de prijzen niet zo sterk gedaald als de vorige jaren, toen een mandje van 250 gram nog voor minder dan 2 AU$ werd verkocht. De grote supermarkten verkopen dit jaar voor meer dan 3 $. Dit kan ook te maken hebben gehad met de plotselinge toename van de Omikron-variant, waarbij veel productie- en toeleveringsmedewerkers hun werk moesten neerleggen, omdat zij met het virus besmet waren of met het virus in contact waren geweest. Hierdoor is op bepaalde plaatsen een tekort aan AGF-producten ontstaan en zijn bestellingen van telers geannuleerd of verminderd.

Intussen zal een subsidie van bijna 250.000 dollar van de Australische regering aan Berries Australia Limited de zachtfruitsector helpen de nodige instrumenten te ontwikkelen om uit te breiden naar exportmarkten. In het jaar dat in juni 2020 werd afgesloten, werd 5.084 ton (42 miljoen dollar) zachtfruit uit Australië uitgevoerd, waarvan 4.678 ton (33,4 miljoen dollar) aardbeien waren. Volgens een vertegenwoordiger van Berries Australia heeft het project tot doel het vertrouwen van de exporteurs te versterken en de uitvoer naar snelgroeiende markten zoals Singapore, India, Thailand en de VAE te doen toenemen. "De financiering zal exporteurs de gelegenheid bieden om opnieuw gesprekken aan te knopen en relaties op te bouwen met importeurs en retailhandelaren op de doelmarkten. Ook als telers zelf geen exporteur zijn, zullen zij er baat bij hebben, aangezien deze subsidie zal helpen de taart te laten groeien en het rendement voor alle telers te verhogen."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt paprika


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven