Jacques Beukes - Modderdrift, Zuid-Afrika

"Het vereist een verandering in mindset om in de druiventeelt te streven naar kwaliteit boven kwantiteit"

“Van alle jaren dat ik al in de tuinbouwsector actief ben, ziet de druivenoogst van dit seizoen er het beste uit," begint Jacques Beukes, directeur van Modderdrift Boerdery in de Zuid-Afrikaanse Hex River Valley, waar tot nu toe zo'n 10% van de nieuwe oogst werd verpakt. 

Tegen het einde van de week zullen er in alle pakstations van het bedrijf druiven worden verpakt. "Alles verliep volgens plan in de aanloop naar de oogst. We hadden genoeg gelegenheid en tijd om de druiven op de juiste manier voor te bereiden. We zorgden ervoor dat het juiste aantal trossen aan de ranken kon rijpen en selecteerden hierbij de meest geschikte trossen."

Hij merkt op dat de mindset de laatste jaren is veranderd en gericht is op het telen van grote aantallen druiven, een benadering die wordt beïnvloed door de steeds grotere druk op de productiekosten. "Wij hebben echter gemerkt dat dit in de druivensector niet de juiste mentaliteit is. Men zou de optimale oogstopbrengsten niet moeten proberen te overtreffen. Dit jaar hebben we daarom besloten om kwaliteit voor kwantiteit te laten gaan. Ik ben dankbaar voor de voorbereidingen die we hebben kunnen treffen en het fruit dat nu in onze pakstations wordt verwerkt, ziet er ongelooflijk goed uit."

Op het bedrijf worden momenteel de rassen Starlight, ARRA29 en Tawny geplukt. Vanaf volgende week is het de beurt aan Joybells (een Zuid-Afrikaans, pitloos rood ras dat dit jaar dankzij de goede voorbereidingen volgens Jacques haar ware schoonheid pas laat zien) en Sweet Celebration. 

De verwachte hevige regenval dit weekend ging aan Hex River en de omliggende druiventeeltgebieden, zoals Brandwacht, voorbij. Dit tot grote opluchting van het bedrijf. In de noordelijke teeltgebieden (Limpopo en Noord-Kaap), en in delen van West-Kaap (Piketberg, Trawal en Paarl) heeft regenval druiventelers parten gespeeld dit jaar. 

"Regenval heeft ons de voorbije jaren hard geraakt en we hebben twee moeilijke seizoenen achter de rug. Het waren de lastigste seizoenen die ik ooit heb meegemaakt. Zolang de regen wegblijft, zullen we de markt fruit van geweldige kwaliteit kunnen leveren."


Modderdrift focust dit jaar op de export van druiven naar Canada en het VK. Op deze laatste markt voelde het bedrijf vorig seizoen duidelijk de gevolgen van Brexit, toen zij niet in staat was om druiven met regenschade van het VK om te leiden naar de Europese groothandel. "Deze mogelijkheid hebben we nu niet meer. Wanneer je fruit naar het VK verlaadt, moet je er zeker van zijn dat het op deze markt wordt afgezet. Hetzelfde geldt wanneer men naar Europa verlaadt, dan blijft het fruit op die markt." Er worden ook nog kleine hoeveelheden naar Europa en Israël geëxporteerd. 

Vrienden in nood: De wederopbouw van pakstation dat in de as werd gelegd
Vorig jaar brandde het kleinste pakstation van het bedrijf af, waar jaarlijks zo'n 250.000 kartons werden verpakt. De brand kwam op een zeer ongunstig moment.

Het verlies van alle druivenprogramma's die vanuit dit pakstation werden bediend was geen optie. Wanneer men een programma eenmaal kwijtraakt dan is het nagenoeg onmogelijk om dit terug te winnen. Het bedrijf bouwde daarom binnen vijf maanden een gloednieuw pakstation, ondanks de wereldwijde tekorten aan staal, overige bouwmaterialen en apparatuur, zoals weegschalen. 

"Atlas Staal uit Morreesburg, dat ook ons pakstation in Brandwacht bouwde, sprong bij en heeft ons geholpen. Ze hebben er alles aan gedaan om ons zo snel mogelijk te helpen."

Kleiner pakstation met grotere verpaktafels
Modderdrift besloot iets nieuws te proberen in haar herbouwde pakstation en deze verandering heeft zijn nut al bewezen. "In het nieuwe pakstation hebben we grotere verpaktafels met zes verpakkers in plaats van één persoon bij een tafel met twee weegschalen."

Hij legt uit dat het motiverend voor verpakkers werkt om samen te werken en dat de hele dynamiek in het pakstation hierdoor is veranderd. "Als ik ons gigantische pakstation zou kunnen vervangen door drie van deze kleinere pakstations dan zou ik dat meteen doen."

Tot nu toe nog geen grote problemen met de verlading
"De logistiek blijft een uitdaging maar tot nu toe redden we het prima. We hebben dit jaar nog geen grote problemen gehad maar ons seizoen dan ook pas net begonnen."

"De retailvraag vanuit het VK is goed en de afzet vordert uitstekend. De aankomst van schepen met fruit waarvan de koelketen werd onderbroken als gevolg van de stroomstoring in de haven van Kaapstad zou echter de vaart uit de druivenmarkt in het VK en Europa kunnen halen," merkt hij op. 


Zorgwekkende stijging productie-, verpakkings- en transportkosten
Jacques maakt zich grote zorgen over de impact van de hogere inputkosten. "Er staat zoveel extra druk op telers. De productiekosten zijn ongekend hard gestegen. Dit geldt voor onder meer gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, verpakkingsmaterialen en arbeid. Al deze kosten zijn sterker toegenomen dan het inflatiepercentage."

De sterke toename van de transportkosten jaagt volgens Beukers de inflatie nog verder aan. "Het is ernstig. Het is moeilijk om geen verlies te lijden wanneer de marktprijzen geen gelijke tred houden. We krijgen niet meer maar minder voor ons fruit. De enige manier waarop wij kunnen overleven is door de lagere wisselkoers, die het effect van de inflatie tenietdoet. We voelen de impact duidelijk om onze cashflow. Ik maak me hier grote zorgen over."

Voor meer informatie: 
Jacques Beukes
Modderdrift Table Grapes
Tel: +27 23 354 8740
jbeukes@modderdrift.co.za
modderdrift.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven