Chileense druiventelers en -verladers rekenen in 2022 op een beter seizoen

De verlading van Chileense druiven naar de VS is begonnen. Het fruit treft hier een sterke markt. 

Het in Chili gevestigde bedrijf Rio Blanco begon een maand geleden aan de druivenoogst in het noorden van Chili. De aanvoer is nu nog bescheiden maar er worden goede aantallen verwacht. Nu verplaatst het seizoen zich ook naar regio IV, Vicuña en Ovall. "De oogstopbrengsten zijn over het algemeen goed," begint Nicolas Damm van Rio Blanco. Hij voegt eraan toe dat de oogst van het bedrijf voor zo'n 75% uit IP-rassen bestaat en zal worden afgetrapt met de pluk van de rassen Sweet Celebration, Sweet Globe, Sweeties, Sweet Sapphire en Cotton Candy. 

“Er waren geen problemen met het weer en het voorjaar verliep uitstekend." Iets wat Chileense telers echter altijd weer zorgen baart is de droogte. Damm merkt op dat het bedrijf zich richt op het optimaliseren van de irrigatie en hierbij veel technologie benut om deze zo efficiënt mogelijk te maken.

Rio Blanco komt op de markt in een periode dat de oogst in Peru al een poosje aan de gang is. "Het seizoen in Peru is voor ongeveer 60% of meer voltooid. Dit land is tegenwoordig onze grootste concurrent, met name in de VS," vertelt Damm. Hij legt uit dat de druiven op de Europese markt grotendeels afkomstig zijn uit Zuid-Afrika en Namibië. "Het seizoen in Californië zou nu zo'n beetje afgelopen moeten zijn nu. Vorige maand waren de voorraden al lager en dit gold vooral voor pitloze rode druiven."  

Piekaanvoer vanaf februari 
Chili verlaadt haar druiven doorgaans tot eind april, waarbij de aanvoer tussen half februari en begin maart piekt. Ondertussen is de vraag naar druiven sterk. "Gezien de vlotte afzet in de VS vraagt men ons om het fruit zo snel mogelijk te verladen. Vanwege de goede markt in de VS hoeven we nog niet naar andere markten te zoeken," legt Damm uit. 

Uiteraard is een vlotte afzet afhankelijk van de logistiek en deze blijft een uitdaging vormen. "Dit raakt ons op twee manieren. We importeren veel verpakkingsmaterialen en polyzakken uit China, evenals meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen," vervolgt Damm. "Daarnaast komen onze exportschepen niet op tijd aan. Soms worden afvaarten geannuleerd of duurt het langer voor schepen hun bestemming te bereiken. Dan zijn er ook nog de hogere vrachttarieven en importheffingen op verpakkingsmaterialen. Het zal een lastig seizoen worden. We hebben daarom kwaliteitsfruit nodig dat goede prijzen oplevert, willen we deze extra kosten kunnen dragen." 

Sterke markt in januari
De markt voor pitloze rode druiven is momenteel sterk. Damm vertelt dat de markt beter is dan vorig jaar rond deze tijd. Ook pitloze witte druiven kunnen op een goede markt rekenen. "Toen ons fruit tien dagen geleden op de markt kwam, was de situatie voor rode druiven al erg gunstig en we verwachten dat dit heel januari zo zal blijven. De vraag zal wel dalen, maar in mindere mate dan vorig seizoen en dat komt goed uit nu de aanvoer uit Chili verder toeneemt."

Om de markt sterk te houden, focussen Chileense telers dit seizoen op het verladen van fruit van de beste kwaliteit. "Vorig jaar werden er ook wel druiven van matige kwaliteit verzonden en dat heeft hier in Chili tot verliezen geleid. Ik ga ervan uit dat telers geleerd hebben van vorig seizoen en nog beter zullen letten op de kwaliteit van het fruit dat zij exporteren," aldus Damm. "We zien dat de kwaliteit van het fruit erg goed is en rekenen dan ook op uitstekende resultaten."

Voor meer informatie: 
Nicolas Damm
Rio Blanco
Tel: +56 (2) 2307 4100
nicolas.damm@rioblanco.net     
www.rioblanco.net  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven