Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loïc Creignou, Primouest Impex, Rungis:

“Avocadomarkt begint zich te herstellen”

De laatste twee maanden waren bijzonder moeilijk voor de avocado, maar de situatie lijkt zich langzaamaan te verbeteren. “In november en december 2021 bereikte de avocadomarkt een dieptepunt. Net zoals dit het geval is bij vele andere producten, werden we toen geconfronteerd met een groot gebrek aan consumptie ten gunste van andere, ‘feestelijkere’ producten.” 

“Ook was de markt meer dan verzadigd met producten van matige kwaliteit, vooral uit Chili. We moesten daarom nog voorzichtiger zijn met onze aankopen om de verliezen te kunnen beperken, verliezen die op marktniveau helaas relatief hoog waren”, zegt Loïc Creignou, manager bij Primouest Impex, de AGF-groothandel die sinds 1969 op de MIN-markt in Rungis is gevestigd. 

Teveel aan herkomsten en matige kwaliteit
Een te groot aanbod op een markt die door een teveel aan herkomsten verstopt is. “Israël was erg aanwezig aan het eind van het jaar. Chili overspoelde de markt met kleine maten, die aan het eind van het jaar veel minder populair waren. Mexico was ook op de markt aanwezig, maar trok zich al snel terug ten gunste van de Verenigde Staten. Spanje kwam vanaf half november op de markt, met een matige kwaliteit door de harde wind die de boomgaarden heeft verwoest, waardoor de vruchten zich eerder lieten vallen en de kwaliteit van de producten dus werd aangetast.”

“Voor ons leidde dit tot aanzienlijke sorteerwerkzaamheden om ervoor te zorgen dat we onze producten binnen verschillende categorieën aan konden bieden. Ten slotte is in december ook het avocadoseizoen in Marokko gestart.”

Verbetering van de kwaliteit en heropleving van de consumptie
Op dit moment lijkt de markt weer verschoond te zijn van al deze herkomsten en matige kwaliteit. Ook is sprake van een betere controle op de kwaliteit, zijn er kleinere partijen en is er eindelijk weer sprake van een goede vraag. “De situatie op de markt is momenteel veel gezonder, met voornamelijk producten uit Spanje, Marokko en Chili. Het aantal partijen uit Chili neemt af ​​en het Spaanse seizoen is in volle gang. De kwaliteit van de avocado’s uit Spanje is nu beter dan die aan het begin van het seizoen. Afgelopen week nam de afzet echt weer toe. Als de consumptie ook blijft toenemen, zou de situatie iedere dag een stukje moeten verbeteren.”

Exito: premium avocado's uit Spanje en Zuid-Afrika
Primouest Impex selecteert avocado's uit Spanje en Zuid-Afrika en zet deze vervolgens af onder het premium merk Exito. “We hebben Exito zes jaar geleden opgericht. Het merk bestaat uit enkel de beste kwaliteit avocado's. Om zeker te zijn van die beste kwaliteit werken we rechtstreeks samen met twee Spaanse telers die er allebei naar streven ons enkel kwaliteitsfruit te leveren dat is geteeld met gebruikmaking van een respectvol waterbeheersysteem, voor veel van onze klanten een belangrijk aspect.” 

“Ook over de kwaliteit van de avocado's die we vanuit Zuid-Afrika importeren zijn we zeer tevreden. Zo tevreden zelfs dat ze een grote troef vormen ten opzichte van de avocado's uit Peru, die tegelijkertijd beschikbaar zijn, maar waarvan de kwaliteit minder is. Het geheim is om mee te werken aan de ontwikkeling van het rijpingsproces van het verse fruit. Hiervoor is het belangrijk om wekelijks zendingen binnen te krijgen. Hoe minder koelcellen we gebruiken, hoe beter dat is voor de kwaliteit van het fruit,” besluit Loïc.

Voor meer informatie:Loïc CreignouPrimouest Impex+33 07 76 11 88 17Loic.primouest@gmail.com  

Publicatiedatum: