Als composteerbare vervanging voor plastic wegwerpverpakkingen

Zeewier kan helpen de mondiale plasticcrisis op te lossen

Notpla is een in Londen gevestigde start-up die een op zeewier gebaseerde vervanging ontwerpt voor plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. Het bedrijf werd opgericht in 2014 en sloot vorige maand een Serie A-financieringsronde van bijna € 12 mln om zijn productlijn op te schalen en verder te ontwikkelen.

Notpla's producten zijn bedoeld om na gebruik te worden gecomposteerd. Sommige zijn ook eetbaar. Design director Karlijn Sibbel zegt dat ze naar de natuur kijken als inspiratie 'voor de ideale verpakking', zoals de schil van een vrucht.

De oprichters van Notpla, Rodrigo García González en Pierre Paslie, keken aanvankelijk naar zeewier als oplossing voor het plasticprobleem in de wereld omdat zeewier overvloedig aanwezig is, snel groeit, niet concurreert met gewassen op het land en koolstof vastlegt uit de lucht, legt Sibbel uit.

Volgens de VN wordt elk jaar wereldwijd 331 miljoen ton plastic afval geproduceerd, en van de naar schatting 8,3 miljard ton plastic dat sinds het begin van de jaren 1950 is geproduceerd, is ongeveer 60% gestort of weggegooid. Microplastics -- minuscule deeltjes die vaak het resultaat zijn van het afbreken van grotere plastics -- vervuilen de oceaan, de lucht en ons lichaam.

Bron: edition.cnn.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven