Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jolene Lombard – La Rhone

Zuid-Afrikaanse steenfruitteler weet CO2-uitstoot flink te verminderen

La Rhone is een Zuid-Afrikaans familiebedrijf gespecialiseerd in steenfruit in de buurt van de stad Tulbagh. Op 115 ha worden pruimen, perziken en nectarines geteeld, allemaal voor de export via United Exports, Icon Fruit en Core Fruit.

Hun eerste Black Splendor pruimenoogst is onlangs begonnen. Het seizoen voor steenfruit in La Rhone is lang: van nectarines en perziken in oktober tot pruimen in april, allemaal verpakt op het bedrijf.

Naast de pruimen, die de grootste hoeveelheden vormen, zijn er dit seizoen nog nectarines en gele perziken voor binnenlandse consumptie en dessertperziken voor de export.

Het grootste deel van hun steenfruit gaat naar de Europese Unie en het VK, met beperkte hoeveelheden naar het Midden-Oosten en het Verre Oosten, omdat de toegang tot het Verre Oosten dit seizoen door het tekort aan containers een probleem blijft.

Net als de telers van steenfruit elders in de Kaap, wachten zij nog steeds op de zomerse hitte die de ontwikkeling van de suiker bevordert. In Tulbagh kan het erg heet worden: de temperatuur kan oplopen tot 43°C.

"Het weer is erg wisselvallig geweest," zegt Jolene Lombard van La Rhone. "Ongewoon lage temperaturen hebben het fruit afgeremd. We krijgen nog steeds regen, waardoor sommig steenfruit in deze regio watervlekken vertonen, waardoor ze niet geëxporteerd mogen worden, maar over het geheel genomen zijn we tevreden met de oogst."

De nectarine-oogst bij La Rhone, dat is uitgeroepen tot Carbon Hero (foto's: La Rhone)

La Rhone heeft 5,5 ha pruimen waarvan de oogst eind januari begint. Vorig jaar steeg de vraag naar pruimen, maar dit seizoen heeft de slechte bereikbaarheid van het Verre Oosten geleid tot een daling van de vraag.

La Rhone is een erkende Carbon Hero
La Rhone berekent al drie jaar op rij zijn CO2-voetafdruk met de CO2-calculator van Confronting Climate Change (CCC) en is uitgeroepen tot Carbon Hero van CCC.

Het CCC Initiative is een carbon footprinting project, ontwikkeld om de Zuid-Afrikaanse fruit- en wijnsector te ondersteunen bij het identificeren van en inspelen op de risico's en kansen die gepaard gaan met CO2-emissies. Het CCC-initiatief wordt sinds 2011 beheerd door Blue North Sustainability.

Pruimenbloesems bij La Rhone

Drie jaar geleden riep energieadviesbureau Blue North Sustainability fruitbedrijven op om gebruik te maken van de door hen ontwikkelde CO2-calculator. Met het oog op de toekomstige invoering van een CO2-belasting besloot Trudene du Toit, de eigenares van La Rhône, de CO2-calculator vroegtijdig in te voeren.

"Pas als je drie jaar lang de CO2-uitstoot van een tuinbouwbedrijf hebt gemeten, kun je echt zien welke impact het bedrijf op het milieu heeft," legt Jolene Lombard uit. "Wij meten onze CO2-uitstoot al drie jaar en het was interessant om te zien welke factoren de grootste rol spelen, zoals dieseltransport en verpakking."

Een beek die door La Rhone stroomt: het initiatief Confronting Climate Change (CCC) is al tien jaar actief in de Zuid-Afrikaanse fruitsector

Hun plan is om 50% van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie te halen. De CO2-calculator heeft hen laten zien dat hun grootste bronnen van uitstoot brandstof, elektriciteit en verpakkingsmateriaal zijn.

"De CO2-calculator helpt ons om te zien waar we kunnen verbeteren op het gebied van brandstof en verpakkingsmateriaal," zegt ze. "Overzeese klanten worden heel specifiek ingelicht over de hoeveelheid gerecycled materiaal in de verpakkingen die we gebruiken."

Om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt momenteel de overstap naar zonne-energie onderzocht. Het gebruik van recyclebaar verpakkingsmateriaal heeft een hoge prioriteit voor het management, evenals het verantwoord verwijderen van afval.

Voor meer informatie:
Trudene du Toit
La Rhone
+27 23 230 0632
[email protected]

Carina Wessels
Blue North Sustainability
+27 82 669 9508   
[email protected]
bluenorth.co.za

Publicatiedatum: