Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw ras: Hawaiian Big Papaya

Jaarronde aanvoer Panamese papaja

Dankzij het geringe verschil tussen de Panamese winter en zomer  kunnen er in dit land jaarrond papaja's worden geteeld. In de regio werd een nieuw hybride papajaras ontwikkeld, genaamd de Hawaiian Big.

Panafruit is gevestigd in het westen van Panama. Het is een familiebedrijf dat al meer dan 20 jaar papaja's naar de VS en Canada exporteert. Naast het bekende ras Tainung ontwikkelde het bedrijf een nieuwe hybride: de Hawaiian Big.

Maryan Safi, directeur van het pakstation, legt uit wat dit ras bijzonder maakt. "De Hawaiian Big Papaya is een kruising tussen een Taiwanees en Hawaiiaans ras. Het ras is smaakvol, zoet en iets groter dan de gemiddelde papaja. Hawaiian Big is een geregistreerd handelsmerk in de VS en Panama."

"In Panama is er maar weinig verschil tussen het weer in de zomer en winter. Dat houdt in dat er jaarrond papaja's kunnen worden geteeld. Panafruit heeft controle over de gehele toeleveringsketen, van de aanplant tot de verlading. Nadat de producten verpakt zijn, worden ze per zeevracht naar de VS en Canada geëxporteerd."

Volgens Safi komen voor de export naar Europa zowel lucht- als zeevracht in aanmerking. "Na een lastig logistiek jaar als gevolg van de Covid-pandemie lijken de transportmogelijkheden en vrachttarieven zich nu te stabiliseren. We kijken daarom opnieuw naar mogelijkheden voor luchtvrachtverzending naar Europa, zodat we ons fruit sneller aan de klant kunnen leveren en deze meer tijd heeft om het fruit in Europa te distribueren. Zeevrachtverlading van Panama naar Europa neemt echter slechts 14 dagen in beslag en is daarom ook een optie."

De teelt van de papaja's is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd. Safi: "Ons bedrijf past de nieuwste technologieën en methodes toe bij de teelt en het verpakken van het fruit. Daarnaast hebben we het gebruik van zonne-energie in onze toeleveringsketen geïmplementeerd, omdat we ons bewust zijn van het belang van duurzaamheid en hier graag aan willen bijdragen."

Het familiebedrijf kijkt vooruit en past zich aan aan de behoeften van de markt. "Door onze infrastructuur te verbeteren en ons personeelsbestand uit te breiden, behouden we een hoog kwaliteitsniveau en kunnen we goede samenwerkingen opbouwen met klanten, terwijl we tegelijk een positieve bijdrage aan de lokale gemeenschap leveren," zegt Safi tot slot. 

Kom meer over Panafruit te weten tijdens een Virtual Farm TourCBI success story op YouTube of via de website van Panafruit.

Panafuit wordt gepromoot door het Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI) in het kader van het CBI- Connecting Central America-initiatief. Dit initiatief wordt mede gefinancierd door de EU en gecoördineerd door het Secretariat for Central American Economic Integration (SIECA).

Voor meer informatie: 
Maryan Safi
Panafruit
+507 6293 8697
[email protected]
www.panafruit.com.pa

Arno van der Maden
+506 884 74 746
[email protected]  

Publicatiedatum: