Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitverwerking getroffen door sterke kostenstijgingen

Tijdens zijn recente bijeenkomst heeft de fruitbewerkende sector van Profel verslag uitgebracht over de ongekende kostenstijgingen. Net als de hele levensmiddelensector in de EU is de fruitbewerkende sector geconfronteerd met een sterke stijging van de kosten voor verpakkingen, verpakkingsmaterialen en energie. De bedrijven zijn gealarmeerd omdat de prijzen voor plastic, metalen blikjes, doppen, glas, karton en hout, alsook voor olie, gas en elektriciteit allemaal tweecijferige stijgingen hebben laten zien. Bedrijven beschrijven de situatie als 'catastrofaal'.

De pandemie heeft ook geleid tot een algemene stijging van de kosten voor logistiek. De door de pandemie veroorzaakte verstoringen van de mondiale toeleveringsketens hebben geleid tot hogere transportkosten, zowel over de weg als over zee. Zoals op ruime schaal in de pers is bericht, zijn de kosten van het zee- en wegvervoer de afgelopen 24 maanden geƫxplodeerd. De verstoringen in de vrachtsector, die al voor de Covid-19-pandemie bestonden, werden door de pandemie nog verergerd. Als gevolg daarvan zijn de leveringstermijnen voor zowel grondstoffen als eindproducten aanzienlijk langer geworden. Bedrijven melden tot vier weken langere wachttijden voor de levering van kartonnen dozen die nodig zijn om hun blikken en blikjes in te verpakken.

De explosie van de teeltkosten werd nog verergerd door tekorten in de grondstoffenbevoorrading, die een steeds terugkerend probleem zijn geworden als gevolg van de klimaatrampen van de laatste jaren. Ook de grondstofkosten stijgen, aangezien de telers ook worden geconfronteerd met hogere kosten voor energie, meststoffen en het tekort aan arbeiders.

Momenteel is het niet duidelijk welke van deze kostenstijgingen structureel zijn. De bedrijven in de sector maken zich ernstig zorgen over een verdere verslechtering van de situatie en over de gevolgen daarvan voor hun concurrentievermogen op lange termijn.

Voor meer informatie:
PROFEL Secretariat
+32 (0) 474 800 717
[email protected] 
www.profel-europe.eu 

Publicatiedatum: