Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlos Vila, manager van Kiwi Atlántico: "Groen blijft de belangrijkste kleur"

Toename Spaanse kiwioogst en overvloed aan kleine maten

Er worden weer volop kiwi’s geplukt in Spanje. De opbrengst ligt tussen de 5 en 8% hoger dan vorig jaar, maar de maatvoering valt eerder klein uit.

"Eerst dachten we dat de oogst dit jaar minder groot zou zijn, maar het weer was in de maanden september en oktober erg goed voor de kiwiteelt. Door de milde temperaturen is het groeiproces toch nog beter verlopen dan aanvankelijk verwacht", zegt Carlos Vila, manager van Kiwi Atlántico, het belangrijkste kiwiteeltbedrijf in Spanje. "Maar de maten zijn eerder klein, zeker in vergelijking met de twee vorige seizoenen, toen de grote kiwi’s de overhand hadden. Over het algemeen heeft het fruit dit jaar een hoge Brix-waarde en een goede smaak", voegt hij eraan toe.

De prijzen zijn volgens Carlos Vila iets hoger dit jaar vanwege de gestegen kosten voor verpakkingsmateriaal en transport. Bovendien is de vraag op de Spaanse markt, die de belangrijkste bestemming is voor de kiwi's van dit bedrijf uit Galicië, zeker goed te noemen. Veel heeft te maken met het feit dat Italië dit jaar minder productie heeft en de stijgende Griekse hoeveelheden toch niet in staat blijken het gat dat de Italiaanse kiwi's laten volledig te dekken. De vraag zal naar verwachting na de feestdagen zelfs nog toenemen, zoals elk jaar het geval is.

Het kiwi-areaal blijft elk jaar licht groeien in Spanje. In Valencia zijn er geen wijzigingen waar te nemen, maar in Galicië, Asturië en Catalonië worden er nog steeds nieuwe percelen aangeplant. Ook Kiwi Atlántico wil volgend jaar 45 hectare toevoegen aan de bestaande teelt.

"Het kiwi-areaal neemt beetje bij beetje en op een gecontroleerde manier toe, want de teelt vereist zeer speciale omstandigheden. De grond mag niet zwaar zijn en de kans op sterke vorst moet minimaal zijn. Ook harde wind is uit den boze. Het is bovendien een investeringsintensieve teelt: voor 1 hectare moet je rekenen op ongeveer € 50.000", legt Carlos Vila uit.

Het bedrijf richt zich op de teelt van groene kiwi's, voornamelijk de Hayward-variëteit. Toch blijft het ook gele en rode rassen testen. "Hoewel er meerdere variëteiten op de markt zijn bij de gele kiwi, hebben ze het lastig om te concurreren met Sungold van Zespri. Ze hebben niet dat ruime afzetvenster en ook de kwaliteit is niet altijd even consistent. Geel en rood zijn misschien wel interessante alternatieven, maar groen zal mijns inziens de belangrijkste kleur blijven, vooral vanwege de gezonde eigenschappen, zoals onder meer het verbeteren van de darmtransit en het hoge percentage vitamine D", zegt hij.

Kiwi Atlántico heeft onlangs een investering van € 800.000 euro gedaan in sorteermachines. "Hiermee streven we naar homogeniteit in rijpheid en suikergehalte in alle stukken fruit van eenzelfde verpakking. We hopen de lijn dit seizoen nog in gebruik te kunnen nemen, aangezien we zeer positieve resultaten hebben behaald in de tests die we vorig seizoen hebben uitgevoerd."

Voor meer informatie:
Kiwi Atlántico, S.A.
Tel: +34 986715286
[email protected] 
www.kiwiatlantico.com 

Publicatiedatum: