Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frik du Preez - Kouga Berries, Zuid-Afrika

"Blauwe bessenoogst in Gamtoos Valley geraakt door droogte, maar recente regenval brengt verlichting"

Bij Kouga Berries in Gamtoos Valley, Oost-Kaap, werden onlangs de laatste blauwe bessen van het seizoen geplukt. De laatste exportbessen van het bedrijf zullen hun overzeese bestemmingen in week 2 bereiken.

De oogst was iets kleiner dan de recordoogst van vorig seizoen, hetgeen kan worden toegeschreven aan de aanhoudende droogte in het gebied, met hoge temperaturen in de zomer en een verslechterde  waterkwaliteit. 

"De droogte speelde een grote rol en we zagen ons gedwongen om alternatieve waterbronnen te gebruiken. Dit had met name te maken met de waterkwaliteit," legt Frik du Preez uit, directeur van Kouga Berries. 

Gelukkig heeft de recente regenval, zowel in Gamtoos Valley als het omliggende waterwingebied Langkloof, de vooruitzichten enigszins verbeterd. Het peil van de Kouga Dam is gestegen tot 15,6%. Deze dam wordt gebruikt voor het irrigeren van citrusboomgaarden, groenteakkers en blauwe bessenplantages in de regio. 

"Er is niet veel regen in onze streek geweest, maar het is toch gunstig met het oog op het aanstaande citrusseizoen. We zijn erg dankbaar voor de regen die er is gevallen en de situatie is stukken beter dan vorig jaar rond deze tijd."

Dit is het vierde seizoen dat het bedrijf blauwe bessen teelt. Het fruit wordt verpakt voor overzeese Driscolls-programma's en lokaal voor de Flavourburst-lijn van Woolworths en gemeentelijke markten. 

De afzet van blauwe bessen in het Midden- en Verre Oosten (MaleisiĆ« en Singapore) nam toe, maar er werd minder fruit naar het VK verladen. Frik merkt op dat dit voornamelijk te maken had met het kwekersrecht in bepaalde landen. 
Ondanks de nabijheid van Port Elizabeth en Ngqura werden de in Oost-Kaap geteelde blauwe bessen via de havens van Durban of Kaapstad verladen. Hij vertelt dat ongeveer 80% van het fruit per zeevracht werd verzonden. 

"De logistiek verliep redelijk normaal zonder de problemen die het citrusseizoen dwars zaten," zegt Frik du Preez tot slot. 

Giraffen in de wildernis rondom de Kouga Dam waar na jaren van droogte de natuur weer opleefde dankzij de recente regenval (Foto: Frik du Preez)

Voor meer informatie: 
Frik du Preez
Kouga Berries
Tel: +27 87 350 0227
[email protected]

Publicatiedatum: