Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inkomsten landbouwsector herstellen nauwelijks ten opzichte van 2020

De inkomsten van de landbouwsector zijn in 2021 met 1 procent gestegen ten opzichte van 2020. De afzetprijzen van landbouw-producten namen gemiddeld sterk toe, maar ook de kosten stegen fors. Hierdoor herstelden de inkomsten nauwelijks vergeleken met het coronajaar 2020, toen de inkomsten met bijna 5 procent daalden. Dit blijkt uit een eerste raming van de landbouwinkomsten van het CBS en Wageningen Economic Research.

Productiewaarde stijgt dankzij hogere afzetprijzen
In 2021 lag de landbouwproductie (volume) op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. De productie van zowel de akkerbouw als de tuinbouw liet een stijging zien. Door gemiddeld hogere afzetprijzen steeg de productiewaarde van de landbouw met 6,5 procent.

De inkomsten van de landbouw stegen met ruim 1 procent ten opzichte van 2020, het jaar waarin de landbouwinkomsten met bijna 5 procent daalden. Daarbij steeg de waarde van het verbruik (9 procent) harder dan de productiewaarde en namen de subsidies en coronacompensaties met 9 procent af. De kosten van kunstmest een mengvoeder waren dit jaar hoger dan in 2020. De prijzen voor gas en elektriciteit stegen met bijna 40 procent.

Meeste plantaardige producten duurder
De productie (volume) van de plantaardige sector steeg in 2021 met bijna 2,5 procent. Daarnaast namen de gemiddelde afzetprijzen van plantaardige producten toe met 8,5 procent. Hierdoor steeg de productiewaarde tot 15,5 miljard euro.
Akkerbouwers hebben in 2021 meer graan, uien en snijmaïs geoogst. Het productievolume van aardappelen lag echter lager.

Herstel productiewaarde sierteelt
De sierteelt, die goed is voor bijna de helft van de productiewaarde van de plantaardige sector, herstelde van de in 2020 door corona fors teruggelopen export. De productiewaarde van bloemen en planten was 8 miljard euro hoger dan in 2020. De productie steeg met bijna 4,5 procent, terwijl de prijzen met 11 procent stegen.

Minder compensatie door overheid
In 2020 werden de sierteeltbedrijven en de frietaardappeltelers door de overheid gecompenseerd voor de omzetverliezen door de coronapandemie, maar in de loop van 2020 stopten deze regelingen. Veel boeren konden nog wel gebruikmaken van steunregelingen. In totaal kon de landbouw op ongeveer 140 miljoen euro minder coronasteun aanspraak maken dan in 2020.

Bron: CBS

Publicatiedatum: