Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loli García van Grufesa:

"Het is al lang geleden dat het Spaanse aardbeienseizoen met zo'n goede kwaliteit van start is gegaan"

Het Spaanse aardbeienseizoen, dat in november in de provincie Huelva van start is gegaan, verloopt tot nu toe heel wat positiever dan vorig seizoen.

"We begonnen met het vroege San Andreas-ras en momenteel zijn we Fortuna aan het oogsten. Ook Rociera staat in de startblokken", zegt Loli García, commercieel directrice van het zachtfruitbedrijf Grufesa (op foto). "Het weer heeft de gewassen en de oogstvorderingen zeker goed gedaan. Het was al lang geleden dat ik zo'n goede kwaliteit had gezien bij het begin van het seizoen. De maatvoering en de kleuring zijn optimaal."

Volgens de commercieel directrice nemen de markten de volumes goed op. "Vraag en aanbod zijn in evenwicht en de Spaanse markt doet goed mee dankzij het feit dat de pandemie hier momenteel beter onder controle is dan in andere landen. Over het algemeen zijn zowel de vraag als de prijzen tevredenstellend. Vorig jaar was dat niet zo, want toen was er een avondklok en was de horeca praktisch dicht. Nu is hier in Spanje nog alles open. We zien dat dit de consumptie aanmoedigt en voor optimisme zorgt op de markten. Verder merken we in de landen waarnaar we exporteren geen felle concurrentie van Marokko of Egypte."

De telersvereniging bestaat uit 40 leden die op een areaal van ongeveer 500 hectare aardbeien, blauwe bessen en frambozen telen. De jaarlijkse aardbeienopbrengst van Grufesa bedraagt zo’n 27.000 ton.

Het areaal aardbeien in de provincie Huelva zal nauwelijks 1% hoger zijn dan vorig jaar. Dat van blauwe bessen stijgt met bijna 7%, terwijl frambozen het met 8% minder hectares moeten doen als gevolg van toenemende concurrentie van andere herkomstlanden en slecht weer, dat aanzienlijke schade heeft aangericht aan de gewassen.

"Hoewel aardbei ons belangrijkste product én specialiteit blijft, hebben we het areaal – en ook dat van frambozen – wat verkleind om meer blauwe bessen te kunnen telen", legt Loli García uit. "We zijn een paar jaar geleden begonnen met de teelt van blauwe bessen. We hebben meerdere rassen staan zodat we nu mooie volumes halen en een brede afzetkalender hebben zonder al te veel overlappingen. Volgende week beginnen we met de oogst en de afzet van de eerste blauwe bessen van het seizoen."De aanvoer van aardbeien zal naar verwachting eind december en begin januari verder toenemen, maar daarna loopt de consumptie traditioneel iets terug na de feestdagen. Eind januari leeft de vraag dan weer op zodat de markt meer in evenwicht komt.

Met betrekking tot het arbeidsprobleem wijst Loli García erop dat de situatie veel beter is dan aan het begin van vorig seizoen. "Toen was er veel onzekerheid. Dit jaar lijkt het erop dat we over meer arbeidskrachten zullen kunnen beschikken, al is er in deze sector altijd wel wat handentekort."

Voor meer informatie:
Loli García
Grufesa
Tel: +34 959 372335
[email protected] 
www.grufesa.com 

Publicatiedatum: