Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse champignonsector ziet energiekosten flink stijgen

De Italiaanse champignonsector kan zich schrap gaan zetten, want vanaf januari zullen de elektriciteitskosten naar verwachting verdrievoudigen, wat de sector op de knieën zou kunnen dwingen. De bedrijven die het gewas in substraat telen, lopen het meeste risico, want hun grootste uitgavenpost is elektriciteit, gevolgd door arbeidsuren.

Archieffoto

“Wij maken ons grote zorgen, want vanaf januari komen er nieuwe elektriciteitscontracten en veel mensen vrezen hiervoor. We hebben het over verdrievoudigde kosten in vergelijking met januari 2021. In ons geval zijn het de bedrijven die werken met substraten, die, aangezien zij de meeste energie verbruiken, een kostenstijging zullen zien die op haar beurt over de hele toeleveringsketen moet worden gespreid”, zegt Mario Mattozzi, directeur van Fungo Italiano.

De vrees bestaat dat champignonkwekerijen de kosten van het substraat niet zullen kunnen opvangen en dat zij evenmin in staat zullen zijn de gestegen elektriciteitskosten op te brengen.

“Ik denk dat reflectie noodzakelijk is, zodat bedrijven verder kunnen. In Italië wordt gemiddeld 1 kg champignons per inwoner per jaar geconsumeerd. Als de consument €3,25 uitgeeft in plaats van €3,00, denk ik niet dat dit een grote invloed zal hebben op het jaarlijkse gezinsbudget. Enkele tientallen centen per kg kunnen het verschil maken tussen in zaken blijven of failliet gaan”, zegt Mattozzi.

Publicatiedatum: