Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ginés González, manager van het Spaanse Hortisol:

"Goed seizoen voor de telers die wel in tomaat zijn blijven geloven"

Dankzij gunstige weersomstandigheden heeft de Spaanse groente-export een positieve start gekend met goede kwaliteit en voldoende aanbod. Vraag en prijzen zijn voor bijna alle groentesoorten acceptabel te noemen. Bij tomaat ziet de sector iets hogere prijzen, wat een gevolg is van de daling van het areaal, dat jaar na jaar verder afneemt. Onduidelijkheid over een eventuele staking van de transportsector heeft vorige week geleid tot het naar voren opschuiven van de bestellingen.

"De afzet verloopt correct en de prijzen zijn niet slecht. Paprika lijkt de groente te zijn die relatief gezien de laagste prijzen maakt", zegt Ginés González, manager van het in Almería gevestigde Hortisol.

Het tomatenareaal in Almería is dit jaar opnieuw gedaald door de hoge productiekosten. Het wordt er voor de telers steeds moeilijker om te concurreren met product van andere herkomstlanden.

"Bij de losse tomaten heeft Spanje veel marktaandeel verloren aan Marokko en Turkije, die erin slagen om goedkoper te telen, terwijl Nederland in de wintermaanden de verwarmde teelt van trostomaten heeft verhoogd. Nederlandse telers behalen veel hogere opbrengsten dan in Almería en profiteren ook van de krachtige logistieke structuur en de ideale geografische ligging van het land", zegt de verkoper.

Om dergelijke redenen kiezen telers in Almería ervoor om meer paprika's te planten, want die bieden een hogere rentabiliteit vanwege de betaalbare kosten. "De tomatenteelt is ook gediversifieerd en zet meer in op specialty’s, met smaakvariëteiten die minder productief maar economisch winstgevender zijn en waarvan de afzet op de Spaanse en Italiaanse markt is gestegen."

Volgens Ginés González komen de gevolgen van deze daling van de tomatenteelt tot uiting in vraag en prijzen, vooral bij trostomaten, omdat ook Nederland dit jaar minder plant door de stijgende elektriciteits- en gaskosten. "Het wordt geen slecht seizoen voor de telers die wel nog in tomaat zijn blijven geloven", benadrukt hij.

Weinig beschikbare vrachtwagens
De AGF-sector wachtte vorige week nog het overleg van afgelopen vrijdag af tussen de transporteurs en de regering. Aangezien beide partijen een akkoord hebben bereikt, vindt er uiteindelijk geen staking plaats in deze week voor Kerstmis.

"Er zijn weinig vrachtwagens beschikbaar en met een eventuele staking in het verschiet probeert iedereen de bestellingen naar voren te schuiven. We proberen allemaal onze klanten zo goed mogelijk te bedienen", zo zei Ginés González vorige week. "De situatie is niet gemakkelijk, want we werken met bederfelijke producten die maximaal één of twee dagen extra kunnen worden bewaard", voegde hij eraan toe.

Volgens de verkoper kijken de vervoerders tegen een ongeziene stijging van de brandstofprijs aan, die 40% hoger ligt dan in december vorig jaar. "De transporteurs rekenen deze kosten nauwelijks door aan hun klanten. Ze werken tegen bijna dezelfde prijs als vorig jaar. Het probleem is eigenlijk nog breder, want wegens een gebrek aan chauffeurs staan bij vele transportbedrijven meerdere vrachtwagens werkloos geparkeerd op het bedrijventerrein."

Voor meer informatie:
Ginés González
Frutas Hortisol S.L.
Tel: +34 950550234
Mob: +34 670626792
[email protected] 
www.frutashortisol.es 

Publicatiedatum: