Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien meestgevraagde fruit rond Kerst

Nu Kerst nadert, neemt de vraag naar aardbeien uit Basilicata toe. “De leveringen voor de feestdagen zijn enkele dagen geleden begonnen, maar de meeste bestellingen zullen medio week 51 worden verzonden, met gestage leveringen tot Driekoningen, zowel in Italië als in het buitenland. De prijzen blijven hoog, meer dan € 2,00 per bakje van 250 gram. Het echte probleem is de moeilijkheid om aan alle verzoeken te voldoen, niet alleen omdat de vruchten te laat rijpen, maar ook omdat het weer tot nu toe niet erg gunstig is geweest”, zegt Luca Zuccarella, commercieel directeur van telersorganisatie Zuccarella. De organisatie is gevestigd in het Italiaanse Scanzano Jonico en beschikt over meer dan 30 hectare aardbeienteelt en een afzetkalender van meer dan 10 maanden.

Fortuna aardbeien

“We zijn een maand geleden begonnen met het seizoen 2021/22 en de belangstelling is onverminderd hoog, zozeer zelfs dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Momenteel wordt het vroege Fortuna ras geoogst, maar we zijn ook begonnen met de eerste batches van de Ispire-aardbeien.” 

“Vanuit teelt technisch oogpunt zijn de gewassen in zeer goede conditie: de planten hebben een goed bladerdek en de bestuivingsactiviteit lijkt ideaal te zijn. Er is geen gebrek aan vruchten en nieuwe bloemen, maar de moeilijkheid ligt in het versnellen van het kleuringsproces van de aardbeien. Dit is het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen weken, die werden gekenmerkt door vrij koele temperaturen en weinig zonnige dagen. De Siberische koudegolf die wordt verwacht, zou de groei en de rijping kunnen vertragen. Dit alles vertraagt de oogst en vermindert de beschikbaarheid op een moment er veel vraag is.”

Telersorganisatie Zuccarella gebruikt verschillende verpakkingen en formaten om de aardbeien op de markt te brengen. “De klant bepaalt zelf het aantal gram (250, 400 en 500) en welk type materiaal (plastic, karton of pulp) zijn voorkeur heeft, hoewel we de afnemers altijd proberen te sturen en te sensibiliseren in de richting van duurzame verpakkingen.”

Voor meer informatie: 
Luca Zuccarella
OP Zuccarella Soc. Coop. Agr.
Via Parisi, 16 - Scanzano Jonico (MT) - Italië
+39 0835 418009
[email protected]   
opzuccarella.it

Publicatiedatum: