Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoen twee weken eerder begonnen door vraag uit Rusland

Kleinere Egyptische aardappeloogst

Na een vreselijk seizoen in 2019-2020 is de Egyptische aardappelteelt dit jaar met ongeveer 15% gedaald. De stijging van de kosten bovenop de lagere opbrengsten betekent dat de aardappelen al duurder zijn op de teeltbedrijven. Toch hopen de aardappeltelers er dit seizoen het beste van.

Het Egyptische aardappelseizoen kende een zeer ruig 2019-2020 seizoen, vertelt Abdullah Tharwat van Pyramids for Agricultural Investment: "Als het gaat om het aardappelseizoen voor dit jaar, moeten we eerst de moeilijkheden en verliezen noemen waarmee telers te maken kregen tijdens het seizoen 2019-2020. Het vorige jaar heeft de telers schade berokkend, aangezien de teeltkosten gemiddeld € 0,19 bedroegen en de verkoopprijs op de markt lag rond € 0,08/kg, wat leidde tot verliezen tot 70% van de kosten. Aardappelen worden beschouwd als een van de belangrijkste teelten in Egypte en het land is sterk afhankelijk van de export en de binnenlandse consumptie ervan."

Met het vorige seizoen in het achterhoofd, vertraagde de teelt voor de Egyptische aardappelen, legt Tharwat uit. "Voor de oogst van 2020-2021 wordt verwacht dat de opbrengst 15% lager zal liggen dan vorig jaar en 350.000 ton zal bedragen. De zomeroogst is het hoogst en is afhankelijk van zaden in het winterseizoen. Het exportseizoen voor de oogst 2020-2021 is twee weken eerder dan gebruikelijk naar Rusland begonnen, omdat de vraag op dit moment sterk toeneemt. De gemiddelde prijs hier op de teeltbedrijven varieert van € 1,80 -
€ 2,54 en het zijn niet de gebruikelijke prijzen waar mensen mee te maken hadden, maar dat is te wijten aan de stijging van de teeltkosten en het verlagen van de hoeveelheden als gevolg van het grote verlies van het vorige seizoen."

"De consumptie per hoofd van de bevolking van aardappelen in Egypte bedraagt gemiddeld 33 kilo op jaarbasis, wat in Europa varieert van 88-250 kilo op jaarbasis," legt Tharwat uit. "In Egypte zijn er zomer- herfst- en winteroogsten van aardappelen en een verschillende reeks variëteiten, bijvoorbeeld voor consumptieaardappelen hebben we Spunta, Annabelle, Mondial en Astrix die verkrijgbaar zijn van januari tot juni. Dan zijn er de industrieaardappelen zoals Lady Rosetta en Hermes. Deze zijn vers verkrijgbaar van januari tot juni en worden opgeslagen van juli tot november."

Rusland is een belangrijke markt voor de Egyptische aardappelen en er is op dit moment een goede vraag, wat helpt bij de sterk gestegen kosten voor de teelt van aardappelen. "De belangrijkste markten voor Egyptische aardappelen zijn zonder twijfel Rusland en Griekenland. Egypte importeert veel pootgoed: 110-140K ton met een gemiddelde van € 0,05 mld, de prijs van het pootgoed voor de winteroogst lag rond de € 28,26, wat een verdubbelde prijs is vergeleken met het vorige seizoen. Pootgoed voor de zomeroogst bedroegen ongeveer €59,35. Al deze uitdagingen en de economische situatie hadden een grote impact op onze sector, dus we hopen op het beste dit aardappelseizoen," besluit Tharwat.

Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
+201005027256
[email protected] 
www.pyramids-agriculture.com 

Publicatiedatum: