Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurens Maartens (StoneX):

"Dankzij ons brede netwerk aan banken kunnen we altijd de meest voordelige wisselkoers garanderen"

Tholen - Bedrijven met import of een eigen productievestiging in pakweg Afrika, Azië of Latijns-Amerika lopen bij betalingen in euro's vaak tegen de nodige conversie-kosten aan. "De lokale bank weet dat je geen kant op kunt, dus ben je aan hun grillen overgeleverd", verklaart Laurens Maartens van StoneX, dat gespecialiseerd is in de zogeheten 'cross border payments naar de minder gangbare valuta.

"Onze kracht zit in ons corresponderende bankennetwerk. "Wanneer je valuta wilt converteren, moet er te allen tijde een omwisseling plaatsvinden. Dat kan lang niet elke bank doen, wanneer zij die relatie niet hebben, moeten ze op zoek naar een bank die dat wel kan. Wij hebben een directe relatie met lokale banken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om te allen tijde de beste koers in de lokale valuta aan te bieden en de betalingen uit te voeren op de juiste valuta datum", vertelt Maartens.

Meest voordelige koers
"Voordeel van de schakels die wij uit de keten halen is dat bedrijven lagere kosten hebben en dat bovendien de foutgevoeligheid een stuk minder groot is. Wij halen namelijk meerdere schakels uit de keten en daarnaast kunnen we dankzij ons netwerk aan banken een betere wisselkoers garanderen. We zetten als het ware een tender uit en kunnen zo altijd de meest voordelige koers garanderen", vertelt de Business Manager Netherlands van StoneX.

StoneX ontstond dertig jaar geleden toen de oprichters, werkzaam voor een grote bank, voor een goededoelenstichting een harde valuta moesten converteren naar een exotische munt. "Zij kwamen er in de praktijk achter dat er heel wat schakels nodig waren om de financiering voor elkaar te krijgen. Daar zagen ze kansen in en toen hebben ze er hun bedrijf van gemaakt. Veel banken hebben die relaties met de lokale banken niet meer, omdat dit voor hen niet winstgevend genoeg was. Dit leidt er toe dat wij nu zelf voor grote internationale banken de betaling aan de achterkant verzorgen, wanneer zij zelf geen corresponderende bank in hun netwerk hebben."

In de loop van de afgelopen dertig jaar heeft StoneX een enorm netwerk aan lokale banken opgebouwd en inmiddels verzorgt het bedrijf de transacties voor onder meer de grootste internationale banken waaronder een Nederlandse grootbank, de Verenigde Naties (Unicef, WFP, WHO) en meer dan 500 non-profit organisaties over de wereld. "Wij krijgen het vertrouwen dankzij onze expertise, ons netwerk, onze service en het feit dat onze tarieven zeer competitief zijn. Vandaag de dag verzorgen we de betalingen in meer dan 175 landen met meer dan 140 verschillende valuta's."

Brazilië
"Een mooi voorbeeld van een land waar we onze klanten nog van extra dienstverlening kunnen voorzien is Brazilië. Daar hebben we een eigen entiteit gestart, waardoor we de ondernemers zowel met inkomende als uitgaande gelden kunnen faciliteren en al het papierwerk voor onze rekening nemen. Ook in Colombia zijn we een eigen entiteit aan het opzetten, die we naar verwachting in 2022 zullen openen", aldus Laurens.

"Ook voor Europese bedrijven die actief zijn in de import en export van groenten en fruit en planten, al dan niet met een eigen vestiging, kunnen we vaak grote besparingen realiseren. Dat gaat echt om substantiële bedragen, zeker bij bedrijven die een productiefaciliteit hebben, waarbij er met de lokale munt betalingen gedaan moeten worden.Veel ondernemers realiseren zich niet welke besparingen er mogelijk zijn. Vaak doen importeurs gewoontegetrouw hun betaling in euro's en dollars en weten ze niet eens dat ze ook in lokale valuta kunnen betalen", aldus Laurens.

Hij roept ondernemers in de internationale AGF- en bloemenhandel op om de proef eens op de som te nemen. "Vergelijken kost altijd niets! Wij geven een klant een koers mee, zodat hij op voorhand weet hoeveel euro's hij moet betalen om aan zijn verplichting te voldoen. Onze dienstverlening is daarbij heel transparant. Zo worden er geen fees, commissies of andere kosten aan de transacties toegevoegd!"

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
StoneX Financial GmbH
World Trade Center, Tower H
1077 XV Amsterdam
+31 (0) 615478859
laurens.maartens@stonex.com 
www.stonex.com