Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jörn Reimers van ARUS August Reimers & Sohn:

"We verwachten dat de prijs van Italiaanse groenten met 10-20% zal stijgen"

Normaal gesproken zijn de verkoopcijfers vlak voor Kerstmis astronomisch. Maar van veel plaatsen komt het bericht dat er dit jaar nauwelijks kerstinkopen worden gedaan. In de sector groenten en fruit lijkt zich een soortgelijke situatie voor te doen. Hier liggen nog meer problemen in het verschiet, zoals Jörn Reimers (rechts op de foto), directeur van ARUS August Reimers & Sohn, ons vertelt. "Vanaf volgende week zullen de prijzen nog drastischer veranderen als gevolg van het slechte weer en de grote vraag. Voor de Italiaanse groenten verwachten wij een verdere stijging, met 10-20%. Dit komt doordat de prijzen door de hoge vrachtkosten al veel hoger liggen dan vorig jaar."

"De reden hiervoor ligt niet bij de goederen zelf, maar vooral bij de vrachtkosten, ook uit Italië," zei hij. "De energiekosten hebben natuurlijk ook invloed op ons. Met de geplande verhoging van het minimumloon tot 12 euro per uur zouden we rekening moeten houden met een extra stijging van 20%," aldus Reimers.

Een ander probleem wordt gevormd door de overeenkomsten met de grote ketens. "Leveringsverplichtingen die we een of veertien dagen geleden zijn overeengekomen, moeten natuurlijk worden nagekomen. Als de goederen ontbreken, moeten wij de daaruit voortvloeiende kosten zelf betalen. Dit is dan niet te wijten aan de vraag, maar eerder aan een gebrek aan aanbod."

Aangezien koolrabi momenteel een zwakke groei heeft, zal er ook een tekort aan deze groente zijn. "Daar komt nog bij dat de kwaliteit betrekkelijk laag is terwijl de prijzen vrij hoog liggen."

Drastisch minder producten
"Met de 2G-regeling is het tenminste nog mogelijk om incidentele verkoop te stimuleren," zegt Reimers. Vooral omdat door de gesloten kerstmarkten een andere afzetmarkt ontbreekt. Reimers' klanten zijn echter hoofdzakelijk detailhandelaren in levensmiddelen en leveranciers voor de cateringsector. "Er zullen drastisch minder goederen zijn. Maar wat ik nodig heb voor ons bedrijf, zal ik nog wel steeds krijgen." De salades uit Frankrijk die Reimers aanbiedt, zijn vorige week al met 20% gestegen en zullen volgende week opnieuw met 20% stijgen, opnieuw wegens gebrek aan voorraad.

Dankzij zijn grote assortiment en zijn toelevering aan levensmiddelendetaillisten en weekmarkten kan Reimers zijn omzet op peil houden. "Wat een grote impact heeft gehad, is de horeca-sluiting, waardoor de handel in exoten is teruggelopen. We hebben nog een probleem, namelijk de hoge kosten van luchtvracht. Maar exotische producten, bessen en dergelijke worden momenteel vrij slecht verkocht, en de volumes zijn klein. Dat brengt de dingen tot op zekere hoogte in evenwicht."

Volgens Reimers is het op de Hamburgse groothandelsmarkt veel rustiger geworden. "Dit is tot nu toe elk jaar het geval geweest, maar we hebben het altijd druk gehad van november tot begin december, vanwege het citrusseizoen. We moeten nu echter zo plannen dat we onze voorraad twee tot drie dagen voor Kerstmis goed kunnen afdekken." Het is nog niet mogelijk om te beoordelen wat de uiteindelijke trends zullen zijn. "Wat vorig jaar goed ging, gaat dit jaar misschien niet zo goed en omgekeerd. Dat is het mooie van ons vak: het verveelt nooit," besluit Reimers.

Voor meer informatie:
Jörn Reimers
ARUS August Reimers & Sohn GmbH
Auf der Brandshofer Schleuse 4
Gang K Stand 414/415
20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 403 25 85 00
[email protected] 
www.arusgmbh.de

Publicatiedatum: