Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Hein van Bayerische Pilzbörse over de marktsituatie voor champignons en microgreens

"Hogere kosten zullen de paddenstoelenprijs laten stijgen"

In de paddenstoelensector was de verkoop in december dit jaar matig, als gevolg van de lockdowns en andere coronamaatregelen. "De volledige lockdown in Oostenrijk, een van onze belangrijkste afzetgebieden, heeft uiteraard ernstige gevolgen gehad voor de vraag. De plotselinge versoepeling heeft op haar beurt de zaken een duidelijke impuls gegeven. Niettemin liggen wij nog steeds 40 à 50% onder het normale omzetniveau, door de beperkingen in de horeca. Bovendien hebben de eerste leveranciers van cateringdiensten al werktijdverkorting moeten aankondigen", zegt  Peter Hein, directeur van Bayerische Pilzbörse, gevestigd op de groothandelsmarkt van München.

Volgens Hein zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op het verkoopseizoen voor champignons dit jaar, zoals de inflatie, de weersomstandigheden en de aanhoudende coronacrisis. "De mensen zijn ongerust en dat weerspiegelt zich in de verkoop. De detail en retailhandel in levensmiddelen loopt door, maar bedrijfskantines en andere grootverbruikers hebben beduidend minder goederen nodig dan gewoonlijk."


Een standverkoper van Bayerische Pilzbörse tijdens een bezoek van Freshplaza in de winter van 2017.

Dreigende tekorten aan champignons, slecht seizoen voor wilde paddenstoelen
"Het aanbod van gekweekte paddenstoelen -vooral van champignons- was deze zomer vrij klein," zegt Hein over het bewogen verkoopseizoen. "Een hernieuwde schaarste met Kerstmis kan vanuit het huidige perspectief niet worden uitgesloten. Tot dusver is het aanbod van kastanjepaddenstoelen voldoende om aan de vraag te voldoen. Naar oesterzwammen was er in september opnieuw weinig vraag, maar de marktsituatie is nu weer gestabiliseerd."

Tijdens het Kerstseizoen behoren wilde paddenstoelen traditioneel tot de topverkopers op de groothandelsmarkt van München. "Het weer zorgde voor een slechte periode," zegt Hein. "Roemeens en Pools eekhoorntjesbrood waren slechts kort in grote hoeveelheden beschikbaar, waardoor de mensen steeds meer hun toevlucht namen tot cantharellen. In de aanloop naar Kerstmis bieden wij zoals gewoonlijk Italiaanse truffels aan, die dit jaar tegen zeer hoge prijzen worden verhandeld als gevolg van het krappe aanbod."


Kastanjechampignons van regionale champignonkwekerijen

Regionale teelt van champignons en microgreens
De Beierse paddenstoelenbeurs is verantwoordelijk voor de afzet van regionaal gekweekte paddenstoelen van het nabijgelegen teeltbedrijf Bayern Champignon. "Ongeveer 40 procent van onze champignons is afkomstig van regionale teelt, de rest komt voornamelijk uit Polen", aldus Hein. Deze laatste worden meestal tegen lagere prijzen aangeboden. "Degenen die het zich kunnen veroorloven kopen regionale goederen. Als gevolg van de stijging van de minimumlonen en van de gas- en brandstofprijzen zijn de omstandigheden voor de regionale champignonteelt moeilijker geworden. Dit betekent dat het prijsniveau de komende jaren onvermijdelijk naar boven zal worden bijgesteld om überhaupt kostendekkend te kunnen zijn."

In week 51 is er traditioneel meer vraag naar regionale biologische microgreens om de kerstgerechten te garneren.

Hetzelfde geldt voor de Beierse biologische microgreens, maar volgens Hein moet er wel een onderscheid gemaakt worden: "Vergeleken met paddenstoelen hebben wij voor de microgreens een andere klantenkring, die meer aandacht heeft voor biologische en regionale producten. Deze groep kopers lijkt kleiner te worden in de groothandel, maar er zijn er nog genoeg," concludeert hij.

Voor meer informatie:
Peter Hein
Bayrische Pilzbörse GmbH
 Großmarkt München
Schäftlarnstr. 10
Halle 2 Stand 47/48
Tel: +49 (0)89 74665633
[email protected]   
www.bayrische-pilzboerse.de        

Publicatiedatum: