Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verdonk Broccoli winnaar Goede Praktijken Competitie 2021

Groenteteler Verdonk Broccoli uit Wervershoof heeft de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie 2021 in de categorie voor bedrijven met minder dan 100 werknemers gewonnen. Voor de categorie van bedrijven boven de 100 werknemers ging de prijs naar facilitair bedrijf Hago Next. Beide bedrijven hebben het werk van hun medewerkers zo aangepast dat het fysiek minder zwaar is. De bedrijven krijgen als prijs €1500 en zijn de Nederlandse nominaties voor de Europese competitie in Bilbao in 2022.

De competitie, georganiseerd door Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk en het Nederlands Focal Point, heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen. 

In 2020 startte een Europese campagne genaamd 'Gezond werk: Verlicht de last!' om fysieke belasting op het werk onder de aandacht te brengen. Twee op de vijf werknemers in Nederland hebben met lichamelijk belastend werk te maken, met als gevolg dat 424.000 werknemers klachten hebben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. In de Goede Praktijken Competitie stond dit jaar dit onderwerp centraal. De organisatie ontving verschillende inzendingen. Uit zes nominaties zijn twee winnaars geselecteerd. 

Niet meer boven schouderhoogte tillen
''We waren erg onder de indruk van de aanpakken van Hago Next en Verdonk Broccoli. Bij Verdonk Broccoli zagen we dat ze verder gaan dan de wettelijke vereisten en structureel met verbeteringen bezig zijn. Bijvoorbeeld het feit dat nu iedereen kan inpakken, ongeacht of je groot of klein of fysiek sterk bent, betekent winst. Ook hier is individuele coaching belangrijk. Het gaat hier om werk dat in alle landen van de EU uitgevoerd wordt. De reikwijdte van de oplossingen is dus groot. Als jury vinden we daarom dat beide bedrijven terechte winnaars zijn van Goede Praktijken'', vertelt Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury. .


Sabine van den Berg en José Goedhart van Verdonk Broccoli

Verdonk Broccoli is een groenteteelt familiebedrijf uit Wervershoof dat per jaar 2,5 miljoen kilo broccoli kweekt. Naast vier vaste medewerkers werken er in oogsttijd tot 30 seizoenskrachten mee om de broccoli te oogsten en te verwerken. Een deel van de broccoliteelt is fysiek zwaar werk. Verdonk heeft daarom de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de lichamelijke belasting te verminderen. Zo zijn er verschillende technische maatregelen genomen, zoals palletiseermachines, plateaus waarmee mensen op de juiste hoogte aan de lopende band kunnen werken en wordt het oogsten met behulp van een oogstband makkelijker gemaakt. Daarnaast heeft Verdonk geïnvesteerd in organisatorische en persoonsgebonden maatregelen. Zo krijgen alle medewerkers, ook de seizoenskrachten, instructies over een goede werkhouding.

Ergonomisch werken in schoonmaakdienstverlening
''De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergo-coaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is'', verklaart Jos.


Judy Hage, Erik van der Eik en Femy van de Wege van Hago Next

Om te zorgen dat de medewerkers van schoonmaakbedrijf Hago Next met plezier hun werk kunnen (blijven) doen, zonder lichamelijke klachten te krijgen, hebben ze de werkzaamheden verbeterd. Zo nam Hago Next verschillende technische maatregelen, zoals schoonmaken aan de hand van data, om het werk minder belastend, maar vooral ook leuker te maken. Hago Next heeft ook de materialen waarmee ze werken aangepast voor het verminderen van fysieke belasting. Praktische voorbeelden zijn het gebruik van langere stelen voor de moppen, introductie van de hotelveger en de waste mover voor het eenvoudig verplaatsen van papier containers.

"We zijn ontzettend blij met de prijs. Schoonmaakwerkzaamheden zijn fysiek zwaar. We stimuleren daarom dat onze mensen hun vak op een goede en gezonde manier doen. De prijs ervaren we als een bevestiging van ons goede werk dat op het gebied van de aanpak van fysieke overbelasting wordt gedaan en een stimulans om dit door te zetten", aldus Erik van der Eik, directeur van Hago Next.

De winnende bedrijven en hun aanpak zijn hier in de Goede Praktijken Podcast te beluisteren.

Download hier de juryrapporten.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Publicatiedatum: